Baobab, Foto: Rajko Đuković

Ariljska grupa Baobab predvođena gitaristom i pevačem Mišom Petrovićem za koju godinu proslaviće tri decenije postojanja i u susret tom jubileju predstavlja “Zamku“, svoj najkompleksniji album do sada. Dvanaest pesama sa nekoliko desetina slika iz života, ali i pregršt osećanja, uz porodične drame, strasti, lepotu prirode i večitu potragu za slobodom, to su samo neki od motiva u pesmama Baobaba. U moć gitare i rokenrol poezije uverite se i sami dok slušate album na svim digitalnim platformama, YouTube-u i bandcamp-u. Prvi singl s albuma je “U malim stvarima“.

Artwork: Vanja Lazović

“Zamku smo snimali iz nekoliko delova, uživo, a onda su pesme rasle kasnijim nasnimavanjima. Zvuk je postao kompleksniji tako da u nekim pesmama imamo i trube po prvi put, kao i značajniju ulogu klavijatura. Mislim da smo uspeli u tome da energičnost sviranja uživo prenesemo verno i da iskoristimo blagodeti studija ne gubeći inicijalnu ideju. Ivan Ikonić, povratnik u bend posle više od deset godina, doneo je svoj nepredvidivi ali uvek iskreni i energični stil sviranja bubnjeva što me je na neki način i vratiilo u vreme prvog albuma na dobar način,” sumira rad u studiju Mišo Petrović.

Svako će sebi izabrati favorit s albuma, ali svakako treba obrati pažnju na katarzičnu “Majke prirode sin“, koja zvuči kao da su se na izvoru Rzava sastali da džemuju Crazy Horse i Calexico ili pesmu “O more” gde se na pecanju Baobabu pridružuju Vlada Divljan i Wilco ili možda odu zaljubljenosti “Sijaš” ili hipnotičnu naslovnu temu “Zamka“.

Kao i na ranijim albumima, Baobab ima nove i nove/stare članove. Rajko Đuković je novi član benda – svirao je bas gitaru, pevao i radio još puno toga, Mišo Petrović je svirao gitare i pevao, a Ivan Ikonić je svirao bubanj i perkusije. Na albumu još učestvuju Goran Jevtović (vokali), Aleksa Nenadić (bas gitara), Boris Eftovski (klavijature) i Mikhail Meleshikhin (trube). Luka Jelisavčić je snimao i producirao album. Dizajn omota delo je Vanje Lazović, a spot za pesmu “U malim stvarima” urađen je u Pop-Works produkciji.

Poslednji studijski album Baobab je objavio 2017. godine (“Naše vreme“), posle toga sledili su singlovi i EP “Sloboda neće sama doći” (2020). Baobab je svoj prvi DIY album “Pesme iz babine kuće” objavo još 1998. godine. Uz brojne promene članova i pauze koje su trajale i po nekoliko godina, Baobab predvođen Mišom Petrovićem poslednjih godina objavljuje muziku za svoju dušu i na radost mnogobrojnih ljubitelja ariljske psihodelije pomešane sa muzičkim nasleđem Boba Dilana, Nila Janga, The Band, Wilco, Calexico…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *