POP DEPRESIJA VAS POZIVA NA KONKURS
KLAVIRSKO NEBO
Nova klavirska muzika kompozitora iz Srbije

Tokom poslednjih petnaest i plus godina pozivali smo vas da napravimo presek domaće rokenrol scene kroz kompilaciju “Jutro će promenti sve?” ili da odamo počast neverovatnom Džejsonu Molini kroz “Just be Simple/Samo budi jednostavan” ili da obeležimo brojne koncerte stranih bendova i solista u našem gradu i njihov uticaj na lokalne grupe sa odgovarajućim diskom “Pesme ispod pokrivača”. Sada vas pozivamo na nešto potpuno drugačije.

Inspirisani muzikom koju stvaraju ili interpretiraju Nils Frahm, Max Richter, Hauschka, Olafur Arnalds, Lubomyr Melnyk, Yann Tiersen, Peter Broderick, Michael Price, LP Duo, Branka Parlić, Tim Hecker, Ilja Bešelvi… i pod velikom uticajem nasleđa Philipa Glassa i Erika Satija, želimo da pokrenemo akciju koja će na površinu da izvuče srpske kompozitore za solo (mada, gde je jedan tu su i dva ;)) klavir i pijaniste da predstave svoju muziku, impovizacije, kolaže i osećanja. Klavirska muzika je pank XXI veka, ako to ne doživljavate tako onda još niste čuli Lubomyra Melnyka ili Ilju Beševlija, a ako je to tako – to morate da ispravite što pre!

Šta je ideja?

Iako se smatra da je istorija klasične muzike u Srbiji relativno kratka, od rođenja prvog srpskog kompozitora Kornelija Stankovića do danas prošlo je nešto manje od 190 godina. Za sve to vreme dela srpskih autora su izuzetno slabo zastupljena na koncertima, a ništa manje ignorisanje domaćeg stvaralaštva pokazuju i muzički izdavači. “Klavirsko nebo” ima za cilj da predstavi autore XXI veka, koji su školovani na nasleđu Miloja Milojevića, Marka Tajčevića, Vasilija Mokranjca, Mihovila Logara, Stanojla Rajičića… i koji su klavirsku muziku zavoleli uz Miloša Petrovića, Natašu Bogojević, Aleksandra Šandorova…

„Moderna klasika“ ili neoklasika je već godinama žanr koji se suptilno povezuje sa drugim srodnim ili manje srodnim muzičkim idejama. Kada žele da stave neke odrednice to rade „tagovima“: classical – neo-classical – ambient – modern classical – experimental – drone… Mi smo izabrali jedan mali segment, neoklasiku baziranu na klavirskoj muzici, da nju istaknemo i stavimo u regionalni kontekst. Ako biste nas pitali ko su „zvezde“ takve muzike, to su Nils Frahm, Max Richter, Hauschka, Olafur Arnalds, Lubomir Melnick, Yann Tiersen… ili u našim uslovima LP Duo. Većina njih poznati su i kao autori primenjene, filmske muzike, a poslednjih godina njihovi koncerti su muzički i kulturni događaji sezone, bez obzira gde se održavaju.

Ko može da učestvuje?

Svi koji su rođeni ili žive u Srbiji, sa ili bez formalnog muzičkog obrazovanja.

Šta se očekuje od vas?

Da snimite i pošaljete svoju klavirsku kompoziciji. U obzir dolaze samo kompozicije koje nisu zvanično objavljene, nastale u poslednjih par godina, koje ste vi napisali ili bili koautor. Klavir mora da bude u centru pažnje, ali dozvoljena su i druga aranžerska rešenja sa drugim instrumentima, šumovima, ambijentom… Dužina kompozicija nije ograničena za prvi deo akcije (pogledajte dole sve o vremenskim rokovima), ali kada uđemo u drugu fazu vremensko ograničenje će biti sedam minuta. Šaljete WAV ili AIFF, a uz kompoziciju priložite i kratku biografiju. Adresa na koju šaljete je popdepresija@gmail.com, a vaše kompozicije podignite na neki od fajl servera (wetransfer.com npr).

Kakav je plan?

Do 29. marta 2018, do Međunarodnog dana klavira, primamo vaše radove za prvi “deadline”. Sve dobijene radove objavićemo online na Bandcamp stranici i omogućiti slobodno preslušavanje. Ali, radove ćemo primati i posle prvog roka, sve do kraja jula. Posle tog roka napravićemo izbor radova i njih objaviti na nekom od nosača zvuka (CD, vinil) i organizovati promociju.

Koji su rokovi?

Poslednja nedelja marta – 29.03.2018, pa kraj jula – 31.07.2018. godine. Kraj marta je rok za online prezentaciju za Piano Day, kraj jula označava kraj našeg konkursa i prijema radova.

Ko vas poziva?

Pop Depresija u saradnji sa Kišobranom i uz podršku LP Dua.

Koji su korisni kontakti?

www.popdepresija.com
popdepresija@gmail.com
www.facebook.com/popdepression
Klavirsko nebo na facebooku:
Piano day 2018 deadline 29.3.2018. i
Kraj konkursa 31. jula 2018.

:: Tizer radova koji su stigli do roka za Piano Day 2018 pogledajte ovde  ::

1 thought on “PD Konkurs: Klavirsko nebo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *