Tokom prošlog leta za Huper sam se slikao u omiljenoj majici i napisao propratni tekst.
Nekako sam zaboravio na tih par redova idolopokloništva, i tako bi i ostalo da se nisam setio slike za čitalište e-novina. A onda sam sledećih nedelja tražio tekst koji sam napisao o Kinkyju…

Volim da sebe zamišljam i predstavljam kao čoveka koji nosi stetson šešir, pušta brkove, puši tompus (Montecristo ili Bolivars), naliva se irskim Jameson viskijem, živi na ivici Nedođije u Teksasu u komfornoj prikolici i generalno gleda svoja posla. Takav je moj idol i čovek čiju majicu nosim ovom prilikom.

Richard S. “Kinky” Friedman je rok zvezda, pisac i zamalo političar. Na izborima za guvernera Teksasa 2006. godine bio je na kraju četvrti (od pet kandidata), ali je osvojio skoro 600.000 glasova. Planira da učestvuje u kampanji i 2010.

Kinky je prijatelj i sa Billom Clintonom i George W. Bushom. Osnivač je “Utopia Animal Rescue Rancha”, rezervata za životinje žrtve nasilja, omatorele i zaboravljene od svih. Kao muzičar išao je na turneju sa Bobom Dylanom, a autor je antologijskih pesama “Get Your Biscuits In The Oven and Your Buns In Bed”, “Ride’ em Jewboy” i “They Ain’t Makin’ Jews Like Jesus Anymore.”

Autor je dvocifrenog broja detektivskih romana u kojima je glavni junak, a po završetku serijala dostojnog finalnog obračuna Sherlocka i Moriartyja, pisao je putopise i vodiče, objavljivao svoje (izabrane) misli – “Podržavam gej brakove. Verujem da i oni imaju pravo da budu nesrećni baš kao i svi ostali“ – a redovno piše kolumne za “Texas Monthly”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *