NAGRADNA IGRA je završena i hvala svima na divnim odgovorima i impresijama 🙂

Od svih radova koje sam dobio, izabrao sam tri koji će dobiti (zvanične) nagrade i koji su mi se najviše dopali.

DAJDŽEST NAGRADNE IGRE::. pesma iz 2008-vaš doživljaj iste prenet na papir/fotografiju/crtež-poslati na pd mejl-rok 28. decembar-vredne nagrade

Prvu nagradu dobila je Branka Vasiljević – njen favorit iz 2008. je pesma “Changing Of The Seasons” Ane Brun. Drugi poklon zaslužio je Milan Gagić za crteže i izbor Dylanovih pesama sa Tell Tale Sign kompilacije (“Mississippi” i “Red River Shore”). Treću i poslednu nagradu dobio je Tomislav za Fleet Foxes i njihov ep “White Winter Hymnal”.

Bonnie ‘Prince’ Billy nije učestvovao u igri, ali prihvatio je naš poziv da nešto napiše u svojoj omiljenoj pesmi iz prošle godine. Bonnie je izabrao šlager “Without You”

We were in the studio recording the BEWARE record. Susanna had asked if I could sing with her on a couple of songs for a record she was working on. She sent the tracks to me while I was conveniently surrounded by experts and machines that could facilitate the completion of this singing. at the end of the day one day we put the tracks up on the system. I knew what the songs were going to be, and I knew the “original” versions of both songs fairly well. One of the songs was Thin Lizzy’s “jailbreak” and the other was a song called “Without You” popularized by Harry Nilsson and Mariah Carey (separately). I have spent a lot of time in the past couple of years listening to Susanna’s music, and at present I can say comfortably that I regularly occupy a sonic/emotional space that’s defined by Susanna’s recordings; I really get “lost” in them, although it feels more like getting found. When “Without You” started playing there in the studio, it was like C.S.Lewis’ wardrobe was opening, like I was stepping right into a full reality I had only imagined before. I knew where to go, where to step; how to follow. I hang on her phrasing, and on her melodic choices anyway, and here I could navigate around with my own singing. So,
excuse me for writing about a song on which I sing, but it was a very important song for me this year, “Without You” by Susanna Wallumrod.

Branka Vasiljević ::. Ane Brun Changing Of The Seasons .::
Pozdrav sa “krova sveta”

Milan Gagić ::. Bob Dylan Mississippi i Red River Shore .::

Zahvaljujuci blagodetima interneta više nema loše godine u muzici: dolazimo do desetina (ma, stotina) dobrih ploča (dobar deo i preslušamo), od kojih su bar tuce odličnih – sasvim dosta za jednu godinu.

Izabrati jednu pesmu čini se nemogućim poduhvatom, ipak, posao je olakšan pošto je Bob Dylan objavio novu dozu “otpadaka” (Tell Tale Signs, The Bootleg Series Vol. 8).

Pošto sam veštiji sa olovkom nego sa rečima, šaljem crtež.

Tomislav ::. Fleet Foxes White Winter Hymnal .::

Besmisleni barokni nadrealizam, nevinost belog snega, dečije promrzle ruke, jagode i san. Bajka, bez sretnog kraja, buđenje posle popodnevne sovke, nabacane misli, ogromna količina razuđenih osećaja, čvorovi od vazduha…

Da sam neki drugi dan pravio izbor pretpostavljam da bi nagrade osvojili Zoran Trklja, Milan Zaviša, Zlaja ili Vladimir, tako da će i oni biti nagrađeni – biće specijalni gosti na nekom od sledećih koncerata POPDepresije (u februaru Chuck Prophet, u aprilu Handsome Furs). Hvala svima na učešću i sve najbolje u 2009. godini:)

Thalia Zedek “Body Memory” .:: Milan Zaviša
(Liars and Prayers, Thrill Jockey, 2008)Beznađe nametnute (o)zbiljnosti. Sedi tromo. Pomičnost kategoriše maštom i teško je zamisliva. Nebo je sivo, ali postaje sumornije. (jesen) Oko nje su stvari koje su joj značile, ali sada je sve prolazno. Iščezla čežnjivost za nedostupnim je ne napušta. Noć je duboka, ali joj (se) ne nazire kraj. (zima) Pogled u prazninu, pogled u nepoznato. Vraćanje starog, najava proživljenog. Nesmislenost nemoćnog kretanja. Zora je sumorna, ali kiša počinje da pada. (proleće) Prozori su (filmski) širom zatvoreni. Prostranstvo kolotečinske svakodnevnice je neizrecivo. Teškoća nesavladivosti melanholične zapitanosti. Nebo jeste sivo, ali postaje hladnije. (leto)

Calexico Fractured Air .::Zlaja

Zoran Trklja ::. Radiohead “4 Minute Warning”

ova mi je najbolja 2008: Radiohead – 4 minute warning
apokaliptična uspavanka koja me uvek iznova “probudi” i klikne na linkove u mozgu koji vode ka najvoljenijima.
perfektan uvod u year zero (2009)
“Now I’m in a nightmare
But soon I’m gonna wake up
Someone’s gonna bring me ’round”

Vladimir ::. Giant Sand “Spiral” live@St. Phillips Apiscopal Church, Tuscon Arisona ::.
globalna ekonomska kriza. u stvarnom svetu teško je izdržati iz dana u dan. biti lovac kada je bizona sve manje, kada je kupus slabije rodio. zakivci u ogradi su dotrajali, vetar preti da otkine krov, a snega još nema. svaki dan gorivo hrana stan – nisi baš religiozan lik ali treba ti bus pun vere da se ovo pregura. lepota življenja je u malim stvarima ali i đavo se krije u detaljima. rokenrol je đavolji posao. budi nadu da će navek proći to što samo ponekad zamakne iza ugla. rokenrol u crkvi. rokenrol crkva. aleluja prošle godine sa previše posla inznuren poželeo sam januar za sebe i bližnje. da malo oladi. nisam ni slutio da će se rastegnuti do nikole. kažu da će biti još gore, da je tek počelo. ipak ova je bila bolja od prošle kad se sve oduzme. sada samo pazim sa novogodišnjim željama. globalna ekonomska kriza. opet idemo dole a nismo ni krenuli ka boljem. oružije hajdučija dvadeste devedesete. strah je moćna stvar i za velike i za male. i za nas i za njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *