Postoje neke “anomalije” u popularnoj muzici, koje je uglavnom nezahvalno tumačiti, ali koje posle nekog vremena povuku za sobom i ostale “redovne stvari” i tada i bez našeg uplitanja – situacija se drastično menja… Suviše komplikovano i nejasno? U našem neposrednom susedstvu u poslednjih par meseci otkazuju se koncerti velikih svetskih atrakcija: Metallica, Lenny Kravitz, Pink… Krajem aprila u Zagrebu nešvilski sastav Lambchop održao je spektakularan koncert pred rasprodatom salom “Kina” i posle dva ipo sata ostavio više od hiljadu ljudi u stanju totalne euforije. “Zvuk preglasne tišine” pobeđuje mejnstrim? Teško, ali neke stvari ostaju samo “stvari”, dok one druge postaju iskustvo koje menja život. Makar na kratko.

Danas o sastavu Lambchop redovno možete da pročitate po neku vest i u dnevnoj štampi. Zajedno sa grupomCalexico postali su verovatno najpopularniji američki andergraund bend na svetu. Na početku ove turneje, na koncertu u Beču, rekli su da im je ovo verovatno poslednja turneja…

Lider grupe, Kurt Wagner, neko je ko zaista mora da se vidi uživo. U “najboljim godinama za muškarca“, sa kačketom na glavi, kompletan koncert presedi na centralnom mestu bine, sa gitarom u krilu. Ceo bend, njih još sedam, u njegovoj je funkciji. Tri gitare, bariton saksofon, koncertni klavir, efekti, bas, bubanj i njegov glas. Iznad svega i svuda unaokolo. “Koleričan i ekspresivan, rastegnut između šapata i krika koji ispunjava svako slovo melanholičnih, gorkih tekstova, prepunih apdajkovskog crnog humora“.

Muzički, za ovih desetak godina postojanja, Lambchop su se drastično promenili. Od prvog albuma, “I Hope You’re Sitting Down” (1994), do dvostrukog aktuelnog izdanja “Aw C’mon/No You C’mon” (2004) pređen je komplikovan put od kantrija i koledž/indie zvuka, preko kantri-soula do danas, kada je cini se Wagner uspeo da izbegne sve šablone, direktne posvete, flertovanje sa tradicijom i da stvori žanr za sebe, muziku sastava Lambchop.

Tu negde, u koketiranju četiri gitare, uz šumove koji se iznenada pojavljuju i provociraju, solo deonice na saksofonu, uz fantastičnu ritam sekciju i klavirske pasaže koji su praktično jedina veza sa tradicijom, pronađite svet za sebe. Nećete zažaliti, a drugu priliku ionako nećete dobiti…

Cena ulaznica u pretprodaji: 800, 1000 i 1200 dinara. Samo na blagajni Kolarca, svakog dana od 17h do 20h

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *