Da mi je neko rekao da ću tokom otvaranja Mundijala i meča Brazil – Hrvatska biti na koncertu i sva dešavanja pratiti preko LiveScore-a… malo je reći da mu ne bih verovao.

Ali, šta da se radi. Termini nisu bili dobri, dešavanja su bila brojna i kocka je već bila bačena. Lepo muzičko veče održalo se u velikoj sali Doma omladine u četvrtak uveče. Publici se predstavilo jedno potpuno novo ime – J.R. August, Went je stupio na (veliku) scenu koja im sasvim zasluženo pripada, magična Dunja i njen seksi alter-ego Lovely Quinces drugi put začarao je srpsku prestonicu, a Stray Dogg su bili baš dobri, raspoloženi i nadahnuti. Marija i Janko, Radio.nica, maj.rs su lepo oslikali ANF i uprkos brojnim ograničenjima (objektivnim, ali i nametnutim) prostora napravili divnu scenografiju za par sati muzike. ANF #3 će sasvim sigurno doneti neke promene i uzbudljivo je u tim promenama učestvovati.

Bilo je puno posebnih trenutaka tokom višesatnog muzičkog izazova, možda bih izdvojio ove momente: finale Wentovog seta i Henkovu “Mind Your Own Business” tokom koje se desetak ljudi izvuklo iz stolica i krenulo da igra, Džejarove pevačke bravure – nedostaje mu (još) malo alkohola i cigareta da skine jedinstvenog Fila Alvina, posebno u pesmama “John John” i “Crucify Me”, Stray Dogg-ovu magična interpretaciju “dedine pesme”, koja sada ima divan aranžman i koja je za mene bila vrhunac festivala, kao i Dunjinu novu pesma “M”, ali i njenu “komunikaciju” sa Dukatom i bendom. Sve to za kraj začinio je bis i “Lonely Boy” Stray Dogg-a zajedno sa Džejarom.

[juicebox gallery_id=”32″]


Drugi “Americana Night” festival održaće se u DOB-u 12. juna

Posle godinu dana priprema Americana Night Festival spreman je da vas još jednom očara i bar na nekoliko sati prebaci u neki drugi svet i vreme. U četvrtak 12. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda očekuju vas dva benda iz Srbije – Stray Dogg i Went, kao i gosti iz Hrvatske – Lovely Quinces i J.R. August.

Festival Americana Night podržala je Ambasada SAD Cena ulaznice: 500 dinara u pretprodaji, 700 dinara na dan koncerta. Ulaznice su u prodaji na svim Eventim punktovima, kao i na blagajni DOB-a.

To što je Americana Night Festival regionalnog karaktera. nije jedini novitet ove godine. Novost je i potpuno drugačiji senzibilitet učesnika, ali i scenografija – neobična, baš kao što je i ceo koncept ove večeri. 

Red je i da predstavimo učesnike drugog izdanja America Night Festivala. 



Stray Dogg je i ovoga puta domaćin festivala, ali nekako to se i očekuje: festival je i nastao kao Dukatova ideja i san… san koji je uz malo truda i dobre volje brojnih zaljubljenika u muziku i ostvaren. Stray Dogg posle gotovo 100 koncerata u tri godine koliko postoji, sprema svoj treći studijski album (posle “Almost” i “Fire’s Never Wrong”), koji će se pojaviti tokom 2015. godine. Bend i dalje istražuje sebe i muziku koja ga okružuje, igra se atmosferom i stihovima, a svaki koncert je prilika da i oni, kao i publika koja ih gleda nauče nešto novo. 



J.R. August ili Nikola Vranić je mladi umetnik, kantautor, kompozitor i mutliinstrumentalista iz Zaboka. Godine 2011. počeo je da radi na svom prvom EP-u. Zatim je, zajedno sa prijateljem Lukom, proveo 24 meseca snimajući video materijal za iste pesme. Priču je na kraju ispričao kroz četiri videospota – kao četiri godišnja doba (“Change of Seasons”), za koje je scenario pisao sam. Njegov klavir i glas u stanju su da vas potpuno “izlude” i odvedu u neke potpuno nove dimenzije. Ako možete da zamislite kako bi “Beli album” Bitlsa izgledao da su ga svirali Queens of the Stone Age, onda blago vama – njegova muzika je još luđa.

Went je beogradski bend nastao davne 2005. godine. Do “svog zvuka” devojke i momci iz Wenta došli su “kombinujući uticaje tradicionalnog folka i rokenrola sa specifičnom dozom pozitivne melanholije koja stalno traži reakciju publike.” U praksi, Went su izuzetno zanimljiva kombinacija tradicionalnosti Wilco i hitičnosti Coldplay, sa poetičnošću Damiena Jurada. Pesma “Short-Term Memory” još krajem 2013. godine najavila je treći EP benda “Alternative Endings”, koji se očekuje tokom ove godine. 



Na naslovnici aprilskog broja regionalnog izdanja kultnog magazina “Rolling Stone” našla se Dunja Ercegović ili Lovely Quinces, mlada splitska kantautorka koja živi i studira u Zadru. Dunja je u rekordnom roku osvojila hrvatsku i publiku u regionu, svirala je u SAD i Kanadi, a bila je ove godine i učesnica prestižnog festivala SXSW u Ostinu. Njen debitantski EP “No Room For Us” esencija je strasti, rokenrola i energije, a to je samo delić onoga što vas čeka na njenim koncertima. Dunja je žena sa gitarom koja ne štedi nikoga (najmanje sebe), a tokom 4-5 minuta svake njene pesme pred vama se odvijaju filmovi koje ste sanjali da najzad neko snimi.

I ovoga puta muzičari će svirati “back to back” baš kao i prošle godine kada su binu delili Stray Dogg i Ana Ćurčin, On Tour i Wooden Ambulance. 

Broj ulaznica je ograničen s obzirom da će se u Velikoj salu DOB-a nalaziti sedišta, tako da vas organizatori mole da obezbedite svoje karte na vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *