Foto: Reakcija

UPDATE 2: Nikada nisam ni pokušavao da nešto posebno budem objektivan kada govorim (naglas) o muzičarima koje volim i koje dovodim da sviraju kod nas. Roberta Fishera jednostavno volim i već sada mogu da najavim da će doći opet… i opet. Sve dok on bude želeo da dolazi kod nas. Probaćemo da sledeći put organizujemo zajednički nastup Roberta i njegove bliske prijateljice Kristin Hersh. Jedva čekam 🙂

Koncert WGC i Cesarea Basilea kao predigre i prodrške bio je skroz divan, emotivan i u ključnim trenucima skoro katarzičan. “Sicilijanski Neil Young” bio je pravo otkrovenje za mene i skoro sigurno će Cesare doći na proleće u Beograd da sa bendom pokaže i svoje rokersko lice, koje je u SKC-u samo nagovestio. Robert je bio fascinantan. Raspoložen, duhovit, moćan i sugestivan. Baš kao i uvek. Publike je bilo puno, čak i više nego što sam očekivao, i zahvalan sam svima na dolasku. Onima koji su prišli bini i koji su došli da slušaju – zahvaljujem i na aktivnom učešću u koncertu i pomoći koju su Robertu pružili da veče bude posebno.

Reakcijina galerija savršenih slika sa koncerta je ovde.

[juicebox gallery_id=”21″]

UPDATE: Poslednjih 30 karata za koncert biće u prodaji u četvrtak (na dan koncerta) po nepromenjenoj ceni od 800 dinara. Ako nešto od karata preostane, od 18h prodavaće se na blagajni SKC-a po ceni od 1000 dinara. Hvala svima koji su kupili karte u pretprodaji 🙂

Koncert će početi posle 21:30h, pošto se u Velikoj sali tada završava pozorišna predstava. Koncert i predstava ne mogu da se održavaju u isto vreme, obavešten sam od SKC-a. Vrata DNK-a biće otvorena od 20:30h. Vidimo se na Willardima….

Za nešto manje od dve decenije postojanja Willard Grant Conspiracy prešli su put od potpunog andergraunda do ulaska u TOP10 godišnjih lista prestižnih muzičkih magazina (kao što je to bilo u slučaju albuma “Regard The End” – 4. mesto na listi časopisa UNCUT za 2003. godinu). Jedina konstanta u grupi tokom svih ovih godina bio je i jeste Robert Fisher, lider benda, tekstopisac, kompozitor i pevač. Privatno, Fisher je izuzetno veseo i drag čovek, poseduje enciklopedijsko znanje iz prve ruke o dešavanjima na bostonskoj muzičkoj sceni u poslednjih tridesetak godina, a često na sasvim neočekivanim mestima njegova opčinjenost punkom, post-punkom i hardcoreom izbija na koncertima u pesmama WGC, koje muzička kritika uglavnom svrstava u perjaniceAmericane i alt-country muizčkog pravca. Fisher se u svojim pesmama uglavnom bavi pitanjima života i smrti, radosti i tuge, nade i očaja. Neki put je melodija “vesela” a tekst turoban, drugi put bluz na kraju donese osmeh i radost. Muzika koju Willardi stvaraju je jednostavna, iskrena i puna života. Za slušanje zatvorenih očiju.

Ciklus koji je počeo albumom “Regard The End” 2003. godine, nastavio se odličnim “Let It Roll” (2006), svoju katarzu dobija ovogodišnjim izdanjem, pločom “Pilgrim Road”, jednim od najupečatljivijih Americana albuma u 2008.

Robert Fisher
 i njegov orkestar Willard Grant Conspiracy Beogradu će se predstaviti u četvrtak 4. decembra od 21h u maloj sali SKC-a. Kao gost na koncertu pojaviće se kultni italijanski kantautor Cesare Basile, koji je početkom 2008. objavio odličan album “Storia Di Caino” u produkciji Roberta Perisha (PJ Harvey, Giant Sand, Eels…).

Willard Grant Conspiracy
 u beogradskom Domu omladine prvi put svirali su u proleće 2004. godine, a Robert Fisher u pratnji kontrabasiste akustični koncert održao je u novembru 2006. Na sopstvenu želju Robert dovodi WGC treći put u Beograd, za kraj jednog ciklusa i za nove početke, i životne i muzičke. Ako do sada niste imali priliku da ih gledate uživo, svaki koncert Willarda je jedinstven, prepun improvizacija, strasti, jeze, tuge i radosti, uz mnoštvo instrumenata koji atmosferu prave posebnom i uz večito mešanje žanrova. Naravno, iznad svega, od prvog dana do danas je Robertov glas – moćan, sugestivan i nezaboravan.

Karte za koncert u pretpodaji su na blagajni SKC-a od 17. novembra po ceni od 800 dinara.

“Sombre, imperious, awash with lush orchestration, gospel choirs, and poignant songs of yearning and redemption – Pilgrim Road sounds like a magisterial career high for Robert Fisher’s ever mutating collective” Uncut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *