Foto: Marina Pešić

Grupa Baobab u saradnji sa Pop Depresijom predstavlja EP “Sloboda neće sama doći“, na kojem se pored naslovne numere nalaze još tri singla objavljena tokom prethodnih meseci, ali i jedna potpuno nova pesma – “U zalivu Boke”. Ovo je prvo izdanje benda od odličnog albuma “Naše vreme” koji je objavljen u novembru 2017. godine uz fantastične kritike i brojna priznanja za “album godine”.

EP “Sloboda neće sama doći” dostupan je na svim digitalnim platformama (Spotify, Deezer, Apple Music…), kao i na bandcampu benda i izdavača i YT kanalu grupe Baobab.

Autor, pevač i gitarista Baobaba, Miodrag Mišo Petrović, i ovoga puta svoju inspiraciju nalazi u prirodi, rodnom Arilju i zalivu Boke, ljubavi, prijateljstvu, ali i peva o slobodi ili, tačnije, o tome zašto iste nema i kako do nje doći… EP je snimljen iz dva dela: prvi sešn je bio prošle godine u aprilu i tada su snimljene “Sloboda”, “Sada sam u redu” i “Na ostrvu” sa kompletnim bendom, a ostatak – “Ti me nećeš” i “U zalivu Boke” – Mišo je snimio uživo u studiju, samo akustična gitara i vokal uz pomoć klavira i bez nasnimavanja. Sve pesme snimljene su u studiju OFF Sevojno, u produkciju Aleksandra Jovanovića.

Foto: Marina Pešić

O samim pesmama Mišo kaže sledeće: “Sloboda neće sama doći nije politička pesma ali dosta ljudi ju je prepoznalo kao takvu. Ideja je bila da je snimimo u dve verzije, jednu kao neki barokni pop sa još nekoliko instrumenata, gotovo orkestarski, a drugu verziju u nekom modernijem tonu. Međutim, praktično na prvoj probi je Božiću (Nenad, gitarista) izašla ta gitara sa dosta dileja i reverba i meni je zazvučalo kao da je to to i da je ta verzija u stvari spojila obe zamišljene verzije na neki način. Taj aranžman je ostao, samo sam u izlazu refrena dosnimio jednu električnu gitaru koja pojačava tu atmosferu…”

Na ostrvu je mali instrumental, više neki intermeco, uvod podseća na “Harvest Moon” i gotovo bi mogla i biti omaž toj pesmi da je Božićeva gitara ne vodi u drugom pravcu u središnjem delu, mada je Vanja (Valentin Vasić, basista) s usnom harmonikom ponovo vraća na početak i tu letnju noć.”

U zalivu Boke – ja sam zaljubljen u Boku i Kotor posebno. Za pesmu nismo našli odgovarajući ritam, a pošteno govoreći nikome iz benda se i ne sviđa. Najviše što smo uspeli kao bend sa njom je da ličimo na YU grupu.”

Ti me nećeš je pesma koja je nastajala godinama. A onda je sve rešeno bukvalno u nekoliko sekundi. Balaševićev stih se odnekud pojavio i tako legao na drugu strofu da više nisam imao nikakvu šansu da ih razdvojim. Onda je nastala i prva strofa. Muzika je manje više bila tu. I da, namerno sam je sveo na taj minimalizam bez bubnjeva i električnih gitara jer tako bi joj leglo neko hard rock finale sa velikim gitarskim solom da to nisam mogao da dozvolim.”

Sada sam u redu je u osnovi pesma “Ruby Tuesday”, a nastala je početkom dvehiljaditih kada je u postavi pored mene bio još samo bubnjar. Samo smo je izvodili u toj postavi. Ta stvar je tada bila više u rege ritmu, nešto poput solo albuma Kita Ričardsa. Dosta je izmenjena, zapravo dodati su delovi koje nije imala, uvodni rif i ceo drugi deo pesme. Na taj uvodni rif koji je nastao pod uticajem pesme “Dig A Pony” (mada realno nema veze nego moj trip, bukvalno se zalepila Ruby Tuesday), Nemanja (Tomićević, bubnar) je promenio ritam – on naravno da nije ni imao pojma o toj stvari – i tako je ta pesma oživela. Pred samo snimanje, na probi kada smo na tavanu Doma kulture u Ivanjici bili samo Nemanja i ja, on je napravio neki potez dok je pesma curila u fejd koji je mene motivisao da je nastavim i tako je bukvalno nastao drugi četvorominutni deo pesme i tako smo je snimili. Peko 7 minuta, vrlo oslobađajuća vožnja našeg glavnog junaka koji od ubeđivanja sebe da je u redu postaje slobodan. Ako mene neko pita….”

Grupa Baobab postoji više od dvadeset godina, a svoj prvi DIY album “Pesme iz babine kuće” objavili su još 1998. godine. Uz brojne promene članova i pauze koje su trajale i po nekoliko godina, Baobab predvođen Mišom Petrovićem poslednjih pet godina objavljuje muziku za svoju dušu i na radost mnogobrojnih ljubitelja ariljske psihodelije pomešane sa muzičkim nasleđem Boba Dilana, Nila Janga, The Band, Wilco…


Artwork: Dušan Majkić

Baobab – Sloboda neće sama doći EP (2020, Pop Depresija)

1. Sloboda neće sama doći 03:06
2. Na ostrvu 02:15
3. U zalivu Boke 03:32
4. Ti me nećeš 03:32
5. Sada sam u redu 07:38

EP Sloboda neće sama doći je sniman u dve odvojene sesije, proleće 2019. godine i kraj maja 2020. Pesme U zalivu Boke i Ti me nećeš su snimljene uživo u studiju bez ikakvih kasnijih dosnimavanja.

Muzika i reči Miodrag Petrović, osim 2. muzika Baobab
Aranžmani Baobab
U pesmi Ti me nećeš, korišćen stih iz pesme O kako tužnih ljubavi ima Đorđa Balaševića…
Snimano u studiju OFF Sevojno, produkcija Aleksandar Jovanović
Dizajn: Dušan Majkić (alterlogo)

Miodrag Petrović – električne i akustične gitare i glas
Nenad Božić- električne gitare I glas
Valentin Vasić- bass gitara I usna harmonica
Nemanja Tomićević – bubnjevi

Gosti:
Aleksandar Jovanović-klavir na pesmama 3. i 4.
Goran Jevtović-vokali na pesmama 1. i 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *