Zenit Zed predstavlja svoj debitantski album “Vrt sekunda” sa 11 neverovatnih zvučno-poetskih kolaža koje su stvorili Kiza i Branka Radović u saradnji sa Verom Radović i Vladimirom Krkljušem. Album je dostupan na svim digitalnim striming platformama, kao i na bandcampu Pop Depresije. Limitiran tiraž albuma uskoro će moći da se kupi na CD-u, a pogledajte i spot za pesmu “Statue” na YouTube-u.

Jedan od najcenjenijih pesnika i rokenrol autora svoje generacije, Zoran Kiza Radović, svima je poznat kao lider grupe Presing. Dok čekamo novi studijski album ove legendarne grupe, Kiza ima nešto sasvim drugo da vam predstavi: izuzetno lično, spontano, direktno i često brutalno. Muzika grupe Zenit Zed u isto vreme je i akcija i reakcija, a hologrami Rokija Eriksona, Marka I. Smita, Džona Lajdona i mnogih drugih glasnogovornika raznih epoha kao da su svraćali na piće i davali neke svoje ideje dok su ove pesme nastajale.

Foto: Vesna Radović

“Delimično isprovociran sižeom i delom objektivne svesti nastao je Zenit Zed kao zasebno ostrvo ideja. Album “Vrt sekunda” ni iz jednog doživljaja ne vodi u slepu ulicu. Bez pretencioznih sadržaja album govori o opažajima. Vokalne deonice su relativno slobodno puštene u instrumentalne promene. Pesme imaju koincidenciju na kojoj se zadržavaju i dalje napreduju. Delo je u isti mah i teško i jednostavno,” smatra Kiza Radović.

Rokenrol je porodična stvar. Ideja za Zenit Zed nastala je pre desetak godina, slučajno poznanstvo pretvorilo se u razmenu ideja, a muzika je bilo jezik na kojem su se budući partneri najbolje sporazumevali. Vremenom je muzika formirala odnos, ali i same ljude, a pojavio se i način da se sve te muzičke ideje pohvataju i zadrže. Počelo je igrom bas gitare i violine, vokali su bili prva velika promena, a razni instrumenti koji su se priključivali pokušali su da pesmama daju finalni oblik. I onda – pre 5, 6 godina – Zenit Zed je najzad dobio svoje današnje konture: električna gitara, klavijature i mini kamera, kasnije i Vera Radović na basu i tako je nastalo 5 od 11 pesama na albumu. Neke od tekstova Kiza je napisao direktno uz muziku, inspirisan ili isprovociran aktivnim doživljajem. Ostale su preuzete iz objavljenih zbirki “Morzeov dah” i “Snop” ili iz neke od pet (koliko ih trenutno ima u sobi) svesaka poezije, tekstova, eseja kao i kratkih opažaja i komentara, u kojima se nalazi građa za barem još tri nove zbirke.

Foto: Vesna Radović

“Muzika Zenit Zeda nastala je kao oblik komunikacije i kao suština jednog međuljudskog odnosa, na licu mesta u duhu vremena, bez predumišljaja, prerušavanja, plana i kompromisa. Od trenutka kada bi pojedina pesma dobila formu ostavljali smo je netaknutu i dalji proces u vezi sa njom svodio se na to da je u izvornom obliku sačuvamo, po mogućstvu bez ikakve dodatne intervencije,” objašnjava Branka Radović.

Autor svih tekstova na albumu “Vrt sekunda” je Kiza Radović, muzika je delo kompletnog benda (Kiza, Branka, Vera Radović), a za aranžmane je pored Kize i Branke zaslužan i Vladimir Krkljuš, koji je pored toga što je snimio kompletan album i programirao ritam mašine, uradio i miks i master svih pesama. Autorka spota za pesmu “Statue” je Vesna Radović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *