Legendarni Ansambl za drugu novu muziku (ADNM) predstavlja studijski album “ABC za ADNM”, na kojem se nalaze kompozicije bivših i sadašnjih članova – Miroslava Miše Savića (naslovna tema), Andreja Negića (“Tines”), Vladimira Tošića (“Altus”), Dragoljuba Ilića Ilketa (“Landscapes”), Milimira Draškovića (“Iz novog starog sveta”) i Miloša Raičkovića (“Water Tones”). Svaka kompozicija na albumu ima svoju istoriju i genezu, od “nulte tačke” Raičkovićeve meditacije “Water Tones” (koja je nastala 1977), do “Tines” koju je Andrej komponovao kao porudžbinu za Ansambl 2019. godine. Dizajn omota za album delo je Čedomira Drče (Erorr).

Album “ABC za ADNM” dostupan je na svim relevantnim digitalnim platformama, bandcampu i YouTube kanalu Ansambla, kao i u limitiranom tiražu na CD-u. Izdavanje diska pomogla je organizacija Sokoj iz Fonda za materijalna davanja.

Istorija ADNM počela je 7. decembra 1977. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Nakon tridesetogodišnje pauze (Ansambl je redovno nastupao do 1987. godine) ovaj multi-klavijaturni ansambl ponovo je počeo sa radom 2017. kako bi obeležio 40 godina od prvog nastupa. Koncert je odsviran i publika je odreagovala sjajno. Logično je bilo da se odmah nakon toga, sa novim idejama i novim ljudima počne sa pripremama novog repertoara. Pet godina kasnije ADNM je nikad aktivniji i raznovrsniji. Ansambl jeste u isto vreme škola, komuna, izvor entuzijazma i radost sviranja.

Ansambl svoje koncerte najčešće izvodi kombinovanjem akustičnih, električnih i elektronskih instrumenata. Ovaj način rada pruža mogućnost Ansamblu da održava koncerte i u onim prostorima koji nemaju akustični klavir i to tako što se kompletan program izmešta u svet električnih/elektronskih klavijaturnih instrumenata. S tim u vezi Ansambl svoj program bira uzimajući u obzir ona dela koja je moguće jednako kvalitetno izvesti kako na akustičnim, tako i na električnim instrumentima.

“Na našem repertoaru su kompozicije koje imaju svoje korene u minimalističkoj muzici i pripadaju post-minimalizmu. Neke imaju elemente ambijentalne muzike, neke imaju ploveće muzičke strukture, neke izrazit ritmički puls. Sam muzički materijal nije strogo ograničen kao u minimalizmu i zato je zanimljiviji i komunicira podjednako dobro sa svim generacijama koje čine našu publiku,” smatra Nada Kolundžija.

Danas Ansambl za drugu novu muziku spaja neke od prvih članova sa novim generacijama muzičara. Čine ga Nada Kolundžija, Branka Parlić, Miroslav Savić, Dragoljub Ilić Ilke, Lidija Stanković, Nataša Penezić, Milena Petrović i Andrej Negić.


Artwork: Čedomir Drča (Erorr)

Ansambl za drugu novu muziku – ABC za ADNM // Ensemble for Different New Music – ABC for EDNM
(c) & (p) 2021/22. ADNM/Pop Depresija

1. Tines (Andrej Negić) 04:15
2. Altus (Vladimir Tošić) 06:10
3. Landscapes III (Dragoljub Ilić Ilke) 06:05
4. ABC za ADNM (Miroslav Miša Savić) 07:32
5. Iz novog starog sveta (Milimir Drašković) 06:47
6. Water Tones (Miloš Raičković) 17:14


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *