Imato tu čast da predstavimo debitantski album niške grupe Bohemija, pod nazivom “Sve naopako”. Album je većim delom sniman u studiju “Šamarčina” u Vrbasu kod Roberta Telčera i Dušana Ševarlića Ševe, osim vokala i klavira koji su snimljeni u Nišu. Odavno nisam bio tako očaran nekom novom muzikom, osećao sam se skoro isto kao kada sam prvi put čuo “Brazde” ili “Prisluškivanje”. Sve se na “Sve naopako” vrti u krug, iskaču bube i zelene vile, rečima se traži pravi značaj i ljubavi “umiru za jedan dan”… Kao neki zagubljeni album s kraja šezdesetih neke grupe kao što je npr. bio Free Design (sećate se pesme “Kite are fun?”) koji je upravo izbacio Light In The Attic. Za sve one koji vole i slušaju Steely Dan, Wellera/The Style Council, My Morning Jacket, Broken Social Scene, Evu Braun, Veliki prezir… a opet tako drugačije, popdepresivno i divno. Svaka čast Janko, Pavle, Mihajlo, Dina i Milane! Album će početkom septembra biti dostupan i na svim digitalnim platformama (deezer, iTunes, Spotify, Apple music, Tidal…), a od 25. avgusta je spreman za preslušavanje i besplatno (ili plati koliko želiš) preuzimanje na bandcampu Pop Depresije. /ivan-PD/

Bohemija je petočlani sastav iz Niša. Počeo je kao tihi projekat članova raznih bendova, sjedinjeni i predvođeni vizijom Janka Džambasa o nekoj „progresivnoj pop muzici“. Bend se sastajao bez planiranja ikakvih svirki, probi. Pesme su nastajale iz čiste ljubavi prema muzici i iz dosade, naravno. „Nasledili smo ovaj siv svet, na nama je da ga krečimo“. Ponekad humor i zamajavanje ima smisla, kada je svrha istog prosvetljenje. Kroz šalu se može stići do najvećih dubina. Vođen tom stoičkom filozofijom, i rogovima na glavi, uhvatio je ratnike Milana Migija Stoiljkovića (bubnjevi), Mihajla Ivanovića(bas) i Pavla Dinića (klavir), da mu pomognu u njegovom ratu prosvetljenja.

Veći deo instrumentala albuma su snimali u predivnoj atmosferi studija Roberta Telčera i uz pomoć Dušana Ševarlića, osim klavira koji je snimljen u Nišu. Predivan beli bejbi koncertni kao iz spota “Imagine”. Nakon toga, Janko je snimio vokale u intimnoj atmosferi svog toplog toma i pozvao svoju dragu, Dinu Abu Mayyalleh, da mu pomogne oko svih perkusija. Album je tako dobio osnovu. Šaralo se godinu dana dok Janko nije došao do konačnog recepta za zvuk. Završio je produkciju i mastering albuma “Sve naopako” koga sada možete preslušati. Besplatno. Bez ikakvih fora, sem ponekad naopako. Diskove ćemo prodavati uz prašak kad-tad. Sve naopako.

(c) & (p) 2017. Bohemija & Pop Depresija 
Dizajn omota: Đorđe Jovanović

Bohemija – Sve naopako
Na albumu su svirali:
Janko Džambas (vokal, prateći vokali, gitara, sint, 12žična gitara, melodika, usna harmonika i ostalo)
Dina Abu Mayyalleh (perkusije)
Milan Stoiljković (bubanj)
Pavle Dinić (klavijature)
Mihajlo Ivanović (bas)

Produkcija i mastering – Janko Džambas
Inženjeri zvuka: Robert Telčer, Dušan Ševarlić, Janko Džambas
Snimano u Studiju Šamarčina (Vrbas) i u Nišu

Janko Džambas – tekstovi, muzika, aranžman, osim kod:
Zelene vile – Mihajlo Ivanović i Janko Džambas tekst
Semafor – Mihajlo Ivanović tekst i ideja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *