Beograd, 04/03-15/07/2012
Jubilarna nagradna igra POP Depresije završena je još pre nekoliko meseci i samo moja lenjost je kriva što stranica sa izabranim radovima ovoliko kasni… Izvinjavam se svima.

Dobitnike nagrada izabrao sam još odavno, a sada ćete imati priliku da pogledate koje pesme su izabrali Milan Gagić, Marijana Đaković, Milan Zaviša i Mane Radmanović i kako su ih “oživeli”. Hvala svima koji su učestvovali, kao i onima koji su to nameravali 🙂

Marijana Đaković :: Teenage Fanclub – Dark Clouds

PD NAGRADNA IGRA 2012Kao što je jedan od učesnika predhodne nagradne igre primetio – zaista je teško izabrati (samo) jednu pesmu, a ako već i pomislite da ste je izabrali – još se teže čini prikazati i pokazati to ”nešto” što je pesma u vama izazvala. Jer, mislite da se od vas očekuje da budete inventivni i tu nastaje blokada 🙂 I šta onda radite?

Jednostavno se vratite rečima koje ste već davno napisali, osećajima koje ste već jednom osetili, momentima koje ste već doživeli i… fotografisali. I učitate, tako, pesmu u neki sopstveni deja vu i … da, to je to 🙂 Pozdrav!

PS: Fotografija je napravljena negde u jesen 2011, na tzv. Špicu, između Bačkog Gradišta i Bečeja.

Mane Radmanović :: Electrelane – I Only Always Think

PD NAGRADNA IGRA 2012(fotografija je u pitanju, 35mm film, ne znam sta joj se desilo da izgleda tako, ali se desilo)

Milan Zaviša :: Shelby Lynne – Loser, Dreamer

Proniknuti u srž nečijeg postojanja ne doima se kao lak zadatak. Kada shvatite da vas ono što ste upravo čuli, videli ili pročitali toliko određuje da se zabrinete za sopstvene misli i poverujete u nadnaravno, onda je stvar posve ozbiljna. Bliskih susreta ovakve vrste bilo je dosta, ali je nekoliko duboko urezano u srž sećanja: intervju Žikice Simića “Playboyu”, tamo nekog oktobra pre četiri, pet godina i spominjanje izvesnog “… usamljenog mladog čoveka koji se ne snalazi baš najbolje u životu…kojem ništa nije blisko i koji pokušava da stvori neki drugačiji svet s drugačijim herojima…” ili prvo slušanje Grama Parsonsa i njegove “Do You Know How It Feels To Be Lonesome” ili prvi susret sa autoportretima Egona Schielea u kojima se (o)gledate kao u zrcalu ili… Ili Shelby Lynne sa svojom “Loser Dreamer”, tom odom svim pogubljenicima i zalutalim, slepim putnicima u vozu životnog dirinčenja.

Proleće je 2010, Ivan najavljuje novi album Shelby L. i pušta ovu magičnu pesmu… Mislim da sam stao na ulici, na železničkom peronu, tačnije, pogledom fiksirao neku udaljenu zgradu i ludeo od uzbuđenja što je drugarica Lynne spevala pesmu baš o meni, kao da smo celi dan do podne sedeli u senkama palićkog jezera, divaneći o filmovima, verandama i pendžerima, gledajući druge i vreme kako prolazi i kako nam spasa, naravno, nema dok je sunce peklo po asfaltu užarivši ga toliko da se omanji omlet mogao dobiti istog časa.

Elem, htedoh reći: ja sve ove ljude znam, iako su neki već dobrano otišli na neko bolje mesto, dok sa ovim drugim ne bih imao snage da prozborim, sve i kada bi bio u prilici jer bih mislio da (opet) zdravo razgovaram sa sopstvenom pojavnošću, a i trema bi proradilo te bi nemoća bila jedini odgovor na sva pitanja. E, kada dođete do takvog stupnja, onda znate da ne može biti druge pesme (iako ih je bilo divnih, predivnih) prve dekade novog milenijuma do ove.

Milan Gagić :: Vic Chesnutt – Flirted With You All My Life

PD NAGRADNA IGRA 2012Ovo verovatno nije bila pesma godine, još manje pesma decenije, ali ima moć da me svaki put iznova potrese svojom tragičnom iskrenošću.

 

 

 

 

PD NAGRADNA IGRA 2012 /01-01-2012/

PD NAGRADNA IGRA 2012Povodom 10 godina rada i 500 emisija POP Depresija organizuje nagradnu igru. Propozicije su kratke i (nadam se) jasne:

– izaberite jednu pesmu – koja iz bilo kog razloga ima poseban značaj za vas – nastalu u periodu od 2001. do 2011. godine (prvih deset PD godina),
– pokušajte da vaš doživljaj te pesme prenesete na papir/fotografiju/instalaciju/ekran/audio/video… Znači od vas se očekuje da nešto napišete/nacrtate/sastavite/kompujete/snimite… – uslov je da to što uradite bude vaše – pozajmice se neće tolerisati,
– pošaljite vaš rad na PD mejl: popdepresija AT gmail DOT com – rok je produžen do 29. februara.

Očekuju vas vredne nagrade koje su obezbedili PD prijatelji i Pinball Wizard Records:

LP :: UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA – ST (Fat Possum)
LP :: THE STEPKIDS – The Stepkids LIVE Direct To Disc (Stones Throw)
LP :: TINA WITH IKE TURNER & THE IKETTES – PLEASE, PLEASE, PLEASE! (Ace/Kent)
LP :: 24-CARAT BLACK – Gone: The Promises Of Yesterday (Numero Group)
GIG POSTER :: TEENAGE FANCLUB koncert u Beogradu sa potpisima članova benda.

Krajem 2008, početom 2009. godine rezultati slične nagradne igre bili su ovakvi… Svi ste pozvani da učestvujete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *