Artwork: Sven Sorić

Šta rade DIY (do it yourself) muzičari kada se desi pandemija i kada ne mogu da sviraju po celom svetu za bedne honorare i nikakve uslove? Isto što su radili i pre pandemije – samo će sada svirati u svojim podrumima i nastaviti da snimaju pesme sumnjivog tehničkog kvaliteta, ali i početi online saradnju sa drugim sličnim ljudima i čekati da svet nastavi da se kotrlja dalje na uobičajen način. Pank je način života, žanrovi ne postoje, a muzika daje smisao čak i kada sve izgleda da se raspada. I tako, ceo svet je postao tokom 2020. godine DIY u ograničenim uslovima, samo su neki ljudi navikli da žive i rade u takvom svetu već godinama. Nebojša Kuzmanović (gitarista grupe Roza, ex Mnjenje, ex Unison) tokom prvih nekoliko meseci pandemije dobio je ideju, a onda je krenuo da istu realizuje i epilog je kompilacija “Nije se desilo” na kojoj 19 izvođača svih žanrova iz regiona i udaljenih zemalja svira za svoju dušu i zato što ih to definiše kao ljudska bića. Pop Depresija i Kišobran imaju tu čast da vam predstave kompilaciju u digitalnom obliku na bandcampu i Youtube-u, početkom sledeće godine i na svim ostalim digitalnim platformama, a na proleće i na kaseti u limitiranom tiražu.

“Ideja se rodila u sred prvog lockdowna, ko će ga znati kako. Valjda je trebalo raditi nešto pametno osim posla na daljinu. Nije da nisam zažalio više puta zbog toga, ali sam provalio da nemam kontrolu nad procesom, to jednostavno tako ide kod stock streličara vodolije. Jedno veče je bio Nebojša koji cima bendove, objašnjava šta kako gde čime zašto, sledeće veče je bio Nebojša koji se pita šta mu je to sve trebalo u životu, i ne zna kako će sve to privesti kraju i realizovati. I tako u krug. Fazon je bio u izboru meni gotivnih regionalnih (i šire) bendova, i to onih koji uslovno rečeno spadaju u drugu ligu. Drugu po zastupljenosti po alternativnim/mejnstrim medijima, ne po kvalitetu, plus uslov da se meni sviđa. Drugi uslov je bio da je materijal nov ili neobjavljen do sada i taj kriterijum je ispoštovan u 90% slučajeva, uz mestimično gledanje kroz prste. U kombinaciji je bilo još par bendova koje sam želeo da imam na kompilaciji, ali na žalost nisu bili u prilici da sarađuju u tom trenutku,” objašnjava Kuzmanović.

Na albumu su nalaze nove i do sada (uglavnom) neobjavljene pesme grupa i solista kao što su: Roza (SRB), Atanasoski, Manevski, Krstev (MKD), ### (HR), Neon Lies (HR), ИСКРА (MKD), Zarkoff (HR), Vukašin Đelić (SRB), džezbollah (SRB), Girls next Gulag (SRB), Blood Knuckles (CRO), Mars Flowers (SRB), Casillas (SRB), Zamišljeni likovi i nepravda (CRO), Wooden Ambulance (SRB), Rush to Relax (SLO), Goran Lončarević (SRB), Migrän (FRA), Boris Milić (USA) i Esteban Gabridge (SRB).

Konstanta na regionalnoj nezavisnoj umetničkoj sceni je Sven Sorić čiji omoti, posteri i drugi grafički elementi prate razne fantastične koncerte i izdanja već godinama. Na “Nije se desilo” Sven se pojavljuje u dvostrukoj ulozi: “Nebojša mi je poslao sliku koju sam onda iskasapio”, kratko je svoj rad na omotu albuma definisao Sorić, čiji bend ### je na kompilaciji zastupljen pesmom “Jednom kad tebe ostavim Satano”.

“Svakome ko je imao tu nesreću da posluje sa mnom oko sličnih stvari biće jasno šta sam proživeo komunicirajući sa 19 bendova/bendovskih subjekata, ali sve se to na kraju poništava, i ostaje samo ono lepo. Uživajte u našem produktu, i živeo nam pank 1000 godina!” – poruka je za kraj 2020. godine urednika kompilacije Nebojše Kuzmanovića.

Kompilacija “Nije se desilo” dostupna je na popdepression.bandcamp.com kao “plati koliko želiš” izdanje i na YT kanalu https://www.youtube.com/c/POPDepression/ .

2 thoughts on “Kompilacija “Nije se desilo” – underground je tamo gde je bio i do sad, hvala na pitanju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *