Foto: Stanislav Milojković

Ni ne pokušavam da budem objektivan, pošto to jednostavno nisam… “Mark Lanegan u Beogradu” mi je bio san od prvog koncerta koji sam organizovao i nekako je sasvim normalno da se ostvari na desetogodišnjicu PD koncertne aktivnosti.

Organizaciono/produkcijski ovo je bio najbolje odrađen koncert koji smo radili – definitivno zasluga za to ide i timu “Odličnog Hrčka” – divno je raditi sa Peđom, Lazarom, Cokom… i jedva čekam da ovo ponovimo 🙂 PD ekipa je kao i obično odolela svim mojim psiho-fizičkim opstrukcijama i izvela celu akciju za medalju – Ceca, Dule, Joca, Magdalena, Žika, Đole… – hvala što me trpite, i da – ja zaista imam PMS sve vreme…

Ovo je bio i najposećeniji koncert POP Depresije: da vidi i čuje Marka Lanegana u DOB došlo je nešto više ljudi nego 2008. godine u SKC Willa Oldhama.

Muzički, uživao sam sve vreme: od Lyenna koji je na momente neodoljivo podsećao na Jeffa Buckljeya (sa onog mini LP-a “Live at Sin-e” posebno), preko engleskog bluzera Dukea Garwooda (koji je i Miloša i mene asocirao na Jaya Farrara), preko Creature With the Atom Brain (koji su zanimljiv spoj dEUS i QotSA), do zvezda večeri – Mark Lanegan Banda. Njihov set je bio savršen, od “Gravediggers Song” do “Metamphetamin Blues”. Želeo sam i nadao sam se i drugom bisu – “Mark ne izlazi na drugi bis” – ok, ipak treba pitati…

Osećaj za vreme izvođenja “One Hundred Days”, “Hit The City”, “Hanging Tree”, “Ode To Sad Disco”…. nosiću dugo u sebi. Da sam mlađi – ovo bi za mene bio “događaj koji menja život”. Ovako je “samo” ispunjenje snova 🙂

Ovim je završena PD koncertna 2012. godina. Želim da se zahvalim svima koji su dolazili na koncerte i kupili kartu, mestima u kojima smo radili – Gun Clubu, KC Rex, DOB-u, bendovima koji su svirali – Mark Lanegan Band, Creature With The Atom Brain, Duke Garwood, Lyenn, Mick Harvey, Dan Stuart, Sacri Cuori, Richard Buckner, On Tour, Peasant, Veliki Prezir, Richmond Fontaine, Rebel Star – kao i svim ljudima koji su nam pomogli.

Imamo lepe ideje za 2013. godinu – već smo najavili koncert Mark Eitzel Banda za nedelju 3. februar, uskoro vas očekuju i druge najave…

Foto: Stanislav Milojković


MARK LANEGAN BAND :: Sreda 21. novembar 20h :: DOB/AMERIKANA :: BEOGRAD

Mark Lanegan, autentična rokerol ikona, pesnik i pevač, lider Screaming Trees, ključna inspiracija grupama Nirvana i Pearl Jam, član Queens of The Stone Age, autor tri albuma s bivšom članicom Belle & Sebastian Izobel Kembel (Isobel Campbell), omiljeni gost svih muzičara (koji su skupili hrabrost da ga pozovu da im gostuje na pesmama) i idealni partner za izmišljeni preferans u kojem ga čekaju Džoni Keš (Johnny Cash) i Tom Vejts (Waits), posetiće Beograd sa svojim Mark Lanegan Bandom u sredu 21. novembra od 20h.

“Rokenrol mesija dolazi u Srbiju da propoveda svemirski bluz”

Tokom svoje solo karijere Mark Lanegan objavio je sedam studijskih albuma: od “The Winding Sheet” (1990) do aktuelnog “Blues Funeral” (2012). Gostovao je na pesmama prijatelja i fanova kao što su The Walkabouts, Mike Watt, Masters Of Reality, Martina Topley-Bird, Mondo Generator, Mellisa Auf der Maur, UNKLE, Bomb The Bass…

Bio je glavni pevač na dve genijalne ploče trip-hop-bluza tandema Soulsavers, član Queens of The Stone AgeGutter TwinsTwillight Singers… Učestvovao na brojnim tribjut i benefit albumima na kojima je pevao pesme Vilija Nelsona (Wille Nelson), Skipa Spensa (Skip Spence), Tima Baklija (Tim Buckley), The Kinks, The Afghan Whigs, Džuniora Kimbroa (Junior Kimbrough), Boba Dilana (Dylan), Džefri Li Pirsa i njegovog The Gun Cluba (Jeffrey Lee Pierce)…Preživeo je i pobedio razna iskušenja, bolesti, zavisnosti, poroke, saobraćajne nesreće, nemaštinu… i kada sada peva “I drunk myself sick” nema čoveka koji će da se zapita da li zna o čemu peva…Njegove pesme – “veće od života” – mračne su razglednice poslate od čoveka koji je zaista živeo život. I na radost mnogih – još ga živi.

Posle višegodišnjih snova brojnih fanova na Balkanu, realnost je da u okviru drugog dela evropske turneje i promocije albuma “Blues Funeral” Mark Lanegan Band dolazi u Beograd, Zagreb i Ljubljanu.

Osam godina posle epskog albuma “Bubblegum“, Mark je otišao u bleeding muddy water i svoju “Kosmičku američku muziku” definisao na ploči koja je šokirala neke od hardcore fanova. Bluz, lupovi, ritam, semplovi, gitarski rifovi, “težak” bas, psalmi, disko, psihodelija… i iznad svega – njegov glas. Kao neki šaman, Mark Lanegan propoveda svoju katarzičnu viziju sveta, a par dana pre svog rođendana – u sredu 21. novembra u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda – to će činiti i u Srbiji.

Ovaj koncert je zajednička akcija Odličnog Hrčka i POP Depresije, a karte za MLB koncert su u pretprodaji od 16. avgusta po ceni od 1800 dinara na svim prodajnim mestima Eventima, kao i u Šikarici (Skadarska 22) i prodavnici ploča Pinball Wizard (TC Eurocentar, Makedonska 30).


MARK LANEGAN I NIK KEJV ZAJEDNO U BENDU THE BOOTLEGGERS!

Na saundtreku za film “Lawless” kao članovi benda The Bootleggers zajedno nastupaju dve autentične rokenrol legende – Nik Kejv i Mark Lanegan!

Mark Lanegan Band će u Beogradu nastupiti u sredu 21. novembra od 20h u sali Amerikana Doma omladine.

Mark Lanegan je svoj sedmi studijski album “Blues Funeral” objavio u februaru, ali pored toga ove godine učestvovao je na još nekoliko zanimljivih muzičkih projekata.Na poziv Nika Kejva (Nick Cave), priključio se ad-hoc bendu The Bootleggers, koji je legendarni Australijanac okupio za potrebe svog novog filma “Lawless“.The Bootleggers čine članovi The Bad Seeds/Grindermana – Kejv, Voren Elis (Warren Ellis) i Martin Kejsi (Martyn Casey), kao i gitarista Groove Armade Džordž Vještica (George Vjestica), producent/kompozitor David Sardi (Sardy), ali i Mark Lanegan, Ralf Stenli (Ralph Stanley), Emilu Heris (Emmylou Harris) i Lila Mos (Liela Moss) (Duke Spirit).Mark Lanegan sa The Bootleggers peva klasike Linka Reja (Wray) “Fire & Brimstone”, Velvet Underground “White Light/White Heat” i Captaina Beefhearta “Sure ‘Nuff Yes I Do”.O saradnji sa Nikom KejvomMark Lanegan je rekao: “Upoznao sam Nika Kejva još 1992. godine i to kada sam išao da gledam koncert The Bad Seeds. Poziv da radim sa njim za mene je došao baš iznenada, ali sve je bilo jako jednostavno – Nik me je pozvao i pitao da li me zanima – za mene nije bilo dileme. Pesme za koje me je zvao su neke od onih koje znam i pevam oduvek. Genijalni Link Rej je tokom sedamdesetih godina XX veka objavio tri albuma na kojima je i pevao – pored standardnog sviranja gitare. “Fire & Brimstone” je sa prvog (1971 “Link Wray”), i tu pesmu znam i pevam dugo, dugo godina… Tu pesmu Captaina Beefhearta (“Sure ‘Nuff Yes I Do”) pevam u svakoj situaciji od kada znam za sebe. “White Light/White Heat” je strašno poznata i to je uvek pomalo nezgodno, ali Nik i Voren su mi pustili verziju Ralfa Stenlija, a on je napravio od VU standarda pesmu koja je potpuno njegova i skroz drugačija. Rekao sam sebi – ako Ralf može, hajde da ja bar probam…”

Lawless” (Bez zakona) je gangsterski film iz doba prohibicije i predstavlja novu saradnju Kejva sa rediteljem Džonom Hilkotom (John Hillcot). Glavne uloge tumače Šaja Labuf (Shia LaBeouf), Tom Hardi (Hardy), Gari Oldman (Gary Oldman), Gaj Pirs (Guy Pearce)…Za razliku od filma “The Proposition” (2005) – prethodnog dela ovog tandema – ovoga puta ideja nije Kejvova, nego je njegov scenario baziran na romanu Meta Bonduranta (Matt Bondurant) “The Wettest County In The World”.Mark Lanegan je ove godine već obrađivao nekoliko novih i starih klasika: – na albumu violinistkinje Fione Brajs (Fiona Brice) (The Separate – Orchestral Variations 0.1) – obradio je hit The Cure “Close To Me” – na drugom albumu s obradama pesama Džefri Li Pirsa (Jeffrey Lee Pierce) i grupe The Gun Club (“The Journey is Long”) zajedno sa Izabel Kembel ( Isobell Campbell) obradio je jednu od najlepših pesama ikada napisanih – “The Breaking Hands” – zajedno sa Martinom Topli Bird (Topley) i ritam sekcijom benda Warpaint – obradio je hit “Crystalized” britanske grupe The XX.Početkom 2013. trebalo bi da se pojavi kompilacija “Anthology” Marka Lanegana na kojoj će po prvi put na jednom mestu naći svoje mesto sve pesme Marka Lanegana koje je obrađivao tokom poslednje tri decenije, kao i brojne originalne pesme koje su bile objavljivane van studijskih albuma.

Mark Lanegan Band će u Beogradu nastupiti u sredu 21. novembra od 20h u sali Amerikana Doma omladine. Mark Lanegan je autentična rokerol ikona, pesnik i pevač, lider Screaming Trees, ključna inspiracija grupama Nirvana i Pearl Jam, član Queens of The Stone Age, autor tri albuma s bivšom članicom Belle & Sebastian Izobel Kembel (Isobel Campbell), omiljeni gost svih muzičara (koji su skupili hrabrost da ga pozovu da im gostuje na pesmama) i idealni partner za izmišljeni preferans u kojem ga čekaju Džoni Keš (Johnny Cash) i Tom Vejts (Waits).Ulaznice za nastup Mark Lanegan Banda mogu da se kupe po pretprodajnoj ceni od 1.800 dinara na svim prodajnim mestima Eventima, kafeu Šikarica (Skadarska 22) i u prodavnici ploča Pinball Wizard Records (TC Eurocentar, Makedonska 30).


PD GIG :: MARK LANEGAN BAND + LYEN, DUKE GARWOOD, CwTAB

U sredu 21. novembra prvi put u svojoj karijeri koja traje već tri decenije, u Beogradu i Srbiji nastupiće jedan od najvećih živih rokenrol pevača – Mark Lanegan – sa svojim bendom i brojnim gostima. Na turneji promoviše sedmi studijski album “Blues Funeral”.

Koncertno veče u Amerikani Doma omladine Beograd počinje u 20h kada se otvaraju vrata kluba, a već od 20:30h na bini će biti Lyenn. Malo pre 21h nastupiće Duke Garwood, a od 21.30h svoju muziku predstaviće Creature With The Atom Brain, bend koji čine članovi prateće grupe Marka Lanegana. Od 22:30h na bini će biti zvezda večeri, ikona američke alternativne muzičke scene, Mark Lanegan.

Cena karte na dan koncerta je 2000 dinara, a ulaznice se prodaju na svim prodajnim mestima Eventima, kao i u Šikarici (Skadarska 22) i prodavnici ploča Pinball Wizard (TC Eurocentar, Makedonska 30). U intervjuu za srpske medije Mark Lanegan je o dosadašnjoj turneji “Blues Funeral” i odnosu publike prema novim pesmama rekao: “Publika je publika gde god da idem, ne primećujem velike razlike među njima, barem kad se radi o ljubiteljima muzike. Pretpostavljam da kad izađeš iz kluba u svakodnevni život , razlike postoje – kulturološke, jezičke… ali svi oni koji vole muziku i odluče se da dođu na koncert – za mene su manje-više isti… Obično se gotovo uvek vraćam u mesta gde sam već bio, ali ovoga puta dolazim u neke nove sredine. Pokušaću, naravno, da se promuvam tu i tamo, za ono malo vremena koliko imam. Obično mi treba nekoliko poseta jednom mestu da steknem neki utisak, a pošto tu zapravo dođem da radim, često stignem i odem istog dana, ostane jako malo vremena za razgledanje. Nemam baš nikakva očekivanja od posete (za mene) novim mestima, želim samo da se dobro provedem.

Ranije si često nalazio mane u svom radu. Šta određuje da li je nešto dobro ispalo ili ne?
“To je na nekom drugom da odluči, bojim se. Ja se trudim da ostanem ‘ovde i sada’, okrenut budućnosti i da stvorim opus, a gde će biti njegovo mesto u velikoj slici, to me se već ne tiče.

Kako bi objasnio značenje bluza u tvojoj muzici, kako bismo u tom smislu mogli da tumačimo naslov albuma ‘Blues Funeral’?
“Naslov znači šta god slušalac želi da znači, baš kao i same pesme i njihova imena. Nikad ne govorim drugome šta treba da misli o značenju pesme. Kada je bluz u pitanju, uvek sam o njemu razmišljao kao o emociji, duhu , a ne kao o žanru.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *