Foto: Konstantin Kondrukhov

Posle višegodišnjih najava Turbo Trans Turisti imaju čast da predstave album “Ništa Nije Strašno” sa dvanaest pesama snimljenih u kućnoj produkciji uz pomoć prijatelja i porodice. Album je dostupan na svim digitalnim platformama, bandcamp-u (“plati koliko želiš“) i YouTube-u, a novi singl je “Glupa planeta“.

Više od pet godina prošlo je od debija braće Mijušković, Boška i Nikole, i albuma “Levo ili Desno” (Balkan Veliki). Pripreme za prvi album bile su duge i ozbiljne, uz učešće prijatelja, porodice, renomiranih muzičara i gurua, a reakcije i publike i kritike bile su fantastične. Turisti su se predstavili kolekcijom pesama koja je bila žanrovski neuhvatljiva energetska bomba, pametna i znalački odsvirana. Ali, pošto se na “kamenje koje se ne kotrlja hvata mahovina”, braća su posle toga ušla u kotrljajuću fazu “bacanja kamenja na sistem” i krenuli nekim svojim krivudavim putem.

Artwork: Pavle Trifunović

U jednom trenutku napravili su i izdavačku kuću Anderklas (objavili su albume grupa Moloa, Laplander i New Church), snimili par vizionarskih spotova i nekom suludom ritmikom izbacivali EP izdanja i singlove koji su pretili da jednom budu deo neke veće celine. Nizali su se spotovi za pesme “Šimpanza”, “Javi se”, “Ništa nije strašno”, “Sreća je”, “Sivi dani”, “Valhala” i “Problem” – svi su bili vizuelno atraktivni, nemirni i neuhvatljivi. I sada je trenutak da se stvar uozbilji! Naznake toga mogle su da se vide na nekoliko eksplozivnih koncerata ove godine (Niš, Beograd, Sofija), onda i odlukom da se Anderklas pridruži kolektivu Pop depresija-Kišobran u daljem radu i sada je pred vama kompletan album “Ništa Nije Strašno”, sa dvanaest pesama, stopedeset scena, petsto ideja i “hiljadu” statista. Ovo je pankerski bedeker dvojice momaka koji vole džez, hip-hop i eksperimente, vrištanje i horsko pevanje, Cinéma vérité i dokumentarce snimane iz ruke… Zvanično je ovo drugi album braće Mijušković, a prvi pod imenom Turbo Trans Turisti i više nema nazad: za sedam dana na digitalnim platformama biće dostupan i “Levo ili Desno”, a sledeća godina biće u znaku koncerata, novih pesama i novog albuma.

Šta za Džimija i Boška predstavlja “Ništa Nije Strašno”?
Ništa Nije Strašno za mene je album gde smo bratski do kraja istraživali muziku i uticaje koji su nas najviše zanimali. Sebi smo nametnuli da se vodimo instiktima, svesni podneblja kojem pripadamo, tako da je ispipavanje tog muzičkog DNK-a bilo važnije nego bavljenje samom formom,” kaže Nikola “Džimi”.

“Sa ove distance kada vidim, album Ništa Nije Strašno je međuigra različitih muzičkih ideja i negativnih emocija, koje zajedno, kao jedno, plivaju iz pesme u pesmu,” smatra Boško.

U narednom periodu očekujte i jedan atipičan video sešn sa više segmenata, koji će verovatno na najbolji i najdirektniji način predstaviti kompletan album, ali i Mijuškoviće u raznim životnim situacijama. Snimanje albuma “Ništa Nije Strašno” pomogao je Sokoj iz fonda za kulturna davanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *