Posle sedam godina genijalni Dan Boeckner se vraća u Beograd. Sa Handsome Furs je tri puta svirao u Srbiji, isto toiko puta i u Hrvatskoj. Pored toga sa Wolf Parade je bio u Zagrebu. Sada nam dovodi svoju novu super grupu Operators. Ceca ga je pozvala da za Radio Aparat napravi specijalni ex-YU miks i evo šta je Den izabrao…

POZDRAV SVIMA, ovde Den iz benda Operators. Voleo bih da vam pustim neku muziku.
Još od kada sam prvi put došao na Balkan na turneju postao sam opsednut mnogim bendovima koji su činili takozvani istočnoevropski pank i nju vejv pokret. Mislim da su pank, njuvejv, sint-pop i postpank bendovi koji su stvarali muziku u Jugoslaviji od 1976. do kasnih osamdesetih  stvarali ne samo najbolju i najnapredniju muziku “istoka”, već i kasnih sedamdesetih i početka osamdesetih u muzici uopšte. Raznovrsnost zvuka, sposobnost da podrivaju lokalnu politiku kroz pop muziku, i druge još izazovnije oblike, kao i sam kvalitet pesama su jedinstveni.
Na ovoj plejlisti ima svega. Tu je mračni proto goth pop grupe Paraf, namerno primitivno drljanje benda SCH – možda ne zvuče blisko ali i jedan i drugi ‘piju sa istog izvora’ i neizmerno su inspirativni za mene. Azra će ići dva puta jer su oni moj omiljeni bend, a tu je i pesma Beti Jurković na početku, nije pank ali ipak neverovatna!

HVALA svima, dodjite sutra da nas čujete u Beogradu.

“YU-Wave” mix by Dan Boeckner
Beti Jurković – Nogometna utakmica
Azra – Teško vrijeme
BEOGRAD – Sanjaš li u boji
Max & Intro – Beogradska devojka
Prljavo Kazalište – Sretno dijete
Paraf – Zastave
Film – Kad si mlad
U Škripcu – Nove godine
Zana – Dodirni mi kolena
Električni Orgazam – Dokolica
SCH – Majna
Haustor – Moja prva ljubav
Dorian Gray – Za tvoje oči
VIS Idoli – Maljčiki
Piloti – Ne veruj u idole
EKV – Aut
Disciplina Kičme – Ne, Ne, Ne…
Šarlo Akrobata – Niko Kao Ja
Azra – Balkan

[Operators i King Khan & The Shrines sviraju u četvrtak 8. juna u Dorćol Placu]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *