Foto: Nemanja Đorđević

Za jedanaest meseci – dva rasprodata koncerta Marka Lanegana u Beogradu. Više se ni ne čudim kako se odmotava ova avantura. Nemam objašnjenja. Kada neko želi da ostvari svoj san i napravi turneju o kakvoj je dugo maštao i u taj “san” ubaci i nas i Zagreb, shvatam to kao veliku čast. Mark Lanegan je čudan, ćutljiv i dalek. Ovoga puta nisam ni pokušavao da komuniciram više od potrebnog, a njegovih par onelinera “Thanks Bro”, “Enjoying the weather”, “Take it easy old man” i “See you soon” kapiram kao svedenu verziju “Rata i mira” u njegovom svetu. I okej sam sa tim 🙂

Uvodni setovi Lyenna i Dukea Gawooda bili su kratki, efektni i burno pozdravljeni od strpljive publike. Posebno u slučaju Lyenna publika je bila neverovatna i omogućila mu da svoje tihe i nežne vinjete oživi pred nepoznatim ljudima. Neke od pesama je praktično prvi put svirao uživo. Duke je sigurno i rutinski svoj bluz “prosuo” na publiku i šteta što nije još sugestivniji u pevanju – bio bi pravo čudo sam, bez pomoći slavnih i poznatih.

Koncert sa Lyennom, Dukeom, Jeffom i dvojicom gudača – Jonasom i Sietseom, imao je finu dinamiku, lepu atmosferu, solidan izbor pesama i fantastičan feedback publike. Publike je bilo više nego što je pristojno i izvinjavam se zbog toga. Imam objašnjenje i znam razlog i ne mogu da shvatim zašto se to desilo i kako je neko mogao da misli da je to u redu. Sa naše strane, POP Depresija i Odličan hrčak uradili su sve što je bilo neophodno da bend bude zadovoljan i spreman za koncert. I bili su zadovoljni.

U novom aranžmanu lepo su sijale “One Way Street” i “One Hundred Days”, kvartet kavera sa “Imitations” bio je moćan i potresan – “Mack the Knife”, “You Only Live Twice”, “Solitaire”, “Autumn Leaves” – a Dukeova virtuoznost je bila ključni začin na većini pesama. Činilo mi se da neke pesme još nisu lepo legle sa saksofonom i gudačima, ali to je verovatno jedna od mana biti na startu neke velike turneje…

Biti promoter nekog koncerta znači da uglavnom nema baš puno neočekivanih stvari što se repertoara tiče, tako da sam bio spreman na “Black Pudding” na bisu, ali ta spremnost i  “Halo of Ashes” za kraj nije mi bila dovoljna… Kakav jebeni kraj koncerta! Samo Mark i Džef, samo gitara i glas, samo strast i šamanski urlici. I ovoga puta kraj koncerta je došao bar dvadesetak minuta ranije… Trećeg puta neće biti. Mislim.

Setlista: When Your Number Isn’t Up, The Cherry Tree Carol, One Way Street, The Gravedigger’s Song, Phantasmagoria Blues, Can’t Catch the Train, Mack the Knife, You Only Live Twice, Solitaire, Autumn Leaves, One Hundred Days, Mirrored, On Jesus’ Program, encore: War Memorial, Cold Molly, Driver, Pentacostal, Bombed, Halo of Ashes

[juicebox gallery_id=”26″]


Mark Lanegan i prijatelji vas pozivaju na “Crni puding” i “Imitacije”

MARK LANEGAN i specijalni gosti Duke Garwood i Lyenn ::  Utorak 22. oktobar 20h, Velika sala Doma omladine

Foto: Stanislav Milojković

U utorak 22. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda koncert će održati legendarni rokenrol pevač i pesnik Mark Lanegan. Promovisaće svoj aktuelni album s obradama “Imitations” (na kojem se nalaze pesme koje su Markovi roditelji slušali dok je bio mali – uz poneku pesmu njegovih prijatelja), ali i u drugačijem aranžmanu predstaviti neke od svojih najpoznatijih pesama od Screaming Trees dana do danas.

Poslednji tiraž ulaznica za koncert Marka Lanegana u pretprodaji je na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajni Doma omladine po ceni od 1500 dinara, dok će na dan koncerta cena biti 1800 dinara. Broj mesta je ograničen.

Mark Lanegan u Beograd dolazi 11 meseci posle antologijskog nastupa u “Amerikani” DOB-a, kada je svirao u sklopu turneje sa Mark Lanegan Bandom. I ovoga puta, sa njim u bendu su gitarista i pevač Djuk Garvud (Duke Garwood), kao i multi-instrumentalista i pevač Lijen (Lyenn), ali i gudački duo Jonas Pap – violončelo i Sietse Fan Gorkom (Van Gorkom) – violina i gitarita Džef Filder (Jeff Fielder). Koncert će otvoriti kratkim nastupima Lyenn i Duke Garwood, a posle njih binu preuzima Mark Lanegan.

Vrata Doma omladine otvaraju se u 20h, a koncerti će početi pola sata kasnije. Pošto se za vreme koncerta u sali sedi, mole se svi posetioci da na vreme dođu i zauzmu mesto u publici.

Obično kada neki veliki i poznati muzičar – koga smo čekali više decenija da dođe u naš deo sveta – završi svoj koncert i kaže “vidimo se uskoro”, to znači da smo ga u Srbiji videli tada i (uglavnom) nikada više. U slučaju Marka Lanegana, autentične rokenrol ikone, pesnika i pevača, to nije slučaj. Samo 11 meseci od koncerta u “Amerikani”, on se vraća u Beograd da ovoga puta predstavi čak dve nove studijske ploče. Dolazi na sopstvenu želju, oduševljen reakcijom publike na prvom koncertu u Srbiji, u okviru ekskluzivne akustične turneje.

Na pozornici Velike sale DOB-a pridružiće mu se i Djuk Garvud i Lijen (Duke Garwood i Lyenn), ali i još par (za sada) tajnih aduta. Koncert će biti akustičan, a Lanegan i Garwood će predstaviti svoj zajednički album “Black Pudding”, kao i Laneganov album s obradama “Imitations“, na kome se nalaze pesme koje su Markovi roditelji slušali dok je bio mali, uz poneku pesmu njegovih prijatelja.

Ulaznice za koncert Marka Lanegana u pretprodaji su na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajni Doma omladine po ceni od 1500 dinara, dok će na dan koncerta biti 1800 dinara. Broj mesta je ograničen.

Djuka Garvuda najbolje će predstaviti (ako ga niste gledali prošle godine u DOB-u) upravo izjava Marka Lanegana koja opisuje svoju povezanost i ljubav prema njemu na sledeći način:”Duke je jedan od mojih najdražih umetnika, a rad sa njim je jedno od najboljih iskustava otkad snimam”. Garvud je vanserijski multinstrumentalista, a do sada je snimio četiri studijska solo albuma i sarađivao s izvođačima u rasponu od The Orb do Archie Bronson Outfit.

Mark Lanegan i Duke Garwood

Mark Lanegan je bivši lider Screaming Trees, ključna inspiracija grupama Nirvana i Pearl Jam, član Queens of The Stone Age i autor tri albuma s bivšom članicom Belle & Sebastian Izobel Kembel. Bio je glavni pevač na dve genijalne ploče trip-hop-bluz tandema Soulsavers, član Queens of The Stone Age, Gutter Twins, Twillight Singers…

Učestvovao je na brojnim tribjut i benefit albumima na kojima je pevao pesme Vilija Nelsona, Skipa Spensa, Tima Baklija, The Kinks, The Afghan Whigs, Džuniora Kimbroa, Boba Dilana, Džefri Li Pirsa i njegovog The Gun Cluba, Tima Hardina, Karen Dalton, WhoMadwWho, The Cure, Džonija Keša…

Gostovao je na pesmama brojnih drugih autora – Melise Auf der Maur, Martine Topli Bird, Creature with the Atom Brain, Bomb the Bass, Mad Season, Mobija, Sleša…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *