Ako je verovati ovom spisku koji dosta nemarno vodim, ove godine (koja još nije gotova, a i još par serija koje pratim samo što se nisu završile) gledao sam 170+ serija koje su premijerno puštene tokom 2023. godine. Za ljubitelje trivije odustao sam od 9, pri tom i sada osećam krivicu što za tih nekoliko sa kojima nije išlo, nisam našao još malo vremena i živaca (to je valjda taj katolik gilt o kojem drugi pričaju). Napravio sam neki mali izbor tv serija koje sam baš voleo da gledam ove godine, bez nekih velikih objašnjenja i (de)mistifikacije. Recimo da je izbor abecedni.

Top Dog S02

Colin from Accounts S01
Šta sve može da se desi kada nekome iznenada pokažeš sise i ostale priče. Muž i žena, Patrik Bramal i Harijet Dajer, napisali su seriju u kojoj i glume i u kojoj su njih dvoje potencijalni ljubavnici – dodatak je mala ranjena kuca (na točkovima) o kojoj se staraju. Mogao bi opis da bude i “Kako dejtovati ili ne dejtovati u određenim godinama”, znači one situacije kada je sve parodija – čak i onda kada se trudite da budete ozbiljni. Retko gledam nešto što nije krimić ili SF (ili sport), ali ovaj australijski sitkom je blago.

Happy Valley S03
Epik Sali Vejnrajt “Happy Valley” posle tri sezone otišao je u večnost, ali kakvo je to finale bilo! Jeste, bilo je teško, potresno i tužno, ali Sgt Ketrin Kejvud (maestralna Sara Lankašir) uspela je da ode u penziju na način na koji je želela i da stavi tačku na onu Šemsinu pesmu i da (najzad neko nekada negde) dobije rat. Usput i da bude roditelj svom unuku, da se nekako usaglasi sa rođacima, da žonglira sa kolegama i da ostane carica. A kupila je i džip i ti Himalaji je čekaju 😉

The Bear S02
Druga sezona serije “Ber” (The Bear) završila se na (očekivano) dramatičan način. Serija Kristofera Storera i Džoane Kalo o mukama porodice Ber (Berzatto) i ljudima oko njih i snu da se otvori “pravi” restoran. I usput da se nekako reše problemi sa porodicom, prijateljima, kolegama, ljubavima, životom, samim sobom, smislom. Mislim da baš puno može da se nauči o samom sebi dok se gledaju junaci “Bera” kako svojim glupostima, kukavičlukom i ćutanjem uništavaju svaku zicer situaciju da budu srećni.

Top Boy S05
“Top Boy” je posle pet sezona i čak 12 godina (okej, 6 godina je bila pauza) života otišao u legendu i o njemu će se pisati i pričati. Za neke će biti samo klon “The Wire” smešten u London (Hakni!), za druge jedan super sempler nove UK muzike, za treće rasadnik fantastičnih glumaca (Ešli Volters, Kejn Robinson, Džasmin Džobson, Majkl Vord, Leticija Rajt…) i izvor novih reči i kovanica – Wagwan! – za neke tamo serija u kojoj igra (kraljica) Little Simz (Simbiatu Adžikavo). Serija prati dva junaka, Dušejna i Salija, i njihov kupujem-prodajem biznis u Samerhausu (izmišljeni deo Londona), zakon tržišta i ulice, pokušaje normalnog života i porodice, ulične nemire, društvene potrese, bezobrazluk elite i establišmenta, ljubav, seks, ubistva, prevare i izdaje. I svega toga ne bilo da posle dve sezone i odluke CH4 da je to to, nije uleteo kanadski ludak Drejk i nagovorio i autora serije Ronana Beneta i njegovog fitnes trenera Džerija Džeksona (koscenarista) da nastave da rade dalje, sa većim budžetom, fensi rediteljima i boljim uslovima koje je ponudio Netfliks i da ispričaju priču do kraja. Kakva vožnjica je to bila!

Top Dog S02
Jedan šekspirovski gangsterski serijal smeštan u švedski Sedertelje (stokholmsko Pančevo npr) u čijem srcu su Emili (Žozefin Asplund), advokatica koja želi da uspe i Tedi (Aleksej Manvelov), Srbin koji posle izlaska iz zatvora želi da promeni svoj život.  Svega tu ima: mafijaških ratova, pokušaja “Kuma 3”, mladih lavova koji žele prvi red za sebe, izdaje, “cajki” i balkanskih porodičnih zabava, pokušaja ljubavi (mada većini seks ide bolje od ljubavi). Ono što je meni najzanimljije u celom serijalu baziranom na romanima Jensa Lapidusa (pročitao sam 2 od 3) je što je sve surovo, uglavnom lišeno bilo kakvog pokušaja humora i ironije. I njih dvoje su zaista čudesni u obe sezone.

Wolf S01
Jednog dana će i genijalna Mo Hejder dobiti BBC seriju o sebi i neverovatnom životu koji je vodila, ali dok se to ne desi treba čitati desetak romana koje je ostavila iza sebe (umrla je 2021) i nadati se da će još neko da bude dovoljno hrabar (ili lud) da po njima snimi film ili seriju. “Wolf” je nastao po poslednjem romanu iz serijala o detektivu Džeku Kafriju i ništa tu nije normalno. Sve izgleda kao da je neko braću Koen ubacio u centrifugu i da su u tom stanju smislili sve i da su onda te ideje ubačene u bubanj iz kojeg se izvlače kuglice, a umesto brojeva tu su ubistva, psihički problemi, paralelne radnje, seks, porodične drame, disfunkcionalne veze, rejvovi, deca koja traže mesto za sebe… Brutalno, uznemirujuće i haotično, televizija kakva je potrebna svima.

Da sam neki drugi dan pravio izbor, verovatno bih malo pisao i o sledećim serijama: Drops of God, Blue Eye Samurai S01, Poker Face, Bosch Legacy S02, Foundation S02, Justified: City Primeval S01,  Scott Pilgrim Takes Off: S01, The Fall of the House of Usher, Murder At The End Of The World, Silo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *