Foto: Nenad Vujanović

Pop Depresija i Kišobran imaju čast da predstave “Runo”, debitantski album mladog banjalučkog muzičara i pesnika Igora Božanića. Album je dostupan na bandcampu, YouTubeu, kao i na svim digitalnim platformama.

Šta je tačno “Runo”? Za nekog bi moglo da bude sve, za nekog drugog jedan začudan svet, podjednako vilenjački i realističan, baziran u tradiciji i zagledan u nebo. Taj svet Igor je stvorio u sopstvenoj produkciji, uz pomoć prijatelja i porodice.

Runo se snimalo nekoliko puta i neke pjesme su stare preko tri godine, uključujuči Hrast, čiji je nastanak i započeo ovaj novi pravac u mojoj karijeri. Runo istražuje porodične, intimne i teme iz djetinjstva, pronalazi jezivo u utješnom i melanholiju u nostalgiji.

Ovaj album je i dnevnik okrenut ka autoru i pokušaj da se uhvati univerzalnost tema koje obrađuje. Kućna produkcija uz analognu obradu mijenja uglađenost za neposrednost i uvodi elemente okruženja: tutnjava tramvaja, cvrkut ptica, čitanje poezije i lupanje tepiha dočaravaju ambijent, dok hermetični ton odražava i neizvjesno vrijeme u kojem je album nastao… S druge strane, omot albuma motivima preuzetim iz tekstova, a potom utkanim u crnu pozadinu, uspostavlja raspoloženje i daje pjesmama skoro opipljivu dimenziju,” smatra Božanić.

Album je sniman u kućnim uslovima u Banjaluci i Beogradu, od marta do decembra 2020. godine. Gosti na nekoliko pesama bili su Darko Ružičić (harmonika) i Ozren Četković (violončelo).

Foto: Nenad Vujanović

Igor Božanić je kantautor iz Banjaluke, koji trenutno studira i živi u Beogradu. Muzikom se bavi od 2016. godine, a možda ste ga primetili kako nastupa pod imenom Sir Croissant, pošto je kao specijalni gost svirao na prestižnim regionalnim festivalima – MENT, Indirekt, Americana Night, Novi Val…, ali i kao gost na koncertu Marisse Nadler u Zagrebu. Kao Sir Croissant objavio je nekoliko EP izdanja, a za prvo predstavljanje svetu kao Igor Božanić objavljuje “Runo”.


Omot: Viktorija Banda

Igor Božanić – Runo (2021, Pop Depresija/Kišobran)

1. Daleko 03:01
2. Hljeb 04:08
3. Jagnje 03:24
4. Rebra (tema) 00:50
5. Mila 04:13
6. Sinoć 04:42
7. Uspavanka 02:54
8. Hrast 04:02

Igor Božanić – vokal, gitara, ambijent
Darko Ružičić – harmonika (1, 4)
Ozren Četković – violončelo (2,4)

Muzika i tekst: Igor Božanić

Snimatelj: Srđan Radaković (1, 2, 4), Igor Božanić
Mix: Igor Božanić
Master: Srđan Radaković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *