Foto: Reakcija

Mislim da su koncertom Teenage Fanclub u Beogradu devedesete godine XX veka i zvanično završene za nas, nesrećnike “izabrane” da žive u Srbiji u to vreme… Deset izgubljenih godina sada smo oplakali, pozdravili, popili po koju i sada možemo da se posvetimo novom milenijumu. Ovo je koncert koji posvećujem Mikrobu – nadam se da si uživao tamo gore – a Gordan Paunović je na Mondu napisao sve što je trebalo da se napiše.

Neko pametan je jednom napisao da su heroin i nostalgija dve najadiktivnije stvari na svetu. Sinoć se nostalgija, kao teški, lepljivi sirup slivala niz zidove SKC-a, podsećajući na vreme u kome su TFC možda bili veći nego što su danas i na sve ono što je ostalo zarobljeno u tom vremenu.

Jedna devojka mi je pre par dana rekla da više ne postoji ništa u njenom životu što joj znači onoliko koliko joj je značio B92 devedesetih. Ta rečenica mi je odzvanjala u glavi dok sam gledao Normana Blejka i drugare na bini, koncentrisane na perfekciju vokalnih slogova i talase precizne, harmonizovane gitarske buke – nesumnjivo zbunjene neočekivanom ljubavlju kojom su ih nakon 20 godina docekali oni koji ih u Beogradu vole.

Na neki način ovaj koncert je bio vremeplov u dane kada smo ih vrteli do besvesti, navučeni na eskapističku melanoholiju TFC, svesni da te pesme baš u tom trenutku znače ceo život, nekome. Sada, kada takvog osećaja više nema, i kada u nečijem životu ovde više nema ničega što joj ga može dati, nisam siguran da sam želeo da se podsetim tog motiva i inspiracije.

Ne da nisam uživao u svakom trenutku sopstvene zbunjenosti pred ovim neočekivanim egzistencijalističkim izazovom – zahvaljujući njihovim savršenim pesmama – jedino što sada ne znam sta da radim sa ovim pitanjem o kome od sinoć ponovo razmišljam.

Da li su stvari mogle da ispadnu drugačije?

Reakcija je svoju galeriju slika postavio ovde. Bilo je naporno i stresno kao nikada do sada, ali vredelo je.


PD GIG :: TEENAGE FANCLUB :: SKC :: NEDELJA 07. NOVEMBAR 21H ::

Teenage Fanclub, veterani škotskog i britanskog popa, posle više od dve decenije postojanja i devet studijskih albuma, prvi put će gostovati u Beogradu, 7. novembra, u velikoj sali SKC-a.

Grupa koju predvodi autorski trio Norman Blejk (Blake), Džerard Lav (Gerard Love) i Rejmond Meginli (Raymond McGinley) predstaviće svoju novu ploču “Shadows” (izdavač PeMa), a sviraće i pesme koje su odavno ušle u antologije popularne muzike, kao što su “Everything Flows”, “Star Sign”, “What You Do To Me”, “Metal Baby”, “Ain’t That Enough”, “The Concept”, “Sparky’s Dream”, “Neil Jung”, “I Don’t Want Control Of You”, “Radio”, “Don’t Look Back”, “I Need Direction”…

Za mnoge poštovaoce Teenage Fanclub su esencija pop muzike. Za Kurta Kobejna (Kurt Cobain) bili su “najbolji bend na svetu”, za Liama Galagera (Liam Gallagher) “drugi najbolji bend na svetu” (naravno, iza njegovih Oasis), za kritičare New York Timesa “ambasadori svih starih i dobrih pop-rok vrlina”, za Nika Hornbija (Nicka Hornbyja) TFc su jedna od najvažnijih grupa: u svojoj knjizi “31 pesma”, istakao je “Songs from Northern Britain” kao jednu od najomiljenih ploča, uvod knjige nazvao je po pesmi “Your Love Is the Place Where I Come From”, a divne reči napisao je i o “Ain’t That Enough”.

Za ovu družinu iz predgrađa Glazgova, čini se kao da je vreme stalo. Nastali u vreme eksplozije škotskih bendova osamdesetih godina prošlog veka, svoj muzički izraz bazirali su podjednako na lokalnim uzorima, poput Orange Juice ili Josef K, baš kao i na klasicima The Beatles, The Kinks, Big Star, The Byrds, Buzzcocks, Buffalo Springfield, ili zaostavštini Ala Grina (Green), Nila Janga (Neil Young), 13th Floor Elevators…

Na putu od mladalačke teskobe i bunta do romantične melanholije zrelog doba, muzika TFc uvek isijava zaraznu životnu radost, koja u svakoj novoj generaciji privlači nove članove njihovog odanog ‘fancluba’. Dvadesetak godina kasnije i dalje su verni svojim uzorima, ali i dalje potpuno slobodni da slede inspiraciju gde god da ih ona odvede. Ovoga puta, odvešće ih, po prvi put u karijeri, u Zagreb i Beograd. Za sve ljubitelje gitarskog popa, gitara, melodije, refrena, horskog pevanja i pesama “koje su veće od života” ovo je događaj koji se ne propušta.

Karte u pretprodaji mogu da se kupe na blagajni SKC-a, kao i u muzičkoj prodavnici PINBALL WIZARD u tržnom centru EUROCENTAR (Makedonska 30, lokal 15) po ceni od 1500 dinara. Karte su dostupne i za online kupovinu prekoEventima.


PD KONCERTI – JESEN 2010 :: TEENAGE FANCLUB, MARK OLSON, PEASANT, DAVID DONDERO UPDATE 11/08/2010::.

Imao sam neku ideju da i ove godine organizujemo jedan veći koncert i da tradiciju koju smo počeli u junu 2008. od gostovanja Willa Oldhama i nastavili spektaklom koji su u novembru 2009. Wovenhand priredili u ex-Pogonu i ove jeseni održimo u životu.

Potajno sam se nadao da posle pet godina stidljivih pokušaja, ove godine najzad može da se ostvari san, koji me “progoni” već dugo. Teenage Fanclub su jedan od mojih omiljenih sastava, grupa uz koju sam se zaljubljivao i ludovao, kasnije očajavao kada je sve propadalo, bend uz koji se divno pije i još bolje zabavlja. Usput smo i oni i ja nekako omatorili, ali kao da se i dalje dobro držimo ili se dobro pretvaramo, ko će ga znati?

Teenage Fanclub će u nedelju, 7. novembra, po prvi put u svojoj dvodecenijskoj karijeri svirati u Beogradu, u velikoj sali SKC-a. Želim da ovim koncertom najzad završimo sa devedesetim godinama prošlog veka i da se posvetimo novom milenijumu…

PRESS CORNER
JESEN FOLKERA U GRADU! David Dondero Peasant Mark Olson & Ingunn Ringvold TEENAGE FANCLUB U BEOGRADU! Teenage Fanclub
Wooden Ambulance KODAGAIN Mark Olson

Koncertna sezona jesen-zima 2010 za POPDepresiju počinje serijom “malih” i ekskluzivnih koncerata trojice fantastičnih singer-songwritera različitih generacija u Kulturnom centru “Grad”Radni naziv ove akcije je “Jesen folkera u Gradu”.

David Dondero
 za muziku koju pravi kaže da je ona sastavljena od “serije reči koje upotpunjavaju zvučnu kulisu i tako slikaju njegov život. Poslovi, ljubavi, bitke sa flašom i tako u krug…” Poslednjih godina David je ekskluzivac izdavačke kuće “Team Love” Conora Obersta, s kojim – pored prijateljskih veza – deli i muzički senzibilitet i neverovatan talenat. Dondero će u “Gradu” nastupiti u sredu, 15. septembra u okviru promocije albuma “# Zero With A Bullet“, sedme studijske ploče u karijeri neobičnog pesnika, usamljenika i putnika, rođenog u Dulutu u Minesoti, rodnom mestu Boba Dylana. Davidov domaćin na koncertu u Beogradu biće subotički Wooden Ambulance, kantautorski alter-ego Gorana Grubišića bubnjara Ane Never. Njegova verzija subotičke lo-fi depresije često posećuje iste svetove koje nastanjuju pesme Damiena Jurada, Billa Callahana ili Lambchop.

Peasant je nova američka folk nada, pensilvanijski odgovor na švedski izazov koji je svima uputio Tallest Man On Earth. Ove godine Damien DeRose, poznatiji kao Peasant objavio je fantastičan album “Shady Retreat” (izdavač Paper Garden Records, treći u njegovoj karijeri), koji je naišao na odličan prijem kod kritike i još bolje reakcije publike, koja je ovacijama ispraitla njegove nastupe na festivalu SXSW u Ostinu. Peasant nastupa u KC “Grad” u četvrtak, 30. septembra. Domaća podrška biće mu singer-songwriter iz Knjaževca – Saša Zorić, koji nastupa pod imenom Kodagain. Kodagain postoji više od dve decenije, pesme su uglavnom na engleskom (“jer je muzikalniji od srpskog”), a osim svojih pesama, grupa je izvodila i muzički uobličavala dečije poeme i pisala autorsku muziku na tekstove Deana Martina, Elvisa i na poeziju sa web sajta Poemhunter.

U utorak, 5. oktobra, Mark Olson će po drugi put gostovati u Srbiji, ovoga puta u pratnji nove partnerke, norveške muzičarke Ingunn Ringvold. U maju 2004. godine Mark je u Domu omladine nastupio kao lider Creekdippersa i sa čudesnom Victorijom Williams, sada dolazi da promoviše novu, odličnu ploču “Many Colored Kite” (izdavač Rykodisc) i da u intimnoj atmosferi predstavi svoj rad od The Jayhawks dana do danas. Pre Marka i Ingunn nastupiće beogradski kvartet Ika, koji je ovog leta objavio debitantsku ploču “Sweet Path Of Gold“.

Za sve koncerte u KC “Grad” vrata kluba otvaraju se u 21h, a planirano je da koncerti počnu pola sata kasnije.

Za mnoge poštovaoce, Teenage Fanclub su esencija pop muzike. Za Kurta Kobejna (Kurt Cobain) bili su “najbolji bend na svetu“, za Liama Galagera (Liam Gallagher) “drugi najbolji bend na svetu” (naravno, iza njegovih Oasis), za kritičare New York Timesa “ambasadori svih starih i dobrih pop-rok vrlina“, za Nika Hornbija (Nicka Hornbyja) TFc su jedna od najvažnijih grupa: u svojoj knjizi “31 pesma“, istakao je “Songs from Northern Britain” kao jednu od najomiljenih ploča, uvod knjige nazvao je po pesmi “Your Love Is the Place Where I Come From“, a divne reči napisao je i o “Ain’t That Enough“.

Za ovu družinu iz predgrađa Glazgova, čini se kao da je vreme stalo. Nastali u vreme eksplozije škotskih bendova osamdesetih godina prošlog veka, svoj muzički izraz bazirali su podjednako na lokalnim uzorima, poput Orange Juice ili Josef K, baš kao i na klasicima The Beatles, The Kinks, Big Star, The Byrds, Buzzcocks, Buffalo Springfield ili zaostavštini Ala Grina (Green), Nila Janga (Neil Young), 13th Floor Elevators…

Za sve koncerte karte će u pretprodaji moći da se kupe od 10. avgusta u prodavnici PINBALL WIZARD u tržnom centru EUROCENTAR (Makedonska 30, lokal 15 tel. 011/3348-664, radno vreme: 11-21h, subotom 11-17h). Za Teenage Fanclub cena karte u pretprodaji je 1500 dinara, a ulaznice će biti dostupne i za online kupovinu preko Eventima BUY TICKETS!. Od 30. avgusta karte će moći da se kupe i na blagajni SKC-a.

PINBALL WIZARDU moći će da se kupe i karte za sve koncerte iz serijala JESEN FOLKERA U GRADU i to po ceni od 600 dinara (DAVID DONDERO/WOODEN AMBULANCE i PEASANT/KODAGAIN) i 800 dinara (MARK OLSON DUO). Od 30. avgusta karte će moći da se kupe i u KC “GRAD”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *