Pre više od deset godina zamišljena kao radijska emisija (naravno, u nešto drugačijem obliku), Lančana reakcija najzad je počela svoj”medijski život” na televiziji B92 u novogodišnjoj noći 31.12.2002. Posle NG Specijala, ciklus je trajao 8 epizoda, koje su bile emitovane u proleće 2003. i reprizirane tokom leta iste godine…

Moja ideja bila je da kombinujući različite elemente popularne (i one manje popularne) kulture, kao što su film, muzika, sport, strip, književnost… povremeno nalazim i njihove međusobne veze i sve to “uklopim” u jedan drugačiji TV magazin, koji je vizuelno atraktivan i u kome ljudi pričaju o onome što vole. Neki put je to bolje uspevalo, neki put nije čak ni slučajno, ali čini mi se da ja kao autor i Vladimir Šojat (poznatiji u nekim krugovima kao Max Von Dada) kao ko-autor i montažer imamo nešto na šta možemo da budemo ponosni. Dijzaner emisije i autor špice je Đorđe Marković.



“Sledećih nedelja, sredom od 23:30 na TV B92 gledaćete zanimljivosti o Marku Van Bastenu, Mohamedu Aliju, Ali Farka Tureu, kokoškama, kanadskom sastavu The Dears, Belle & Sebastian, Flaming Lips, “telokradljivcima”, Mercury Rev, Superbowlu, Haki, Nilu Gejmenu, Filipu K. Diku, Futurami, “Old Firm” derbiju, Džoniju Kešu, BGD metrou, ispitivanju gledanosti…”


Lančana reakcija

Antikvarnica i svaštarnica “popularne kulture”. Nova emisija na televiziji B92, za one koji su spremni da skidaju prašinu sa relikvija sami.


EPIZODA 0 “NG Specijal”
Deda Mraz – ko je taj čovek?, filmska industrija i praznici, novogodišnja noć i rock’n’roll – priča o Townesu Van Zandtu, “boxing day” i fudbal “kad mu vreme nije”

Učestvovali: Aleksandar Palavestra, Jasna Mijailović, Dragan Jeličić, Aleksandar Lazarević, Aleksandar Stojanović i Zoran “Mančester”

The Dears

EPIZODA I “Idoli”
U prvoj emisiji gledaćete zanimljivosti o kokoškama, Marku Van Bastenu i kanadskoj grupi The Dears…
Učestvovali: 
Dejan Jovanović, Dejan Savićević, Alec Van Staan (aka Aleksandar Stanojević)

EPIZODA II “Dosije Afrika”
Tri “crne ikone” popularne kulture – Ali Farka Ture, Mohamed Ali i John Shaft, svaka na svoj nacin neraskidivo je vezana za afrički kontinent. Kakve to veze ima sa Remzijem Klarkom, Draganom Džajicem i Nedom Arnerić – otkrijte sami!
Učestvovali: Bojan Đorđević, Zoran Ćirjaković, Aleksandra Nikšić, Dragan Ilić

EPIZODA III “Sanjari”
Oni dolaze iz svemira i kradu vaše telo dok spavate… Ako sanjate na sigurnom mestu – vašim snovima gospodari Morfej. Njegov strip otac Nil Gejmen (Neal Gainman), poredi Kurta Vagnera (Kurt Wagner) i sastav Lambchop sa Lu Ridom (Lou Reed)… Pokrenuta je «Lančana reakcija».
Učestvovali: Petar Ostojić, Jovan Ristić, Gavrilo Petrović, Žikica Simić, Dragan Ambrozić

EPIZODA IV “Dosije T-shirts”
T-shirts i popularna kultura: od štampe do “primene” u sportu (Superbowl) i muzici (Mercury Rev).
Učestvovali: Aleksandar Marinković (Aca “Manix”), Darija Jozić, Aleksandra Nikšić, Dejan Golalić, Predrag Jurišević

EPIZODA V “BelleFutuHaka”
Od škotskih nostalgičara Belle & Sebastian, preko Futurame, novog crtanog serijala Mata Grejninga (tvorca porodice Simpson), do Hake ritualnog plesa Maora. Veze tražimo zajedno.
Učestvovali: posetioci “oproštajnog” koncerta Eve Braun, Goran SkrobonjaZnak Sagite

EPIZODA VI Žanrovski “melting pot”
Serija «Bafi – ubica vampira», tinejdž horor komedija. Gitarski pop Metjua Svita…i Džon Faris, američki pisac koji u svojim romanima kombinuje sve žanrove.
Učestvovali: Marko Vojnović, Oto Oltvanji

EPIZODA VII “Ima li televizije na Marsu?”
Jedna od večitih fascinacija Filipa K. Dika bila je planeta Mars. Njoj nije odoleo ni Vejn Kojn, iz sastava Flaming Lips, koji snima film »Božić na Marsu«. Ali, ispitivanja gledanosti pokazuju da SF i rokenrol najmanje zanimaju naše gledaoce. Da li ste i vi medju njima?
Učestvovali: Petar Ostojić, Uroš Smiljanić, Darko Broćić

EPIZODA VIII “Never Again”
Lančana reakcija u osmoj i poslednjoj epizodi: Putovanje kroz magični svet strip genija Alana Mura
(Alan Moore), u potrazi za životnim smislom sa Džonijem Kešom (Johnny Cash) i u razrešenju misterije (uz pomoć Stevea Albinija i Zlatka Jošića) – hoće li propasti muzička industrija?
Učestvovali: Oto Oltvanji, Gavrilo Petrović, Marko Vojnović, Zlatko Jošić, VIS “Ventolin”

2 thoughts on “Lančana reakcija

  1. Više ne postoji, ali kačiću povremeno delove kada bude zgodna prilika. Možda bih mogao samo da to malo redovnije radim 🙂 Hvala na javljanju!
    Pozdrav,
    Ivan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *