MARK OLSON & INGUNN RINGVOLD + IKA :: KC GRAD :: UTORAK 05. OKTOBAR 21H ::

Šest godina je prošlo od poslednjeg gostovanja u Beogradu osnivača, pevača i gitariste jedne od najvažnijih alt-country grupa u istoriji – The Jayhawks.

Mark Olson je tada sa pratećim bendom The Creekdippers i tadašnjom suprugom, neverovatnom Victoriom Williams
 oduševio publiku u “Pogonu” DOB-a. Iako je mnogima i dan danas neshvatljivo kako to da je Olson na vrhuncu popularnosti (neposredno posle objavljivanja po mnogima najboljeg i najuspešnijeg albuma “Tomorrow the Green Grass“) 1995. godine odlučio da napusti The Jayhawks, onima koji ga poznaju jasno je da ovaj vrsni muzičar ide tamo gde ga srce vodi, a tada ga je odvelo u kalifornijski gradić Joshua Tree gde se u potpunosti posvetio Victoriji oboleloj od MS-a.

Posle njihovog raskida koji je usledio krajem 2005. ponovo se nalazi s prijateljem i ko-osnivačem Jayhawksa Garyem Lourisom s kojim svira dve kraće američke turneje, da bi se potom otisnuo na solo turneju po Evropi tokom koje nastaje većina pesama za njegov prvi pravi samostalni album “The Salvation Blues“. Bio je to album prepun tuge i lepote, ploča koja je po ko zna koji put dokazala da je čovek u najtežim trenucima sposoban za najlepša djela. Na jesen 2008. na festivalu u Španiji po prvi put nakon Olsonovog napuštanja benda nastupa originalna postava Jayhawksa iz sredine devedesetih, a početkom iduće godine Olson i Louris objavljuju zajednički akustični album “Ready for the Flood“.

U julu ove godine svetlo dana ugledao je i “Many Colored Kite“, njegov prvi album za ugledni Rykodisc, album koji će Mark Olson predstaviti i na ovoj turneji.

Pre Marka i Ingunn nastupiće beogradski kvartet Ika, koji je ovog leta objavio debitantsku ploču “Sweet Path Of Gold“.

Karte u pretprodaji mogu da se kupe u KC Grad i “Pinball Wizardu” po ceni od 800 dinara, na dan koncerta – na vratima “Grada” cena ulaznice će biti 900.

PEASANT + KODAGAIN : KC GRAD, ČETVRTAK 30. SEPTEMBAR 21H :: 18/09/2010.

Iako je Damien DeRose potekao u radničkoj porodici u malenom Dojlstaunu u Pensilvaniji, 24-godišnji kantautor odlučio je da nastupa pod imenom Peasant. Svoj debitantski album samostalno je snimio i objavio 2005. godine, dok je još išao u srednju školu. Poput nekog trubadura koji svetom hoda s gitarom u jednoj, a torbom prepunoj pesama u drugoj ruci, Peasant je vanserijski pripovedač, koji je aktuelnim, trećim studijskim albumom “Shady Retreat” dobio značajnu medijsku pažnju i “naterao” mnoge da ga proglase novim Bon Iverom.

Peasant nastupa u KC “Grad” u četvrtak, 30. septembra. Domaća podrška biće mu singer-songwriter iz Knjaževca – Saša Zorić, koji nastupa pod imenom Kodagain.

Kodagain postoji više od dve decenije, pesme su uglavnom na engleskom (“jer je muzikalniji od srpskog”), a osim svojih pesama, grupa je izvodila i muzički uobličavala dečije poeme i pisala autorsku muziku na tekstove Deana MartinaElvisa i na poeziju sa web sajta Poemhunter.

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 600din mogu da se kupe u muzičkoj prodavnici “Pinball Wizard” i KC GRAD. Na ulazu će koštati 700din. Ulaz u KC GRAD se otvara u 21h, a planirano je da koncert Kodagaina počne u 21:30h.

DAVID DONDERO + WOODEN AMBULANCE : KC GRAD, SREDA 15. SEPTEMBAR 21H :: 14/08/2010.

David Dondero, četrdesetjednogodišnji kantautor iz Duluta u Minesoti, svoju muzičku priču počeo je kao pevač punk-rock grupe Sunbrain s kojom je snimio četiri albuma, a po čijem se razlazu 1996. priključio folk-punk grupi This Bike is a Pipe Bomb u kojoj je naredne dve godine svirao bubnjeve, da bi se potom okrenuo samostalnoj karijeri. Pokazalo se da je to bio sve samo ne loš potez, jer Dondero je polako ali sigurno nanizao sedam samostalnih albuma koji su ga stavili u red najzanimljivijih američkih kantautora danas. Iako se drži podalje od gramzivih prstiju muzičke industrije, a ploče snima u prvom redu zbog sebe, njegov je više nego respektabilan opus redovno praćen odobravanjem muzičke kritike, a NPR-a (National Public Radio) ga je 2006. godine proglasio “najvećim živim kantautorom”, uz bok velikanima kao što su Bob Dylan, Paul McCartney i Tom Waits.

Nije David cenjen samo među kritikom, već i među kolegama muzičarima koji ga redovno pozivaju na zajedničke turneje kakve je svirao između ostalih sa Against Me!, Crooked Fingers, Jolie Holland, The Mountain Goats, Preston School Of Industry, Davidom Bazanom i Bright Eyes, a značajno je da je lider potonjih Conor Oberst Davida pre pet godina doveo na vlastitu etiketu Team Love na kojoj je ovaj objavio poslednja tri albuma. Veza između Obersta i Dondera seže daleko u prošlost, budući da su Sunbrain tokom srednjoškolskih dana bili jedan od Oberstovih omiljenih bendova, a 2004. je njihov album prvenac Perfection Lines u magazinu Spin uvrstio među deset albuma “koji su najviše uticali na njegov zvuk.”

Davidov domaćin na koncertu u Beogradu biće subotički Wooden Ambulance, kantautorski alter-ego Gorana Grubišića bubnjara Ane Never. Njegova verzija subotičke lo-fi depresije često posećuje iste svetove koje nastanjuju pesme Damiena JuradaBilla Callahana ili Lambchop.

“Dondero’s detailed descriptions are still the best thing about him. He’s able to evoke a complete experiential landscape: suicide bridges, dark, cool churches, muddy rivers.” PITCHFORK

“That he manages to be both eccentric and cozily inviting is a testament to the quiet folk talents of David Dondero, who takes this long-revered tradition and carries that torch into the modern day with charm and aplomb.” POPMATTERS

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 600din možete da kupite u muzičkoj prodavnici “Pinball Wizard” i KC GRAD. Na ulazu će koštati 700din. Ulaz u KC GRAD se otvara u 21h, a planirano je da koncert subotičke predgrupe Wooden Ambulance počne u 21:30h.

PD KONCERTI – JESEN FOLKERA U GRADU :: MARK OLSON, PEASANT, DAVID DONDERO :: 11/08/2010.

Koncertna sezona jesen-zima 2010 za POP Depresiju počinje serijom “malih” i ekskluzivnih koncerata trojice fantastičnih singer-songwritera različitih generacija u Kulturnom centru “Grad”Radni naziv ove akcije je “Jesen folkera u Gradu”.

David Dondero
 za muziku koju pravi kaže da je ona sastavljena od “serije reči koje upotpunjavaju zvučnu kulisu i tako slikaju njegov život. Poslovi, ljubavi, bitke sa flašom i tako u krug…” Poslednjih godina David je ekskluzivac izdavačke kuće “Team Love” Conora Obersta, s kojim – pored prijateljskih veza – deli i muzički senzibilitet i neverovatan talenat. Dondero će u “Gradu” nastupiti u sredu, 15. septembra u okviru promocije albuma “# Zero With A Bullet“, sedme studijske ploče u karijeri neobičnog pesnika, usamljenika i putnika, rođenog u Dulutu u Minesoti, rodnom mestu Boba Dylana. Davidov domaćin na koncertu u Beogradu biće subotički Wooden Ambulance, kantautorski alter-ego Gorana Grubišića bubnjara Ane Never. Njegova verzija subotičke lo-fi depresije često posećuje iste svetove koje nastanjuju pesme Damiena JuradaBilla Callahana ili Lambchop.

Peasant je nova američka folk nada, pensilvanijski odgovor na švedski izazov koji je svima uputio Tallest Man On Earth. Ove godine Damien DeRose, poznatiji kao Peasant objavio je fantastičan album “Shady Retreat” (izdavač Paper Garden Records, treći u njegovoj karijeri), koji je naišao na odličan prijem kod kritike i još bolje reakcije publike, koja je ovacijama ispraitla njegove nastupe na festivalu SXSW u Ostinu. Peasant nastupa u KC “Grad” u četvrtak, 30. septembra. Domaća podrška biće mu singer-songwriter iz Knjaževca – Saša Zorić, koji nastupa pod imenom Kodagain. Kodagain postoji više od dve decenije, pesme su uglavnom na engleskom (“jer je muzikalniji od srpskog”), a osim svojih pesama, grupa je izvodila i muzički uobličavala dečije poeme i pisala autorsku muziku na tekstove Deana Martina,Elvisa i na poeziju sa web sajta Poemhunter.

U utorak, 5. oktobra, Mark Olson će po drugi put gostovati u Srbiji, ovoga puta u pratnji nove partnerke, norveške muzičarke Ingunn RingvoldU maju 2004. godine Mark je u Domu omladine nastupio kao lider Creekdippersa i sa čudesnom Victorijom Williams, sada dolazi da promoviše novu, odličnu ploču “Many Colored Kite” (izdavač Rykodisc) i da u intimnoj atmosferi predstavi svoj rad od The Jayhawks dana do danas. Pre Marka i Ingunn nastupiće beogradski kvartet Ika, koji je ovog leta objavio debitantsku ploču “Sweet Path Of Gold“.

Za sve koncerte u KC “Grad” vrata kluba otvaraju se u 21h, a planirano je da koncerti počnu pola sata kasnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *