Foto: Dida

Niški trio Prljave Sestre predstavlja svoj drugi studijski album “Najgore tek dolazi” koji objavljuju u saradnji sa Kišobranom i Pop Depresijom. Pred vama je deset pesama, od kojih su dve već promovisane kao singlovi – “Nova jutra” i “Talas” – a zajedno čine rokenrol priču ispričanu direktno, sirovo, iskreno i nadahnuto. Album je dostupan za besplatno ili “plati koliko želiš” preuzimanje na bandcamp stranici benda i izdavača, kao i za preslušavanje na Youtube-u i svim digitalnim platformama.

Prljave Sestre su Miloš Pavlović – pevač i gitarista, Petar Milosavljević – bas gitara i
bubnjar Milan “Miggie” Stoiljković. Na albumu se uz njih pojavljuju gosti iz grupe Bohemija – Dida, Janko Džambas (koji je i producent albuma) i Dimitrije Mandić, kao i Robert Telčer. “Najgore tek dolazi” sniman je u Vrbasu kod Telčera u studiju “Šamarčina” tokom juna 2019, a fini radovi obavljeni su u Nišu tokom jeseni i zime 2019/20. Autori pesama su Miloš i Petar, osim završne psihodelične mantre “Kiša” za koju su na Perine reči muziku napisali zajedno. Aranžmani za sve pesme delo su kompletnog benda.

“Najgore tek dolazi” je onaj album koji The Black Keys još nisu snimili posle “Brothers”, a mnogi to čekaju godinama. Za nekog drugog to su Partibrejkersi koji džemuju sa The Stone Roses, za trećeg neobjašnjivi spoj YU grupe i Oasis, za tamo nekog Električni orgazam koji se “loži” na Patti Smith, Kridensi koji su u goste pozvali Veliki prezir… Na muziku Sestara zaista niko ne ostaje ravnodušan, svako čuje “nešto”.

Album otvara Milošev udarac u pleksus “Oni ili mi” i poruka “očaj oslobađa”. Na nju se nadovezuju singlovi “Nova jutra” i “Talas”, na koju se lepi psihodelični eskapizam “Sjajniji od sunca”. Petrova razbijačka pesma “Držim te na oku” postavlja scenu za još jedan budući singl i durlanski brit-pop hit “Unazad”, koji je svojim stihom dao ime albumu, a svojim višeglasjem prizvao Brajana Vilsona i njegove The Beach Boys. Posle “Unazad” sledi jedina balada na albumu, “Naše vreme” i podsećanje da “ovo je naše vreme, jedino koje imamo”. Završnica albuma je u bugi-vugi stilu: prvo beskompromisna “Muzika za liftove”, a onda protestna himna “Nikako da sjašu”. Završnih deset minuta u znaku je “Kiše”, gde se beskrajne gitarske solaže hipnotički pretapaju i čine da se osećate kao da slušate hendriksovsko čitanje “Riders on the storm” 1970. godine u Los Anđelesu…

Grupa Prljave Sestre snimila je veliki album, koji je i moderan i starinski u isto vreme. Ovo je klasičan rokenrol sa “pesmama većim od života”, sa ritam sekcijom koja vam ne dozvoljava da mirujete i gitarskim solažama uz koje se gubi osećaj za vreme i prostor u klubu, na ulici, u stanu… Dajte im šansu i imaćete svoj novi omiljeni bend, onakav kakav zaslužujete.


Prljave Sestre – Najgore tek dolazi

1. Oni ili ti ….. 5:07
2. Nova jutra ….. 5:27
3. Talas ….. 5:16
4. Sjajniji od sunca ….. 5:13
5. Držim te na oku ….. 3:18
6. Unazad ….. 5:01
7. Naše vreme ….. 6:08
8. Muzika za liftove ….. 4:17
9. Nikako da sjašu ….. 4:12
10. Kiša ….. 9:54

Prljave Sestre:
Miloš Pavlović – gitare, vokal, prateći vokal (2,5,6,7,8,9,10)
Petar Milosavljević – bas gitara
Milan Miggie Stoiljković – bubnjevi

Specijalni gosti:
Robert Telčer – gitara (7)
Dina Abu Mayyaleh – prateći vokal (3,4,6,7,8), klavijatura (3), udaraljke (2)
Janko Džambas – prateći vokal (1,2,3,4,6,7,8,9,10), gitara (7), klavijatura (4,5,6,7,9,10), klavir (8), udaraljke (3,4,6,8)
Dimitrije Mandić – klavijatura (2)

Snimatelj: Robert Telčer
Inženjeri zvuka: Robert Telčer, Janko Džambas
Mix, mastering i produkcija: Janko Džambas

Snimano u studiju “Šamarčina” u Vrbasu, juna 2019.
Ogromno hvala Teči, prijateljima iz grupe “Bohemija” i Vladanu Stanojeviću.


1 thought on “Prljave Sestre predstavljaju “Najgore tek dolazi” (2020, Pop Depresija/Kišobran)

  1. Veliki album,dajte im šansu i imaćete svoj novi omiljeni bend, onakav kakav zaslužujete.
    Pravi komentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *