click map

Soundcloud Bandcamp iTunes Deezer Spotify

“Reka” je četvrti studijski album za Milana Glavaškog i Rebel Star. Kompletno odsviran, otpevan, snimljen, aranžiran, produciran i miksovan u Milanovom kućnom studiju “Big Pink” u Sent Andreji. Prvi put kao autor pesama pojavljuje se i gitarista benda Ashley Brees. “Reka” je album o putovanjima i to bez obzira da li su distance egzotične i raskošne ili se putuje u srce nas samih. “Reka” je album posvećen prirodi, ljubavi, deci, problemima i njihovom rešavanju. Reka je budna i zove / Zove me u talase, dušo, nove…

Dizajn: Andrej Dolinka
Dizajn: Andrej Dolinka

Rebel Star – Reka /Pop Depression 2015/

1. U noć
2. Veliki dan
3. Ti i ja
4. Kiša
5. Radio
6. Drugi san
7. Putujemo ti i ja
8. Dimnjaci bez krovova
9. Sutra
10. Stari ključ
11. Široka reka
12. Draga

Muzika i tekstovi:
Milan Glavaški – 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 11, 12
Ashley Brees & Milan Glavaški – 4, 8
Ashley Brees, Barry Morris & Milan Glavaški – 10
Buddy & Julie Miller, Milan Glavaški – 11

O pesmama, Milan Glavaški:
1 U noć: Ovo je uvod u putovanje rekom. Solo na kraju je sviran na gitari koju je dragi prijatelj i čovek Petar Dolinka poklonio Milanu nakon duže degustacije vina. To je Hopf iz ranih pedesetih prošlog veka, kao da je testament Django Reinhardta. Nema tog zvuka na pločama ovih dana.

2 Veliki dan: Druga pesma po redu na albumu, otvara je “mega” bubanj i sve pliva u nekom velikom odjeku našeg malog podruma. Ceca Djolović ima veliki udeo i snosi odgovornost za kvalitet ove pesme jer je žestoko terala Milana da napiše bolji tekst u odnosu na inicijalnu verziju. To se jednom rečju zove produkcija.

3 Ti i ja: Ovo je pesma koju smo snimili prošle godine u nekoj čudnoj verziji i pustili kao singl. Tada smo snimili prvo bubanj, pa bas, pa gitare itd… u novoj verziji smo bukvalno snimili ceo bend uživo iz prvog pokušaja, dodali par gitara i vokala i to je to. Pesma o oproštaju.

4 Kiša: Ova pesma je dobro poznata našoj publici sa koncerata, svirali smo je više puta i pevali na engleskom. To je ono kada Ashley peva, bend ima sjajan vintejdž gruv a Milan solira. Još jedna Ashleyeva pesma sa Milanovim prepevom na srpski.

5 Radio: Naš prvi singl sa albuma – Radio. Možete besplatno preuzeti ovu pesmu sa Sound Clouda i slušati je u nekom automobilu dok jurite kroz pustinju.

6 Ova pesme se zove Drugi san. Pesma o mentalnom eskapizmu, kada uspeš da od teškog napraviš podnošljivo. Ili kako bi Dire Straits iz najboljih dana zvučali na domaćem.

7 Sedma pesma na našem novom albumu zove se Putujemo ti i ja. O mladim ljudima što žive za danas, za iskustva i duhove na putevima.

8 Dimnjaci bez krovova: Sledeća pesma je opet kombinacija Ashley Brees/Milan Glavaški. Pesma inspirisana beskućnicima na želežničkoj stanici u Pešti koji plešu da prežive, ali više o tome u narednom broju jednog renomiranog muzičkog časopisa…

9 Sutra: Ovo je stara pesma, imamo 3-4 verzije. pesma o ljudima koji sanjaju. ovo je jedina pesma na albumu gde je sve odsvirao Milan, ostale pesme su snimljene velikim delom uživo sa bendom.

10 Stari ključ: Ovu pesmu je napisao Ashley a Milan prepevao. Kada objavimo bonuse čućete verziju na engleskom. Mono bubanj na jedan mikrofon, par dobrih akustara, bas i Hammond. Lenji usnjak. Mislim da je ovo snimljeno za sat vremena:

11 Široka reka: Ovo je obrada pesme Wide River To Cross napisali su je Buddy i Julie Miller a do nas je došla kada sam čuo kako je izvodi Levon Helm i posle njega Diana Krall. Nije bilo teško prepevati pesmu sa ovako jakom porukom.

12 Bez traga, draga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *