Foto: Vesna Radović

Početkom jeseni prošle godine Zenit Zed predstavio se javnosti debitantskim albumom “Vrt sekunda“. 14 meseci kasnije Zenit Zed nastavlja da spaja reči i muziku na svoj nemoguć način i predstavlja osam novih pesama koje čine “Takt u staklu“. Prvi singl je naslovna pesma, video je režirala Vesna Radović, a album je dostupan za slušanje na svim digitalnim platformama i bandcampu.

“Album Takt u staklu nastajao je u protekle dve godine, sazrevajući istovremeno sa Vrtom sekunda. On dolazi, za nas, kao logičan sled: dela su uzajamno povezana, instrumentale za Presek i Kentaurovu ulicu zabeležili smo jos prošle jeseni. Ostatak smo dovršili tokom ove godine i snimili takođe u Sick Touch studiju kod Vladimira Krkljuša, u periodu od juna do kraja oktobra,” kažu Kiza i Branka Radović.

“Kao novitet uveli smo trubu i na taj način dobili nešto masivniji i otežaniji zvuk. Potpuno rasterećeni od priče o žanrovima, preklopili smo po slobodnom osećaju klasičnu muziku, pank i džez, a ritmovi dolaze i iz trip-hopa i fanka… Što se tekstova tiče izbegnuta je supkulturna težnja, poruka je činilac polovine cele stvari i već u određenoj muzičkoj razradi – oni su tu kao naracija života i mašte. Kompletan odnos prema tekstu isplivava iz nejasnog. Sadrži koincidencije koje su za spremnog slušaoca,” otkrivaju Zenit Zed.

Foto: Vesna Radović

Zoran Kiza Radović jedan je od najcenjenijih pesnika i rokenrol autora svoje generacije, a već više decenija predvodi grupu Presing. Zenit Zet u odnosu na Presing više je “put kojim se nikad ne ide” nego što je off projekat. Zenit Zed je nešto izuzetno lično, spontano i direktno, njihova muzika je i akcija i reakcija, ona i provocira i nagrađuje. Zenit Zed su: Kiza Radović – glas i gitara, Branka Radović – klavir i glas, Vera Radović – bas, Vladimir Krkljuš – ritam mašine, programiranje i kao gost na trubi Tomislav Marijanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *