Dragi prijatelji pozivamo vas na promociju ploče Erik Satie “Initiés 2017” (izdavači Triston Master recordings/Odličan hrčak) naše proslavljene pijanistkinje Branke Parlić, koja će se održati u četvrtak 14. novembra u 13h na Spratu iznad Zaokreta (Cetinjska 15, Beograd). Poziv je upućen i medijima i svim ljubiteljima muzike.


Neke stvari su toliko bitne da moraju da se ponove. Čak i kada izgledaju i zvuče definitivno. Branka Parlić je krajem osamdesetih godina XX veka u Novom Sadu snimila album “Initiés” sa kompozicijama Erika Satija, koji je tokom narednih decenija u različitim izdanjima i verzijama bio opšte mesto za sve zaljubljenike u Brankinu klavirsku virtuoznost i Satijevu genijalnost. Tri decenije kasnije, u savršenim uslovima Saburban Sound studija u švajcarskom Vinterturu, na Steinway A 1952 klaviru i sa potpuno analognom (i skupocenom) opremom za snimanje, taj muzički izbor je ponovljen, sa nekoliko bitnih dopuna. Sada, 2019. godine, Erik Satie “Initiés 2017” kao dupli “vinil” na 180 grama živi svoj novi život, onakav kakvo jedno autentnično muzičko blago i Branka Parlić zaslužuju.

Repertoar albuma Erik Satie „Initiés 2017″ sastoji se od kompozicija: Gnossienne 1-7, Gymnopedie 1-3, Les Trois valses distinguees du Precieux Degoute – Son Binocle, Avant – Derniere Pensees: Idylle, Aubade, Meditation, Ogive No. 1 i No. 4 i Pieces Froides: Air a faire fuir No. 2 i Danses de travers No. 2.

Na promociji albuma će pored Branke Parlić učestvovati i njeni poštovaoci i prijatelji: Miroslav Miša Savić – kompozitor, Ksenija Stevanović urednica III programa Radio Beograda, Svetlana Đolović – urednica RadioAparata i Slobodan Brkić – DJ Brka, dok će moderator razgovora biti Ivan Lončarević.

Album “Initiés 2017” objavljen je u limitiran tiražu kao dupli vinil, a posetici promocije će moći da kupe ovaj dragulj po promotivnoj ceni.

Branka Parlić je jedna od vodećih svetskih pijanistkinja posvećenih izvođenju “Nove Muzike”, minimalizma i postminimalizma druge polovine XX i prve decenije XXI veka. Preko pet miliona pregleda na YouTube-u, koliko ukupno imaju njena izvođenja kompozicija Filipa Glasa, Majkla Najmana, Vima Mertensa, Erika Satija i drugih, čine da ime Branke Parlić sigurnim koracima postaje sinonim “Nove Muzike”. Kao aktivni pijanista, predavač, organizator koncerata i pedagog, već dugi niz godina, posvećeno se bavi promovisanjem i afirmisanjem Nove Muzike. Radi kao nastavnik stručnog predmeta na Katedri za klavirski praktikum Akademije Umetnosti u Novom Sadu. Od 2006. godine deluje kao umetnički direktor koncertnog serijala Nove Uši za Novu Muziku u Novom Sadu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *