Foto: Mladen Šijan

Beogradska petorka proto tip predstavlja novi video singl “krećem se”. Pesma je nastala u Down There Studiju u saradnji sa producentom Urošem Milkićem, a poetični video režirala je Sara Radulović. Pesma je dostupna na YouTube kanalu benda i na bandcampu, a od četvrtka i na svim digitalnim platformama.

proto tip nastavlja da pravi džinovske korake napred sa svakim novim singlom. Prošlu godinu obeležila su “podražavanja”, ovo leto nuklearna eksplozija “kako ovde”, a “krećem se” je jedna sasvim drugačija priča. Počinje kao klasična Pavement pesma iz “Crooked Rain, Crooked Rain” ere, a pevač i gitarista benda Nikola Čučković i specijalna gošća Lola Miković kroz dijalog troše dan i spremaju se za noć. Kadrovi koji se smenjuju pred vama prepuni su “normalnih ljudi”, ali sa mnogo više emocija nego u romanu Sali Runi. I ta “veliko očekivanje” atmosfera traje sve negde do brejka, kada bas Vuka Kneževića postavlja scenu za početak žurke u Sarinom spotu, Nikolina gitara to prihvata i najavljuje ulazak u priču Damjana Nedelkova i njegovu gitaru. A taj solo je ono što od “krećem se” pravi nešto posebno: on je i XTC i Television u isto vreme, i milenijalska apatija i novotalasna radoznalost, i toplina i provokacija, i sve se to prepliće u erupciji u dnevnoj sobi. Bend se potpuno oslobađa, a život izgleda kao da i sutra može da bude dan koji ima smisla.

“Ovom pesmom bend se otvara i komunicira sa novim temama, kao što su ljubav, prolaznost i promenljivost odnosa. Dok su podražavanja bila diverzija, ovo je jedna vrlo konkretna i iskrena ljubavna pesma, koja odiše melanholijom. Refreni su pesimističan odgovor na strofe koje vape za ljubavlju. Ipak, izlaz iz pesme, putem muzike i ritma donosi nadu i ostavlja slušaoca rasterećenog i u dobrom raspoloženju,” objašnjava Nikola.

proto tip vredno radi na svom debitantskom albumu i usput otkriva nove inspiracije i svira koncerte koji se pamte i prepričavaju. U drugoj polovini decembra sviraće u Novom Sadu i Subotici, svi ste pozvani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *