Liste koje na pravi način prenose najbolje pesme/albume iz prve polovine 2014. godine sigurno ćete naći kod Šacija, Kepe, Skoče, Fridoma… Liste i ja se baš ne slažemo najbolje i tako je oduvek bilo.  Evo zato osam pesama iz ovog perioda koje me pomere i izmeste daleko i tako od prvog slušanja. Nisu najbolje, nisu ništa – samo pesme. Samo “Love And Only Love”. Kao da postoji nešto drugo.

Strand Of Oaks – JM
Sedam minuta esencije rokenrola u slavu Jasona Moline. Timothy Showalter besan, strastan, nemilosrdan, nadahnut i brutalan: “Either get out or stay in, I won’t let these dark times win We got your sweet tunes to play”. Pesma godine.

Buck 65 – Only War (Feat. Tiger Rosa)
I dalje ne razumem u čemu je šarm post-love/raskida albuma – mada o tome često filozofiram – ali kanadski hip-hoper i producent Richard Terfry je bazične idiome pop-hop pesme iskoristio da skine teret sa svog srca i napravi hit koji u mnogo čemu nadmašuje sličan poduhvat Eminema i Dido.

The Delines – Flight 31 (Colfax)
Kao neki divni mali film koji još niko nije video osim vas. Tako zvuči ceo album The Delines koji je Willy Vlautin zamislio za Amy Boone.

Joe Henry – Grave Angels (Invisible Hour)
Život je jedna zajebana i neizvesna stvar. Ali kada nađete svoju (izgubljenu) polovinu sve izgleda drugačije. Moje pronađene polovine uvek su (bile)mnogo bolje od onoga što ja imam. Joe Henry je našao osobu koja ga čini kompletnim i od njega “pravi” osobu kakve nema u instant svetu u kojem živimo poslednjih decenija. Ljubav dve osobe kao sveta stvar. Kao suština. Kao početak i kraj. Kao smisao koji čini sve lakšim. Joe Henry je neko koga volim i poštujem i s kojim nemam apsolutno ništa zajedničko.

Nikola Vranjković – Nagrada za strah (Bremeplov EP)
Nikola koji je podjednako Serge Gainsbourg i Bajaga. Kao Goribor bez tužnog kraja. Za slušanje zatvorenih očiju i za bolje dane koji dolaze.

Nina Romić – Bicikl (Stablo)
Eskapizam i život kakav treba da bude: jednostavan i bez opstrukcija koje sami sebi pravimo. Bicikliranje kao način života.

Damien Jurado – Jericho Road (feat. Sisters of the Eternal Son)
Kao neki vrhovni šaman koji propoveda kraj sveta Damien stoji iznad i peva. Štagod poželi.

http://www.youtube.com/watch?v=V1JCriY_6Qs

The War On Drugs – Eyes To the Wind
Springsteen kakav odavno nije bio: opušten, nepretenciozan, nadahnut i seksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *