“ako je kraj sveta već blizu, onda hajde bar da se dobro zabavimo”

Beogradski trio Roza i post-disciplinarni umetnik Izvanrednim Bobom predstavljaju film koji je napravljen za pesmu “Novi noj”. Zamislite jedno festivalsko veče na kojem sviraju NEU!, Stereolab, M83 i Ryuichi Sakamoto, a iza njih neko “remiksuje” filmski klasik “TRON” i onda ste možda na tragu onog što se tu dešava. A romansirana biografija filma ide ovako:

Protagonista ovog filma je robot Srećko koji je priredio žurku za svoje drugare, male kućne aparate, dok su mu šefovi bili u samoizolaciji. Bilo je tu svega, crne i bele tehnike, neki su se snimali mikrofonom, neki su se resetovali, bilo je i dima. Nije mnogo prošlo a oni su ga ubedili da ode na “plastičnu operaciju”. I tu stvari kreću nizbrdo. A šta se na kraju desilo, ne smemo ni da vam kažemo. Bilo je to pravo “društvo debakla“.

Neki ljudi su u konstantnom strahu da nešto propuštaju, da je zabava negde drugo. Zamislite samo kako je tek mašinama. Što kaže Srećko “ako je kraj sveta već blizu, onda hajde bar da se dobro zabavimo”. I u pravu je.


Reditelj: Izvanredni Bob
Producent: Andrija Lucić
Direktor fotografije: Marko Kažić
Asistent kamere: Marko Radan
Dodatni snimci: Bob
Kolor korekcija: Đorđe Družetić
Montaža i postprodukcija: Bob

Snimano u studiju Dragana Ilića u Ritopeku i u KUD Pozitiv u Ljubljani. Produkcija: Ground, Beograd; Luksuz produkcija, Krško; uz podršku Filmskog Centra Srbije

Ne bi se desilo bez pomoći Ivana Lončarevića, Nina Filipovića, Marka Radojkovića, Ivana Ojkića, Tomaža Pavkovića, Miloša Gojkovića…


Reditelj filma, Izvanredni Bob kaže: “Nastupi grupe Roza mogu se uporediti sa udarom komete repatice. Koma koja se javlja oko jezgra sastoji se od gasova i prašine, pa tako i posle Rozinih nastupa gasirana publika u oblaku prašine izlazi sa osećajem kao da su prošli kroz “toplog zeca”.

Ovi ambasadori podzemlja dejstvuju u rasteru rigoroznih ritmova Dušana Damnjanovića, bubnjara od nerva; bifurkacionih deonica Nebojše Kuzmanovića i magnitudnih linija Stevana Ćirovića, indukujući zvuk koji epitomizira u pulsacije “od kojih se ježe obrve”.

Film je sniman u Ljubljani, Ritopeku i na Paliluli, a montiran je u Zemunu.

Ovaj singl je pravi singularitet, koji se dogodio, ali se nije desio. Ako me razumete?”

Roza kaže: “Boba sva trojica znamo kao čoveka koji već dugo vremena unazad razne muzičke i nemuzičke događaje pretvara u multidimenzionalne spektakle magijom svojih svetlosnih izuma i skalamerija. U svakoj prethodnoj prilici za saradnju sa njim, pored bojazni da će nam neki od njegovih lasera spržiti očne nerve, znali smo da će koncert podići na sledeći nivo. Od trenutka kada je pao dogovor za ovu kolaboraciju, nestrpljivo smo odbrojavali dane do momenta kada nas je Bob pozvao na premijernu projekciju. Oduvani i preplavljeni ekstatičnim osećajem, postalo nam je jasno zašto se zove Izvanredni, a preziva Bob.”

Pesma “Novi noj” nastala je još 2017. godine i doživela nekoliko koncertnih inkarnacija kroz Nebojšin tadašnji solo projekat Homo Simpson, koji je za nastupe uživo uključivao uvek različite muzičare. Poslednje izvođenje pesme bilo je 2018. godine, u sastavu Nebojša, Gile i Steva, što se iz sadašnje perspektive može nazvati pretečom grupe Roza.

Kada su počeli da se kuvaju planovi oko kompilacije “Nije se desilo“, ova pesma se pojavila kao kuća siroče pored puta, nikad završena, nikad izmalterisana, bez vrata i prozora na spratu, koja moli da napokon dobije svoj finalni oblik. Baš u tom periodu je i oficir Nino (Ninoslav Filipović), nakon putešestvija svetskim okeanima, spustio svoja karantinom i testovima potvrđena kovid-negativna stopala na tlo srpske grude, i karte su se poklopile. Jedno veče pojavio se u Roza studiju s gomilom opreme za snimanje, kao mudri starac bez mora, i uterao tri sabljarke u mrežu. Da bi krug bio zatvoren, snimak je završio u Giletovim rukama koji je uradio miks kao zadnji sloj maltera i kreča, uz fine alabaster radove.

Roza je debitantski EP objavila u februaru 2020. godine u saradnji sa nezavisnim izdavačkim kućama Balkan Veliki i Pop Depresija. Kovid godinu posvetili su stvaranju novih pesama i kompilaciji “Nije se desilo”, na kojoj je originalno objavljena pesma “Novi noj”. Sada je vreme za nove pesme i akcije.

Izvanredni Bob je medijski umetnik, prisutan na različitim scenama. Nastupao je u Kanadi, Meksiku, Americi, Evorpi i regionu. Njegov fokus je na kreiranju kolektivnog iskustva u okviru vizuelnog spektakla, a poslednjih godina stvara hibridne forme u kojima konvergiraju film, video art, dizajn svetla, nove tehnologije i post-disciplinarna post-produkcija.


Film “Novi noj” dostupan je na YouTube kanalu Pop Depresije, dok je remasterovan audio “Novog noja” ovde.


Roza – Novi noj (SP, 2021)

Recorded July 2020. at BIGZ
Recorded and engineered by Ninoslav Filipović
Mixed by Igor Kuzmanović
Mastered by Relja Svilar 

Cover art by Sven Sorić
Band pic by Miloš Stošić

Dušan Damnjanović – drums
Nebojša Kuzmanović – bass, guitar
Stevan Ćirović – keyboards

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *