Krajem januara imao sam priliku da učestvujem u jednom posebnom događaju koji je bio organizovan u okviru spomen-parka “Kragujevački oktobar” pod nazivom “Holokaust: nasleđe fašizma 5 – Tonovi zla“. Kada sam dobio poziv da učestvujem dugo sam razmišljao kako da to izvedem, a da ne bude banalno i na kraju sam napravio manje-više klasičnu radijsku emisiju, ali nastalu pod jakim uticajem boravka u Sisku prošle godine. Tada, 1. oktobra 2022. godine, u podne, na Dječjem groblju u Sisku u Parku Dijane Budisavljević, u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Siska i Srpskog narodnog vijeća bila je održana komemoracija za decu koja su tokom Drugog svetskog rata pomrla u Dječjem logoru u Sisku. Na poziv organizatora, Ana Ćurčin je tada otpevala pesme “Oj, Savice” i taj događaj mi je i dalje u mislima svaki dan.

Plejlista pesama na kojima je bilo bazirano moje predavanja je ovde:

Ana Ćurčin – Oj, Savice (uživo)
Pink Floyd – Waiting For The Worms (2011 Remastered Version)
Big Star – Holocaust
Sex Pistols – Belsen Was A Gas (Demo)
Slayer – Angel Of Death
The Style Council – Ghosts Of Dachau (“Dachau Was A Nazi Concentration Camp, The Scene Of Mass Murders”)
Leonard Cohen – Dance Me to the End of Love
Partibrejkers – Molitva

Video (prvih 45 minuta je moj doprinos skupu) možete da pogledate na YT kanalu organizatora:


Manifestacija Holokaust: nasleđe fašizma održava se povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta (27. januar) u organizaciji Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ i partnerstvu sa Laboratorijom za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (ShoahLab), Savezom jevrejskih opština Srbije, Udruženjem Centar za primenjenu istoriju, Univerzitetom u Kragujevcu, Udruženjem „Jevrejska digitalna biblioteka“ i Centrom za izgradnju mira iz Kragujevca. Manifestacija pristupa komemoraciji žrtava kroz negovanje mišljenja, znanja i obrazovanja o Holokaustu i njegovim posledica na prostoru Republike Srbije i šire.

Programi manifestacije od 2019. godine kada je prvi put održana, obuhvatali su svedočenja preživelih Holokausta, predavanja, radionice, izložbe, promocije knjiga i razgovore stručnjaka na teme kao što su: vizuelna kultura i stvaralaštvo o Holokaustu u Srbiji, život jevrejske zajednice u Srbiji pre i posle Holokausta, metodologije obrazovanja o Holokaustu, filozofija i Holokaust, kao i o pitanja predstavljanja Holokausta danas.

Namera ovogodišnjeg skupa pod nazivom “Tonovi zla” jeste da pre svega prikaže glavne tokove tonskih svedočenja i obrada Holokausta, a potom i da tematizuje osetljivi odnos jednog po značaju i dimenzijama neuporedivog istorijskog događaja i jedne umetničke forme koju na kardinalan način provocira.

Muzika je bila stalni pratilac Holokausta, u svim značenjima reči “pratilac”. Nacisti su njome rado zaglušivali krike svojih žrtava. Neke meolodije komponovale su i izvodile i žrtve u getima i logorima. A muzička produkcija posvećena Holokaustu, u bezmalo svim njenim žanrovima, do danas je ispunila (i ne prestaje da ispunjava) pristojnu fonoteku.

U programu učestvuju: Nada Banjanin Đuričić (CPI, Železnička tehnička škola Beograd), Anja Lazarević Kocić (FILUM Univerzitet u Kragujevcu), Ivan Lončarević (Pop depresija), Tamara Plećaš (IFDT Univerzitet u Beogradu), Marija Dinov, Vera Mevorah (ShoahLab IFDT) i Maja Vasiljević (Filozofski fakultet Univerzitet u Beogradu).

Autori programa su Marko Terzić, kustos Muzeja „21. oktobar“ i dr Predrag Krstić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Kompletan program manifestacije je ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *