Festival SeaRock se po četvrti put održava u Kotoru, na Ljetnoj Pozornici tokom dva dana, 25. i 26. jula, uz besplatan ulaz. Nastupaju legende Americane, ali atraktivna imena regiona: Howe Gelb with Thonger Lund i Steve Shelly (USA), Chuck Prophet & Stephanie Finch (USA), Dan Stuart ft Antonio Gramentieri (USA), Lovely Quincess (CRO), Stray Dogg (SRB) i Solid Ground (MNE). Od ove godine, festival je uvršten u program međunarodnog festivala Kotor Art, koji objedinjuje više različitih umjetničkih festivala, a nastao je na inicijativu Ministarstva Kulture Crne Gore, uz podršku Nacionalne komisije za UNESCO.

Program festivala SeaRock ove godine je sledeći:
25. jul 20h: Solid Ground (MNE), Stray Dogg (SRB), Dan Stuart ft. Antonio Gramentieri (USA/ITA)
26. jul 20h: Lovely Quinces (CRO), Chuck Prophet & Stephanie Finch (USA), Howe Gelb with Thonger Lund i Steve Shelly (USA).

Howe Gelb
Tokom dvije decenije, Gelb je objavio mnoštvo materijala kao lider grupe Giant Sand kojim je na originalan način predstavio južnjačke korijene i garage rock. Gelb je rijetko napuštao svoj nepredvidljivi muzički pravac. U spoju sa neadekvatnom promocijom i distribucijom, Gelbu je bila zagarantovana anonimnost. Krajem 90ih, međutim, konačno biva zapažena grupa muzičara iz Tusona, Arizona. Gelb i Giant Sand su realizovali i brojne sporedne projekte koji uključuju OP8 (Giant Sand plus Lisa Germano), Calexico i The Friends of Dean Martinez. Gelb je ostvario najveći kritički i komercijalni uspjeh u svojoj karijeri sa albumom Chore of Enchantment iz 2000. godine. Prva inkarnacija Giant Sanda se dogodila 1980. kao the Giant Sandworms. Ova grupa je oduvijek bila generator i mjesto okupljanja budućih i već afirmisanih zvijezda amerikane: Rainer Ptacek, Joey Burns i John Convertino, KT Tunstall, Victoria Williams, Andrew Bird, Vic Chesnut, Will Oldham (a.k.a. Bonnie Prince Billy), i mnogi drugi. Do danas Howe Gelb, samostalno i sa bendom Giant sand, objavio je više od trideset albuma. Na SeaRocku će promovisati svoj posljednji album, The Coincidentalist.

Dan Stuart
Dan Stuart je tekstopisac i autor koji trenutno živi u Oaksaki, Meksiko. Bio je osnivač Green on Red i Danny & Dusty u 80-im. Godine 1995. napustio je bavljenje muzikom, praveći pauzu od deceniju i po. Godine 2012. objavio je album pod istim nazivom kao i izmišljena biografija, The Deliverance of Marlowe Billings, oba u izdanju Cadiz Music.

Chuck Prophet
Kao i Dan Stuart, Chuck Prophet je takođe bio član grupe Green on Red koja je imala snažan uticaj na L.A. paisley underground . Nakon osmogodišnje karijere sa Green on Red, počeo je da nastupa solo. Prvi koraci sa projektom Brother Aldo, oblikovali su Propheta u plodnog rock’n’roll klasičara. Stvarao je zajedno sa brojnim umjetnicima, od Dan Penna do Alejandra Escoveda, nastupao je zajedno sa Jimom Dickinsonom, Lucindom Williams i Aimee Mann, pored ostalih. Njegove pjesme izvodile su legende poput Solomon Burke and Heart. Njegove numere se često pojavljuju na filmu i televiziji, kao na primjer outro druge epizode serije True Blood.

Stray Dogg
Dukat Stray a.k.a. Stray Dogg je osnovao bend u zimu 2011 sa Anom (violina) i Jelenom (klavir), djevojkama koje su diplomirale na beogradskoj Muzičkoj akademiji. Svirali su zajedno sa Chinawoman i Scout Niblett poslije samo nekoliko mjeseci postojanja, sa samo četiri dostupna demo snimka pjesama. Kasnije se priključio i Marko, gitarista iz beogradskog elektropop benda Inje.

Lovely Quinces
Dunja Ercegović je objavila svoje prve pjesme 2012. pod umjetničkim imenom Lovely Quinces. „Wrong house“ je izazvao veliku pažnju u Hrvatskoj u februaru 2013, nakon čega su uslijedila brojna gostovanja. Lovely Quinces je nastupala ispred Kurt Vile & The Violators i Morcheeba u Zagrebu, Tame Impala u Sloveniji, svirala je sa Omarom Torrezom u Zadru. Nastupala je na festivalima u Beču, Kaljariju, kao solista u Čikagu i Njujorku, na Indie Week festivalu u Torontu, i na čuvenom SXSW u Ostinu, Teksas.

Solid Ground
Bend je počeo da se gradi 2006-te godine kada su Ivan Pejović i Nikola Vicković počeli muzičku saradnju. Ubrzo Andrija ulazi u postavu sa svojim idejama i formira se izraz blizak onom koji bend danas ima. Veliki uticaj na zvuk i na same kompozicije je dolazio i od ljudi koji su bili dio benda u određenim fazama. Počelo se sa snimanjem albuma krajem 2010-te godine. Nije postojala ni tehnička ni finansijska podrška realizaciji projekta pa je čitav proces trajao mnogo duže nego što je planirano. Napokon, pred sam kraj snimanja se priključio Strahinja Kovačević. Ispostavilo se da je on karika koja je nedostajala… zajedno sa Tamarom Brajović koja se nešto kasnije priključuje bendu. Snimanje albuma koji nosi naziv Open Silence je završeno u aprilu 2013-te godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *