09 Ljubit se na kiτiKoliko često vam se događa da dođete na koncert nekog benda koji nikada ranije niste čuli, a da sa njega odete začarani, obuzeti pesmama, energijom, osećanjima? Pozivamo vas na jedan takav koncert i to u petak 14. novembra od 21h.

Za vas će svirati zagrebački bend Svemir, predvođen harizmatičnom Zvonkom Obajdin. Svemir na najlepši način spaja Amerikanu i pop, folk i rok, Rebel Star i Veliki prezir, radost i radoznalost, Buzzcockse i Smithse…

Cena karte: 300 rsd
Muzička podrška: POP Depresija/Zaokret

“Svemirski” zvuk danas prave Zvonkin glas, bubanj, bas, gitare i violina. Prva postava benda imala je samo dva stalna člana – Zvonku i Roberta Kanizsaia i to je bilo dovoljno da u jesen 2012. objave prvi album („Svemir“). Nedugo zatim okuplja se nova postava u kojoj su Matko Boršić na bubnjevima, San Mikulec na bas gitari i pratećim vokalima, Aleksandra Dokmanović na električnoj gitari, a Zvonka uz pevanje kombinuje akustičnu i električnu gitaru. U toj postavi Svemir je svirao i svira dve godine, brusio nove pesme, nastupao u klubovima i na festivalima u regionu i pripremao materijal za drugi album „Tako jako“, koji je snimljen tokom proleća i leta 2014. u studiju Radost! i u septembru objavljen i postavljen na slobodno preuzimanje na bandcamp stanici https://svemir.bandcamp.com/.

„Tako jako“ je oduševio fanove i muzičke kritičare širom regiona, koji su rekli da „ovde Svemir funkcioniše uigrano i doterano, kompletno bendovski upravo onako kakvi su i uživo postavivši posve drugačije kriterijume od sjajnog debija“ ili da je ovo „zrelo ostvarenje zrele žene na vrhuncu svojih kreativnih moći koja je zaslužila da joj se vrati bar deo onoga što je dala regionalnoj kantautorskoj sceni kroz, uglavnom, njen projekat “Bistro na rubu šume”, čiji će se pravi značaj tek uvideti u godinama što dolaze“ i “Tako jako je stvarno lep album jednog velikog malog benda.“ ili „taj impuls želje da se bude svoj, odnosno svoja, pa kud puklo da puklo glavna je karakteristika izraza.“

Ali, verujte nam na reč, sve ove kritike rade nemoguću stvar: pišu i pričaju o muzici koja mora da se oseti, kojoj morate da se prepustite, energija i moć benda uživo nikako ne može da se prenese na papir… I evo, ovo je prva prilika za to, Svemir prvi put u svojoj karijeri dolazi u Beograd i svi ste pozvani. Kulturni centar Grad, petak, 14. novembar od 21h.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *