POP DEPRESSION ALBUMS OF THE YEAR 2007

Još jedna divna muzička godina je za nama. Za POP Depresiju počela je završnim radovima na kompilaciji Jutro će promeniti sve? a nastavila se koncertima (manje-više) neafirmisanih bendova iz Srbije. Finansijski aspekt ove gungule nije za priču, ali recimo da je cela ova akcija bila “šut u dupe” za bendove kojima je to bilo potrebno i koji će sada sami da se snalaze i odlučuju šta je dobro za njih. Koncertna aktivnost POP Depresije u 2007. bila je dozirana i nadam se uspešna – svirali su Chris i Carla, Ken Stingfellow i Damon & Naomi. Koncerti su bili odlično posećeni, meni vrlo lepi i srećan sam što sam bio u prilici da ih organizujem…

U Zagreb se išlo na Radar festival, tj. na Queens Of The Stone Age, a u Beogradu je svirao Terry Callier čiji sam nastup nažalost propustio.

Kao redovna (i sasvim normalna) stvar ove godine na PD sajtu nametnuo se podcast emitovanih emisija, koji se od početnih dvadesetak daunlouda po emisiji, početkom decembra popeo na sedamdesetak. Izuzetno sam ponosan zbog toga.

Muzika koju sam slušao ove godine bila je različita (bogu hvala), uzbudljiva i inspirativna. Vrlo brzo su nestale sve dileme oko izbora TOP5 omiljenih albuma ove godine, a mislim da ni izbor ostalih ploča nije nikakvo iznenađenje za one koji redovno prate emisiju.

Hvala svima na slušanju, posećivanju sajta i pisanju. Ovde se nalaze moje muzičke preporuke iz 2007. godine. Zaista ne verujem da su ovo najbolji albumi u bilo kom smislu, ali definitivno sam ih najčešće slušao…

A L'Origine01
Benjamin Biolay_Trash Yeye_Virgin
Divno je kako stari (ili je možda bolji izraz “odrasta”) Benžaman Biole (Benjamin Biolay). Ulaskom u “srednje doba” (u januaru će napuniti 35 godina) i pesme mu postaju zrelije, ciničnije, ali i dalje tople, nežne i romantične.
Na petom studijskom albumu Benžaman gleda i kritikuje moderno doba i ljude koji se u novom milenijumu i previše dobro “snalaze”. Ipak, neka moj favorit i preporuka bude “hidden track” – pesma koja posle desetak sekundi počinje po završetku “De Beaux Souvenirs” i verovatno se zove “Woodstock“. Benžaman je tokom 2006. godine ispunio svoj san i po prvi put u životu otišao u Ameriku. Ako je on mogao u četvrtoj deceniji svog života – zašto to ne bih mogao i ja?
KLJUČNE PESME
Qu’est Ce Que Ça Peut Faire,
Regarder La Lumiere,
Woodstock

Z

01
Soulsavers_It’s Not How Far You Fall, It’s The Way You Land_V2
Soulsavers su Rič i Ijan (Rich Machin i Ian Glover) i prijatelji koje su pozvali da im pomognu. Za drugi studijski album zvali su “u pomoć” Marka Lanegana, Vila Oldama (Will Oldham), PW Longa… Jedino što mi ne da mira je pitanje gde se zagubio duet Lanegana sa Nikol Etkins (Nicole Atkins)? It’s Not How Far You Fall, It’s The Way You Land je kao Portishead album za muškarce, ili kao trip-hop koji se konzumira uz alkohol, a ne sa ekstazijem. Drugz R bad.. Ok?
KLJUČNE PESME
Through My Sails,
Revival,
Ghosts Of You And Me,
Kingdoms Of Rain

02
Wilco_Sky Blue Sky_Nonesuch
U nekom drugom vremenu šestorica članova grupe Wilco bili bi slavljeni kao da su Cepelini ili Stonsi. Ovako, Džef Tvidi (Jeff Tweedy) ostaje sam da daje odgovore na pitanja koja su već odgovorena i da priča priče koje su već ispričane i da objašnjava muziku, koju je Nels Klajn (Nels Cline) već “objasnio”…
KLJUČNE PESME
On And On And On,
Impossible Germany,
You Are My Face

03
LCD Soundsystem_Sound Of Silver_DFA/EMI
Da je rođen ranije, u zavisnosti od decenije u koju bi voljom sudbine bio bačen, Džejms Marfi (James Murphy) bio bi Litl Ričard (Litle Richard), Pit Taunzend (Pete Townshend) ili Prins (Prince). Ovako, kao “dete” sedamdesetih, u poziciji je da svakog “klona” iz prethodnih epoha, inkorporira u sebe, svoju muzičku i životnu viziju i da se ludo zabavlja i ispunjava sve želje. Ove godine napravio je još jednu divnu ploču, svirao turneju sa Arcade Fire, obradio Joy Division, napisao odu prestonici sveta i mene izvukao iz kolotečine na nekoliko meseci… Album godine za slušanje u automobilu!
KLJUČNE PESME
All My Friends,
Us V Them,
New York, I Love You But You’re Bringing Me Down

04_Iron & Wine_The Shepherd’s Dog_SubPop
9. maja 2006. godine Calexico su svirali u zagrebačkom Pauku. Kao goste i (sa)učesnike tog istorijskog događaja pozvali su Iron & Wine i Salvadora Duranta. Iako je publika bila prenervozna (kao da oni čekaju voz za Beograd cele noći do 6am, a ne moji prijatelji i ja) a strpljenje koje je ista pokazala za vreme nastupa I&W bilo je na granici linča, već tada je bilo potpuno očigledno da je transformacija Sema Bima (Sam Beam) iz “čoveka sa bradom i gitarom, koji svira u svojoj sobi” u “čoveka sa bradom i gitarom i bendom (iza sebe), kojeg sluša nekoliko stotina ljudi” uspešno završena. Pre koncerta Svetlana je uradila intervju sa Semom, a jedno pitanje bilo je o ploči koju je u tom trenutku snimao.

PD • Kako će da zvuči tvoje novo izdanje?
Radim uveliko na tome. Nastaviće tamo gde sam stao sa Woman King EP-jem, s tim što će biti malo eksperimentalnije. U stvari, puno eksperimentalnije. Ali ne u onom žanrovskom smislu eksperimentalnije već za mene, kao neka nova avantura, nešto što nisam probao pre. Biće tu uticaja
afričke muzike i još ponečeg…prilično psihodelično iskustvo.


Koliko je to bio skroman opis/najava onoga što smo dobili sa The Shepherd’s Dog… Kao da je Sem odjednom otkrio u sebi slikarski dar i onda počeo mahnito da slika sve što vidi oko sebe, ljude, gradove, sela, more… a onda kao da je otkrio moć Ajzaka iz Heroesa i počeo da slika budućnost i scene iz tuđih života. I na ovom albumu prisutni su (naravno) psi, smrt vreba sa svih strana, a poneki poludeli rođak nikome ne dozvoljava da se opusti. Zaista “prilično psihodelično iskustvo“…
KLJUČNE PESME
Flightless Bird, American Mouth, House By the Sea, Carousel

05_Joe Henry_Civilians_Anti
Kada gledam na lik i delo Džoa Henrija (Joe Henry), nalazim milion veza sa sobom i mojim “kapiranjem” muzike. Počeo je sa albumom Talk of Heaven (1986), koji je bio alt-country kada žanr kao takav nije ni postojao. Tokom godina polako je upijao ostale uticaje i spajao ih sa svojom muzikom, bez obzira da li su u pitanju džez, trip-hop, bosanova… Volim da mislim da se i POP Depresija razvijala na sličan način. Nedostaje mi Madonina sestra kao životna družbenica, ali ima vremena… Civilians je deseti (!) album u Henrijevoj karijeri i možda i najbolji. Predivna orkestracija – dodir genijalnosti Van Dyke Parksa – anagažovani stihovi, filmske priče o stvarnim i izmišljenim likovima, kritika i uteha, nada i očaj. Autentično remek delo.
KLJUČNE PESME
You Can’t Fail Me Now, Parker’s Mood, Our Song

06_Sharon Jones & the Dap Kings – 100 Days, 100 Nights_Daptone Records
Veliki povratak soul muzike na glavnu muzičku scenu poguran je zahvaljujući Marku Ronsonu i Dap Kingsima. Šeron Džouns (Sharon Jones) bi za novu generaciju poklonika mogla da bude “kuma novog soula”, iako je taj “novi” soul u stvari sasvim “stari”. Moćna, talentovana, vredna i strasna, rođena da predvodi i stvara istoriju. Makar na ispunjenje svoje sudbine čekala i nekoliko decenija, promene će doći sasvim sigurno. Samo ih treba sačekati. Baš kao u pesmi “Something’s Changed,” kada Šeron muškarcu koji je ne zaslužuje i ne poštuje kaže “You’ve changed, I’ve changed, we’ve changed”…
KLJUČNE PESME
Tell Me, Keep On Looking, Nobody’s Baby, Answer Me

07_Okkervil River_Stage Names_Jagjaguwar
Black Sheep Boy je bolji album od Stage Names. Možda je razlog za to što prethodni album ima neku dozu mističnosti koja je sada zamenjena ovozemaljskim iskustvima Vila Šefa (Will Sheff) i drugova. Volim kada Okkervil River zvuče melodramatično, kada pompezno dolaze do razrešenja pesama, kada tenzija raste kako priča odmiče i kada zvuče kao stadionska atrakcija sa početka sedamdesetih. Ipak, otkrivanje Šefovog intimnog sveta i seciranje nesrećnih ljubavi ima svojih privlačnosti, koje često potpuno bacaju u zasenak poeme sa prethodnog remek-dela.
KLJUČNE PESME
Plus Ones, A Girl in Port, Title Track

08_Marissa Nadler_Songs III: Bird on the Water_Peace Frog
Postoji neka mističnost u pesmama o raskidima. Pri tome ne mislim na one situacije kada prepoznamo sebe u tuđim pesmama (mada mora da je poseban “osećaj” kada zaista prepoznaš sebe u pesmi bivše ljubavi), već u tom perverznom osećaju koji vas obuzima kada polako uranjate u nečiji intimni svet… A taj neko polako vas uvodi sve dublje i dublje, usput ostavljajući mnoge skrivene tragove, mozgalice za koje – ako ih uspešno rešite, dobijate dodatne poene i slike koje kada ih pogledate, momentalno vas vode u neke sasvim druge predele i epohe. Bird On The Water je tužna, strašna, moćna i povremeno jeziva ploča. Marisin glas i gitara, podrška Espersa kao prateće gupe i predivni minimalistički aranžmani čine da ovaj album sija ove godine posebnim i neponovljivim tinjajućim svetlom, a za pet-šest biće klasik koji će drugi citirati i kopirati.
KLJUČNE PESME
Daisy & Violet, Silvia, Bird on Your Grave

09_Peter Case_Let Us Now Praise Sleepy John_Yep Roc
U prvoj rečenici press teksta za novi (veliki) album Pitera Kejsa (Peter Case) stoji citat “the guitar makes a band.” Nisam siguran da iko, a da je bar jednom u životu makar dodirnuo Kejsovo stvaralaštvo, ovu izreku dovodi u pitanje. Ali, možda je potrebno s vremena na vreme izigravati dobrog Dr Votsona i naglas primećivatii stvari koje svi znaju…
Let Us Now Praise Sleepy John je album koji neka nova Starbak mora da ponese sa sobom, kada ponovo postane aktuelno pitanje:“Ko je pravo ljudsko biće: Sajlonac ili Čovek?” U njemu su odgovori i smernice kako doći do slobode, kako naći prijatelja, šta je tajna dobrog seksa, ima li života posle smrti, da li je ovo kraj sveta… Meni je i poslednja veza sa prijateljem koji mi više to nije.
KLJUČNE PESME
Underneath the Stars, I’m Gonna Change My Ways, Get Away Blues

10_
Radiohead_In Rainbows_DIY
Nisam fan grupe Radiohead. Toliko često ovo kažem da mi se čini kao da se nešto pravdam. Suviše mi je hermetičan svet koji su stvorili Jork (Thom Yorke) i Grinvud (Jonny Greenwood) od albuma The Bends i jednostavno sebe tamo nikada nisam uspeo da pronađem. Da li sam se ja promenio, ili su se oni umejinstrimili – nemam pojma, ali In Rainbows je ploča koju bih voleo da su napravili Mercury Rev ili Flaming Lips umesto onoga što su radili poslednjih godina.
KLJUČNE PESME
Jigsaw Falling into Place, House of Cards, Nude

25 ALBUMA KOJE SAM SLUŠAO VIŠE OD OSTALIH U 2007 [REDOSLED JE PROIZVOLJAN]
Lucinda Williams_West [Lost Highway]
Bettye LaVette with Drive-by Truckers_The Scene of the Crime [Anti]
Frog Eyes_Tears of the Valedictorian [Absolutely Kosher]
Devendra Banhart_Smokey Rolls Down Thunder Canyon [XL]
Nicole Atkins_Neptune City [Sony]
Spoon_Ga Ga Ga Ga Ga [Merge]
Jens Lekman_Night Falls Over Kortedila [Secretly Canadian]
Basia Bulat _Oh My Darling [Rough Trade]
Blonde Redhead_23 [4AD]
Richmond Fontaine_Thirteen Cities [Decora]
Apostle Of Hustle_National Anthem Of Nowhere [Arts & Crafts]
Bill Callahan_Woke On A Whaleheart [Domino]
Electrelane_No Shouts, No Call [Too Pure]
Candie Payne_I Wish I Could Have Loved You More [Deltasonic]
Josh Ritter_The Historical Conquests of Josh Ritter [Sony]
Broken Social Scene Presents Kevin Drew_Spirit If… [Arts & Crafts]
Clare & the Reasons_The Movie [Frog Stand Records]
Richard Hawley_Lady’s Bridge [Mute]
Les Savy Fav_Let’s Stay Friends [French Kiss]
Patty Griffin_Children Running Through [ATO]
Queens Of The Stone Age_Era Vulgaris [Interscope]
The Arcade Fire_Neon Bible [Merge]
Feist_The Reminder [Universal]
Kanye West_Graduation [Rock-A-Fella]
PJ Harvey_White Chalk [Island]

2007: DESET VAN KONKURENCIJE
01_VA: I’m Not There OST_Sony
02_Bruce Springsteen_Magic_Sony
03_Nina Nastasia & Jim White_I Will Follow You_FatCat
04_Neil Young_Chrome Dreams II_Reprise
05_Jason Anderson_Tonight_ECA Records
06_Thurston Moore_Trees Outside Academy_Ecstatic Peace
07_Magnolia Electric Co_Sojourner Boxset_Secretly Canadian
08_Elliott Smith_New Moon_KRS
09_Damon & Naomi_Whithin These Walls_20 20 20
10_Sea & Cake_Everybody_Thrill Jockey

“Down Is The New Up” Kompilacija

.:: photo Nayein ::.

Praznično vreme ne može da se zamisli bez praznične muzike. Iskreno, nisam baš najbolji (ili najveštiji) kada muziku treba da ukalupim ili podredim nekim pravilima ponašanja ili ograničavajućim faktorima. Ovo je moj poklon za vas – praznični mix POP Depresije za Novu godinu, Božić i sve ostale praznike…

POPDepression xmasmix 63:49min 58.47MB 128kbps
[mediafire  sendspace  sharebig  easy-share  sharebee]

PLAYLIST  Rubies “Stand In a Line” • Jonquil “Lions” • Bell x1 “Flame (Chicken Lips mix)” •Air France “Hold On To Me Baby” • Nancy Sinatra “Kinky Love” • Thao Nguyen and the Get Down Stay Down “Bag Of Hammers” • The Sugars “End Of Our Love Affair” • Syl Johnson “Is It Because I’m Black?” • Aeroplane “Aeroplane” • Gui Boratto “Beautiful life” • Sharon Jones “Keep on Looking (Kenny Dope remix) • Jay Bharadia ft Scruffy D “Snowy Day” • Sam Sparro “Black & Gold” • Nicole Willis & the Soul Investigators “No One’s Gonna Love You (Blacxkbeard remix)” • Principles Of Geometry ft Sebastien Tellier “A Mountain for President” • Benjamin Biolay “Les Cerfs-Volants” • Devendra Banhart “There’s Always Something Happening” • Morphine “In Spite Of Me” • Francis Lai “Melissa” • Gillian Welch “Black Star”

The troubled words of a troubled mind I try to understand what is eating you
I try to stay awake but its 58 hours since that I last slept with you
What are we coming to?
I just don’t know anymore

I get on the train and I just stand about now that I don’t think of you
I keep falling over I keep passing out when I see a face like you
What am I coming to?
I’m gonna melt down

Blame it on the black star
Blame it on the falling sky
Blame it on the satellite that beams me home


svetlana đolović
 albumi 2007

A L'Origine

1. nicole atkins. neptune city
ljubav kao srećni novčić. šta god da je sa druge strane, nosiš ga uvek negde blizu srca.  nikada u džepu sa ostalim, običnima.

2. wilco. sky blue sky
poklon za nju, iskupljenje za njega, radost za njih, čarolija za nas.
‘there’s no place like home.’

3. joe henry. civilians
vera, nada, ljubav? ma daj. ovde je utočiste za sve posustale heroje.

4. lcd soundsystem. sound of silver
kada bi disko kugla mogla da govori, kakva bi to priča bila…

5. talib kweli. eardrum
poezija u ritmu srca. razum i osećajnost na istoj strani ulice, negde u Bruklinu.

6. robert plant & alison krauss. raising sand
moram ovako zbog rime:  Countrytales for Rockmates on Bluesdate = Soulmates

7. spoon – ga ga ga ga ga
jednostavan, veseo i bezbrižan. kao prve bebine reči.

8. arctic monkeys. favourite worst nightmare
ponovo biti tinejdžer? da, ali samo u njihovim pesmama.

9. benjamin biolay. trash yeye
cinična romantika. pica sa šampanjcem, za samce.

10. radiohead. in rainbows
romantični cinizam. uspavanka za svet bez nade.

po redu u oba smera kompilacija

journey. don’t stop believin
bruce springsteen. i’ll work for your love
miranda lambert. gunpowder & lead
kings of leon. knocked up
rilo kiley. under the blacklight
cold war kids. hang me up to dry
qotsa. 3’s & 7’s
steve earle. way down in the hole
battles.leyendecker
interpol. rest my chemistry
simian mobile disco. i believe
underworld. beautiful burnout
the field. everday
roisin murphy. let me know
jens lekman. sipping on the sweet nectar
panda bear. bros
brooke wagooneer. hush if you must
maccabees. toothpaste kisses
radiohead. all i need
arcade fire. my body is a cage
alicia keys. tell you something
feist. limit to your love
soulsavers. through my sails
devendra banhart. freely
jim white. jailbird
jim james & calexico. goin’ to acapulco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *