Artwork: Sven Soric

Psihodelični čileanski trio FÖLLAKZOID svoj premijerni koncert u Srbiji održaće u subotu 12. oktobra u 21h u beogradskom klubu Elektropionir u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke, Pop Depresije i Kišobrana. Specijalni gost na koncertu biće beogradska supergrupa Roza, koja upravo završava snimanje svog debi albuma.

Ulaznice:
1000 RSD – promo (ograničen kontigent do 2. septembra)
1200 RSD – pretprodajna cena (od 2. septembra do 11. oktobra)
1500 RSD – na dan koncerta (12. oktobra), kao i na ulazu

Prodajna mesta: Zaokret i FELIX Shop, TC Sremska. Rezervacija ulaznica moguća putem mejla: office@rocksvirke.com (ime i prezime, kontakt telefon).

Föllakzoid, duo iz prestonice Čilea Santijaga, ovog leta objavio je novi album pod nazivom „l“, pod etiketom Sacred Bones. Putovanje je započeto kao trance iskustvo između dvojice prijatelja iz detinjstva Domingae i Dijega u Santijagu. Pod jakim uticajem nasleđa drevne muzike Anda, bend je uspeo da integriše svoje korene sa savremenim zvukom i tehnologijama sadašnjeg vremena, stvarajući bogatu, a istovremeno minimalističku elektro-organsku atmosferu. Ploča „l“ je njihova četvrta u dosadašnjoj karijeri, koja nasleđuje izdanje lll iz 2015. godine, ll iz 2013, odnosno samozvani album iz 2009. godine.

Föllakzoid raste svakom novom pločom gde ima za cilj da ispuni duge vremenske intervale koristeći sve manje elemenata. Kreativna perspektiva benda oduvek je bila da se oduči narativno i muzičko znanje koje oblikuje dostupne fizičke i digitalne formate i koncepcije, kako vizuelno, tako i muzički, kako bi se stvorila vremensko-prostorna metrička struktura koja rastvara i autora i narativne paradigme. „Naš zvučni i metrički identitet još više smo pronašli u ovim pesmama nego u prethodnim pokušajima“, objašnjava gitarista i pevač Domingæ Garcia-Huidobro.

Za razliku od njihovih prošlih albuma koji su snimljeni u jednom tejku sa full bendom, za ovu ploču bilo im je potrebno tri meseca zasebnih snimanja – gitare, bas, bubnjevi, sintisajzeri i vokali, sve snimljeno u izolaciji. Rezultat toga jeste set pesama u kojima strukturalna vizija niti benda niti producenta nisu oblikovali metričke ili tonske prostorne smene, ali gde su i dalje bile subliminalno prisutne u svakom od delova koji čine strukturu i frekventne modulacije koje ih vode.

„Pozivamo vas da zajedno delimo iskustvo ove neracionalne, zvučne umetničke forme i energije koja proističe odatle. Ovo je ujedno i poziv da se povežete sa svojim unutrašnjim bićem i njegovom intuicijom, brišući sistematsku racionalizaciju koja obično prati kreativne snage kada se percipiraju, da vas vode na ovu holografsku simulaciju u kojoj je stvarnost ukorenjena“, dodaje Domingae.

Föllakzoid’s music is hailed as — .” A monomaniacal refinement that might sometimes challenge you to commit to its worldview” The Quietus.

***

Roza je sastav koji čine Nebojša Kuzmanović (Mnjenje), Dušan Damnjanović (Mnjenje) i Stevan Ćirović (VVhile). Kažu da sviraju “muziku za liftove” koja dosta vuče na krautrock sa primesama šumadijskog balearik gruva. Hipnotišuće i plesno, masno i poletno, idealna muzika za šetanje raskopanim Beogradom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *