Šestočlani beogradski sastav Stray Dogg predstavlja svoj treći studijski album, “Come Along Wind“, koji objavljuje tačno tri godine posle uspešnog i hvaljenog “Fire’s Never Wrong“. Dužu diskografsku pauzu između albuma (“Almost” 2011, “Fire…” 2012) grupa je prekinula objavljivanjem osam novih pesama, koje Dušana Strajnića i bend na više načina približavaju svetu koji su svojom muzikom definisali Elliott Smith i Nick Drake.

comeeealong
Artwork: Davor Gromilović

Come Along Wind” može da bude sedenje u četiri zida i razgovor dok se problem ne reši ili bar pokušaj komunikacije kada reči nedostaju. Za nekog drugog, ova muzika i stihovi će biti čisti eskapizam i putovanje u nepoznato… One koji muziku slušaju zatvorenih očiju, neke od ovih pesama mogle bi da odvuku čak i na tamnu stranu. Ovo je i album o bolu, odlasku, pokušaju da se preboli i da se živi dalje, ali i sebično uživanje u malim stvarima. Dukat Strajnić i dalje u svojim pesmama uživa u prirodi, veruje u snagu ljubavi koja može da izleči i nadahne, ali i pati kada ona izgubi smisao i kada se pretvori u zatočeništvo.

Come Along Wind” je sniman krajem maja i početkom juna u studiju G.I.S. u Kastvu iznad Rijeke, a producent je bio Matej Zec (Straight Mickey and the Boyz, Veliki prezir, My Buddy Moose, Jonathan…), koji je uradio i miks i mastering albuma.

“Posle tri godine objavili smo novi album i zaista sam presrećan kako zvuči. Iskoristili smo veličinu studija i priliku da sve instrumente snimamo zajedno, tako reći uživo, jer smo zaključili da će energija albuma tako biti najizražejnija, i mislim da se to čuje. Oseća se jako prisustvo celog benda koji više nije samo pratnja meni kao kantautoru i mislim da je to pravi put kojim naš bend i treba da ide,” smatra Dušan Dukat Strajnić.

Vizuelna komponenta pesama na “Come Along Wind” dobila je poseban značaj kroz originalni artwork koji je delo Davora Gromilovića, koji je o ovoj saradnji rekao: “Bend Stray Dogg me je kontaktirao i pitao da li bi bio zainteresovan da im za novo izdanje radim cover. Budući da bend pratim od ranije i da mi se dopada to šta rade, prihvatio sam izazov. Što se tiče saradnje, moram naglasiti da je Stray Dogg fenomenalan za saradnju i da sam veoma uživao u ovakvoj vrsti umetničkog projekta.”

Prvi singl sa “Come Along Wind” je “No One But You“, a Stray Dogg priprema i nekoliko video spotova u sledećih šest meseci. Beogradska promocija albuma zakazana je za 21. novembar u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda. Do kraja godine i početkom 2016. Stray Dogg će koncertno predstaviti nove pesme u regionu i svuda gde ih pozovu.

Come Along Wind” je od 12. oktobra ograničeno vreme dostupan kao “plati koliko želiš” album na bandcamp stranici Stray Dogg-a (http://straydogg.bandcamp.com) i Pop Depresije (http://popdepression.bandcamp.com), a ubrzo zatim i na svim digitalnim platformama (Deezer, iTunes, Amazon…). Fizičko izdanje albuma na CD-u biće dostupno krajem novembra.


Snimano tokom maja i juna 2015. godine u studiju G.I.S. u Rijeci.
Snimatelj, miks, mastering: Matej Zec
Muzika i reči: Dukat Stray
Koautor muzike na pesmama br. 2, 3, 4 i 7: Marko Ignjatović
Aranžmani: Stray Dogg
Violončelo snimljeno u studiju R88, Beograd
Producent: Matej Zec
Artwork: Davor Gromilović
Izdavačka kuća: Pop Depresija


Stray Dogg su:
Dušan Strajnić – vokal, akustična gitara, električna gitara, kompozitor, tekstopisac
Marko Ignjatović – električna gitara, kompozitor
Ana Janković – violina, prateći vokali
Jelena Damjanović – klavijature
Vladimir Milićević – bas
Relja Ilić – bubnjevi
Gošća:
Aleksandra Đorđević – violončelo (pesma “Chance”)


Stray Dogg – “Come Along Wind” /Pop Depresija, 2015/

1. Away 5:03
2. Blind Love 4:20
3. Come Along Wind 2:51
4. No One But You 4:51
5. What Could Have Been 4:01
6. Chance 2:54
7. Dare Not 5:41
8. Till You’re Forgotten 3:51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *