Krajem 2019. godine beogradski kolektiv Hali Gali svetu se predstavio kompilacijom sa devet novih pesama i krenuo u avanturu sa koncertima, festivalima i brojnim pratećim akcijama. Četiri godine i par meseci kasnije Hali Gali vraća se sa novim muzičkim izborom i presekom stanja jednog segmenta beogradske scene. Na Hali Gali #2 nalazi se deset bendova i deset novih pesama. Od učesnika na HG1 tu su Šajzerbiterlemon, Sitzpinker, proto tip, Vizelj, Gazorpazorp, sv. Pseta i KOIKOI, a novi članovi kolektiva su Daze, Cactus Fields i Ubili su Batlera. Kompilacija je nastala u produkciji HG, Kišobrana i Pop Depresije i dostupna je na digitalnim platformama, bandcamp-u i YouTube-u, a tokom leta biće objavljena i na ploči.

Šta se nalazi na Hali Gali #2 kompilaciji? Regionalna rokenrol atrakcija KOIKOI ima novu pesmu, katarzičnu stadionsku himnu “Putem mimoza” i to im je prva nova pesma od izlaska albuma “Pozivi u stranu” (2021). Vizelj se posle energetske bombe “Ne vidim te od dima” (2022) i serije eksplozivnih koncerata javnosti obraća kombinacijom vlaške i vudu magije i jednim dabovanim seksom od “Crne Magije”. Šajzerbiterlemon nastavlja da širi svoju zvučnu paletu i pravi korak dalje u odnosu na “Na dugačkim poljima” (2022) i to s furioznom “Dok požar okružuje grad”. Proto tip uz goste Emiliju Đorđević (Koikoi, Emma & Jimmy) na bekvokalima i Miloša Stevanovića Lavana (Neven) na trombonu, nastavlja da se bavi životnom metafizikom, kao što su to suptilno najavili na “S ivice sanjanja”. Gazorpazorp na jesen objavljuje svoj debitantski album, a do tada biće nekoliko singlova – za HG2 spremili su “Proleće”, pravi koledž radio hit. I Sitzpinker spremaju debitantski album, njihov “Tren sigurnosti” je ditorzirano talasanje između haosa i mira. sv. Pseta kraj 2023. godine obeležili su oproštajnim albumom “Непознато искуство.”, a na HG2 oproštaj podvlače sa “Ćuti, ćutaću i ja”. Od novih bendova tu su milanovačko-beogradski Cactus Fields, koji sanjaju budni na “Izgubljenima”, najmlađi HG članovi Daze snimili su prvu pesmu na srpskom jeziku “A ti, da ti”. Možda ceo duh Hali Gali kolektiva najbolje sublimiraju Ubili su Batlera koji su na “Utorkom, ponekad” u svet poslali poruku “ovde nema nikog, nikog osim nas”.

Pesme su snimljene tokom jeseni 2023. u Down There studiju s Urošem Milkićem, miks su tokom decembra i januara radili Andrej Mladenović, Uroš Milkić, Goran Crevar i Veljko Milinković. Dizajn omota delo je Petra Micića.

Premijerno predstavljanje kompilacije biće na Mentu u Ljubljani u petak 23. februara u Gala Hali, u Zagrebu u AKC Attack 24. februara i u okviru Kontakt konferencije u Beogradu 23. marta u Dragstoru.


Artwork: Petar Micić

Hali Gali #2 // (c) & (p) 2024. Pop Depresija/Kišobran

Ubili su Batlera – Utorkom, ponekad 4:23
Sitzpinker – Tren sigurnosti 3:02
sv. Pseta – Ćuti, ćutaću i ja 3:43
Vizelj – Crna Magija 5:55
proto tip – Želje 3:40
Gazorpazorp – Proleće 3:34
Daze – A ti, da ti 3:46
Cactus Fields – Izgubljenima 2:46
Šajzerbiterlemon – Dok požar okružuje grad 3:50
KOIKOI – Putem mimoza 5:56


Šajzerbiterlemon – Dok požar okružuje grad
Sve ovo je bio pravi emotivni rolerkoster i sigurno nikad do sad nismo uložili ni približno ovoliko vremena i energije u stvaranje bilo koje prethodne pesme. Prošli smo sve, od nemoći, tuge i besa do euforije, sreće i zahvalnosti. Ne možemo da ignorišemo često tešku realnost, ali ne smemo da zaboravimo ljubav, strast i zajedništvo koji se tvrdoglavo rasplamsavaju uprkos svemu. I slepo ćemo verovati da će tako biti zauvek. Sva ta razmišljanja i osećanja su utkana u ovu pesmu, uz prepoznatljiv zvuk Šajzera koji se trudimo da uvek obogaćujemo i nadograđujemo.

Gazorpazorp – Proleće
Pesma o proleću, o spoticanjima i nalaženju snage za ponovo ustati.

KOIKOI – Putem mimoza
“Putem mimoza” je pesma o ljubavi. Put mimoza je bolan, opojan, trnovit, jednosmeran, zabranjen. Zbog njega će goreti šuma, zbog njega se ide pod zemlju, jer jedino tako Mimoza živi. Put mimoza je put svih zakopanih ljubavi koje su iznikle u bolu i mirišu u spokoju.

proto tip – želje
“Želje” je pesma o promenama. Promenama podstaknutim ljubavlju, podrškom i razumevanjem najbližih. Ovo je ljubavna pesma, ali u onom širem smislu, gde se misli na svaku vrstu ljubavi: od partnerske, do one prema muzici i stvaranju.

Sitzpinker – Tren sigurnosti
Hirovite odluke su naš vodič, a svaki novi nemir je korak ka većem saznanju koje je uvek izvan domašaja. U konstantnom talasanju između haosa i mira, otkrivamo lepotu nejasnoće koja oblikuje našu stvarnost. Sve to u potrazi za kratkim trenutkom kada ćemo prihvatiti neshvatljivo i pronaći balans

Ubili su Batlera – Utorkom, ponekad
Utorkom, ponekad posmatram neonska svetla i galebove iznad betonskih hala
Manje prohodane staze, sve su prohodne odveć
Manji otpor nekada dalje odveze
U leru idem decenijama
San je tu dole, sasvim blizu

daze – a ti, da ti
,,a ti, da ti” je prvi singl benda daze. Pesma im znači jer za njih predstavlja otvaranje ka stvaralaštvu na maternjem jeziku i eksperimentu sa trodelnom, triptih-stil strukturom.

Vizelj – Crna Magija
Ova pesma svakako predstavlja novu etapu benda Vizelj, koja će biti opet potpuno drugačija u odnosu na prethodne i drago nam je što ćemo ovu etapu najaviti baš na novoj hali gali kompilaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *