08/05/2014 Мелем на рану Милан Вукелић /NIN/

Један несвакидашњи музички и уметнички пројекат подсетио нас је на значај дела америчког кантаутора Џејсона Молине, али и на чињеницу да су американа музичари у овом тренутку највиталнији и најкреативнији део домаће музичке сцене.

Смрт америчког сингер-сонграјтера Џејсона Молине 2013. године била је само вест у светским медијима, а код нас једва и толико. Самозатајни аутор интроспективне и готово неиздрживо интимне и топле музике умро је услед отказивања виталних органа у 40. години. Ипак, упркос чињеници да је његов одлазак прошао малтене незапажено у медијима бивше Југославије, један необичан догађај потврдио је да истина није увек онаква како изгледа на први поглед. У Београду је, наиме, недавно објављена компилација у част Џејсона Молине, на којој су нека од најзанимљивијих нових имена регионалне музичке сцене одалa почаст овом изузетном аутору.

Све је некако дошло на своје место, па смо добили искрен и емотиван опроштај од човека који је својом музиком додирнуо многа срца. Као што је и његова музика била лишена било какве лажне помпе и претенциозности, али не без уметничке амбиције, слично је замишљена и ова компилација. Љубав београдских музичара и публике и Џејсона Молине датира из 2005. године, када је у организацији „Поп депресије“ одржан концерт његовог бенда Magnolia Electric Co.

На издању су се нашли Stray Dogg (обрадили песму „It’s Easier Now“), Ана Ћурчин („Hold On Magnolia“), Went („Just Be Simple“), On Tour („Coxcomb Red“), Ивана Лулић („Lioness“), The Last Dictionary („Baby Take a Look“), Илија Лудвиг („Ring the Bell“), Еј Маркс („I’ve Been Riding With the Ghost“), Elephant and the Moon („Don’t this Look Like the Dark“) и Cadavre („Not Just a Ghost’s Heart“).

Осим тога, Молини су у буклету (рад дизајнера Андреја Долинке) почаст одали и двоје песника – Милена Илић са две песме и Дамир Д. Дамир са једним хаикуом.
Ова компилација моћан је подсетник на дело изузетног аутора, али и на чињеницу да је група младих музичара са овог издања, које обично сврставају у „американу“, вероватно највиталнији и најкреативнији део домаће сцене у овом тренутку.

NIN, 8. maj 2014. “Melem na ranu” Milan Vukelić

Ипак, главно питање остаје ово: откуд је толико људи осетило потребу да на креативан начин кажу нешто о Џејсону Молини? Можда најбољи одговор даје Душан Филимоновић из бенда „Went“: „Осетио сам велику празнину, као да сам изгубио пријатеља. Никада пре тога нисам ни покушао да свирам неку његову песму, можда због неког страхопоштовања, али тог дана то је била једина ствар коју сам могао да урадим како бих му одао почаст. Дуго нисам могао да пустим његове албуме, сваки пут када бих му чуо глас, терет свега тога постао би превелики. Некада просто треба времена да се ствари слегну…“, рекао је Филимоновић.

Ево првих стихова песме „Трампа“ Милене Илић: „Ту ноћ када је умро Џејсон Молина/ умро сам и ја“. Један поглед на лик и дело Џејсона Молине понудио је и иницијатор компилације, Иван Лончаревић из концертне организације „Поп депресија“: „Било је и биће разних прича и информација ’због чега је умро, шта је био узрок, а шта повод’… али за мене – умро је зато што му је срце препукло. Толико дивних осећања у једном крхком људском телу више није могло да се задржи.“

За оне који су имали прилику да зароне у опус његових група Magnolia Electric Co и Songs: Ohia, овако срчане изјаве оданости младих уметника не би требало да чуде. Тако је и радијски ди-џеј Жикица Симић, у емисији посвећеној Џејсону Молини, испричао анегдоту с познатим београдским редитељем који је после концерта Magnolia Electric Co у Београду једноставно остао без текста. „Ово је мелем на рану, човече“, било је све што је рекао.


 

19/04/2014 RSD2014, CD Release Party

[juicebox gallery_id=”31″]


24/03/2014 Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan Buzz

17/03/2014 Mislite Mojom Glavom
– RAZNI IZVOĐAČI – Samo budi jednostavan – Jason Molina Tribute (Pop Depression)
Po nekoliko pogodaka i promašaja – dovoljno baruta u ovoj pušci jaše konja: powerty
Delimično odgonetanje tajne uspeha tribjuta posvećenom lane umrlom Jasonu Molini, kantautoru, dobrom čoveku i metalcu, skriva se u sve širem radijusu balkanskog americana kružoka čiji su potporni stubovi upravo Lončarevićeve muzičke aktivnosti. Kvantitet ipak a priori ne obećava i kvalitet, i šou su ovaj put ukrala mahom lica poznata sa prethodnih Pop Depression prebrojavanja.

19/03/2014 Serge Stray’s Point of View
VA – Jason Molina Tribute – Samo budi jednostavan/Just Be Simple (Pop Depression, 2014)
Kao i svaka kompilacija, i ova je šarolika i ne verujem da postoji čovek kome će se svideti baš svaka pesma. Zato neka mi unapred oproste svi kojima se nije svidelo bilo šta što sam o njima napisao, jer sam siguran da je nekome drugome sve baš suprotno od ovog mog viđenja.

19/03/2014 EastOnline.eu Scritto da Niccolò Vecchia
Arriva dalla Serbia un tributo alla musica di Jason Molina, a un anno dalla sua morte
E’ affascinante ascoltare queste cover, alcune più riuscite e altre onestamente meno, che comunque dimostrano chiaramente come un artista profondamente legato alla tradizione del folk americano potesse comunicare in modo intenso e diretto anche a musicisti che potremmo superficialmente considerare molto lontani da quella cultura e da quelle sonorità. Tra i tanti possiamo citare Ana Ćurčin, emergente cantautrice di Belgrado, che in questo disco interpreta in modo convincente la splendida “Hold On Magnolia”: è una ragazza cresciuta proprio con la passione per quel genere che viene comunemente chiamato “americana”, a cui significativamente dall’anno scorso nella capitale serba viene anche dedicato un piccolo festival chiamato Americana Night Fest, che guarda caso oltre alla Ćurčin ha visto anche esibirsi gli Stray Dogg, altrettanto presenti in questo tributo a Jason Molina con la canzone “It’s easier now”.


16/03/2014

Šesnaestog marta (zlosrećne) 2013. godine preminuo je Jason Molina. Imao je samo 40 godina. Bilo je i biće raznih priča i informacija “zbog čega je umro, šta je bio uzrok, a šta povod”… ali za mene – umro je zato što mu je srce prepuklo. Toliko divnih osećanja u jednom krhkom ljudskom telu više nije moglo da se zadrži.

Želeo sam da i “mi” (fanovi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije…) nekako odamo počast muzičaru i pesniku i gostu Beograda i Zagreba tih magičnih dana juna 2005. godine (20. i 21.) i da se priključimo brojnim “tribute” akcijama širom sveta…

Uputili smo krajem septembra 2013. otvoreni poziv svim muzičarima i umetnicima koji su uživali i još uživaju u pesmama Jasona Moline, Songs: Ohia, Magnolia Electric Co. i svim drugim “projektima” u kojima je Jason učestvovao. Prva ideja nam je da pozovemo muzičare da nam šalju obrade pesama Jasona Moline ili pesme inspirisane njegovim pesmama. Druga da to proširimo na sve druge vidove umetnosti – i da prikupimo radove inspirisane njegovom vizijom života, ljubavi, egzistencije, dokolice…

I evo prvog dela tog našeg tribute albuma. Deset pesama i album na kojem učestvuju bendovi i solisti iz Srbije i Hrvatske:  Went, The Last Dictionary, Ana Ćurčin, Stray Dogg, Ivana Lulić, On Tour, Ilija Ludvig, Ej Marks, Elephant and The Moon i Cadavre.


Artwork: Andrej Dolinka

Imamo spremne i bonus pesme, a limitirano izdanje CD-a biće dostupno za Record Store Day 19. aprila 2014. godine.

Prvo veče u slavu Jasona Moline zakazano je za 16. mart 2014. u 20h – IZVRSTAN, LYNX LYNX MUSIC i SUPERSONIČNA EMISIJA predstavljaju: SONGS: IZVRSTAN / JASON ∞ MOLINA – Močvara, Zagreb

Za sve ostale informacije: popdepresija@gmail.com i www.popdepresija.com i FB stranica Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan www.facebook.com/samobudijednostavan.

ivan/PD


22/11/2013

Andrea Vajda je snimila, režirala i montirala video za pesmu “It’s Easier Now”. To je prvi doprinos koji smo dobili za našu akciju 🙂

Song from album “Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go” by Jason Molina.
Video by Andrea Vajda
/Old man: Tibor Vajda, child: Vid Markovinović/


26/09/2013

16. marta (zlosrećne) 2013.  godine preminuo je Jason Molina. Imao je samo 40. godina. Bilo je i biće raznih priča i informacija “zbog čega je umro, šta je bio uzrok, a šta povod”… ali za mene – umro je zato što mu je srce prepuklo. Toliko divnih osećanja u jednom krhkom ljudskom telu više nije moglo da se zadrži.

Želeo sam da i “mi” (fanovi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije…) nekako odamo počast muzičaru i pesniku i gostu Beograda tog magičnog 20. juna 2005. godine i da se priključimo brojnim “tribute” akcijama širom sveta…

Ovo je otvoreni poziv svim muzičarima i umetnicima koji su uživali i još uživaju u pesmama Jasona Moline, Songs: Ohia, Magnolia Electric Co. i svim drugim “projektima” u kojima je Jason učestvovao. Prva ideja nam je da pozovemo muzičare da nam šalju obrade pesama Jasona Moline ili pesme inspirisane njegovim pesmama. Druga da to proširimo na sve druge vidove umetnosti – i da prikupimo radove inspirisane njegovom vizijom života, ljubavi, egzistencije, dokolice… Svi ste dobrodošli.

Vaši radovi se primaju do 1. februara 2014. godine. Ako sakupimo dovoljno pesama  – objavićemo CD sa obradama (ako pesama bude “puno” – napravićemo izbor), ako ne – sve će ionako biti dostupno na bandcampu. Ako bude dovoljno drugih radova – napravićemo izložbu, instalaciju, štaveć treba…

Veče u slavu Jasona Moline zakazano je za 16. mart 2014. – dogovorićemo se gde 🙂

Za sve ostale informacije: popdepresija@gmail.com i www.popdepresija.com i FB stranica Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan.
ivan/PD

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *