Artwork: Bratislav Milenković

Predstavljamo kompoziciju “Exolvuntur” autorke Ane Anastasov i prateći video Vladimira Mitrovića i najavljujemo kompilaciju “Klavirsko nebo #2”, koja će se zvanično pojaviti 18. decembra.

Pop Depresija i Kišobran u saradnji sa LP Duom posle velikog uspeha prvog konkursa i promotivnog koncerta, tokom 2019. godine raspisali su i drugi konkurs “Klavirsko nebo” koji je trajao od Međunarodnog dana klavira (29. marta) do 31. jula. Selektorski tim koji su činili Jovana Backović (kompozitorka, učesnica prvog konkursa), Slobodan Brkić DJ Brka (Arcadia Radio Show), Marija Maglov (Muzikološki institut SANU),  Svetlana Đolović (RadioAparat) i Ivan Lončarević (Pop Depresija) odabrao je 12 kompozicija, koje će uskoro biti dostupne za preslušavanje preko bandcampa, Youtube-a, svih digitalnih platformi, a krajem zime i na CD-u.

Prva pesma koja je izabrana da najavi finalni izbor “Klavirskog neba #2” delo je mlade kompozitorke Ane Anastasov. “Kompozicija je nastala u uslovima mog kućnog studija tokom 2018. i 2019. godine, sa određenim pauzama u radu. Koristila sam elektronski klavir za usnimavanje MIDI informacija, virtuelne instrumente i fonoteke za dizajnere zvuka. Kompletan audio procesing je rađen u softverima Cubase i Ableton Live,” objasnila je Ana.

Ana Anastasov živi u Staroj Pazovi i u Studentskom domu Studentski grad. Diplomirala je na FDU na Katedri za snimanje i dizajn zvuka. Kompozicija “Exolvuntur” predstavlja autorkino definisano emotivno iskustvo koje doživljavamo kada nas napusti osoba za koju smo bili vezani: “Svaki put kada pomislimo na osobu ili događaj koji vezujemo uz nju, počinje emotivni ciklus sa svojim fazama. Prva faza – tuga zbog gubitka, druga faza – preispitivanje i lutanja i sukobljavanja različitih misli, koja dovodi do treće faze koja predstavlja uznemirenost i sve veću nelagodu. Ova faza prerasta u četvrtu fazu besa, koja je i vrhunac ovog emotivnog putovanja. Nakon besa sledi prva faza, od koje je ciklus i počeo. Tako ostaje svest da bol ne prolazi, već se samo pročišćava nakon svakog završenog ciklusa, a posle besa opet ostaje tuga kao odraz čiste i iskrene emocije prema osobi koja iz nekog razloga više nije pored nas. Delo predstavlja lično emotivno iskustvo, ali verujem da ga i slušaoci mogu poistovetiti sa svojim unutrašnjim prostorima.”

Video koji prati “Exolvuntur” uradio je Vladimir Mitrović, čiju ste fantastičnu izložbu “Neželjeni pogledi” mogli da vidite u KC Grad ove jeseni. Više o Vladimirovoj umetnosti pogledajte na adresi http://brutalism.rs.

Na “Klavirskom nebu #2” nalazi se 12 kompozicija autora različitih interesovanja, profesija i senzibiliteta. Filip Tančić uradio je master zvuka kompletne kompilacije, dok je dizajn, kao i u slučaju prvog konkursa, delo Bratislava Milenkovića (www.bratislavmilenkovic.com).

Inspirisani muzikom koju stvaraju ili interpretiraju Nils Frahm, Maks Rihter, Hauschka, Olafur Arnalds, Ljubomir Meljnik, Jan Tiesen, Piter Broderik, Majkl Prajs, LP Duo, Branka Parlić, Tim Heker, Ilja Bešelvi… i pod velikom uticajem nasleđa Filipa Glasa i Erika Satija, pokrenuli smo akciju koja ima za cilj da na površinu izvuče kompozitore za solo klavir i pijaniste iz Srbije, da predstave svoju muziku, impovizacije, kolaže i osećanja. Smatramo da je klavirska muzika pank XXI veka, a ako to ne doživljavate tako onda još niste čuli Ljubomira Meljnika ili Branku Parlić, a ako je to tako – to morate da ispravite što pre!

Preslušajte “Klavirsko nebo #1” na Youtube-u ili bandcampu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *