Foto: Srđan Veljović

Za osam godina postojanja Trans Am stvarali su muziku, koja je u isto vreme inventivna i pod jakim uticajem modernih (i ne tako modernih) muzičkih dešavanja. Ona je u isto vreme i uzbudljiva i frustrirajuća, a za mnoge i iscrpljujuća, mada ponekad i oslobađajuća. Sada je postala i politički angažovana…

Trans Am mnogi, mada dosta ovlaš, povezuju sa “post-rock” scenom u SAD sredinom devedesetih, čiji su glavni predstavnici bili TortoiseUiLabradfordWindy & Carl… Iako je svaki Trans Am album “na svoju ruku”, zajedničko im je da se na svakom duhovito poigravaju sa klišeima i pravilima popularne muzike, bilo da “diverzije” vrše svojom tehnikom sviranja ili primenom raznih, često neočekivanih efekata.

Trans Am su na početku mnogi “klasifikovali” kao post-rock grupu koja je najbliža samom rocku, a njima nikada nije bio problem da sve karakteristike koje im drugi daju, potvrđuju ili demantuju, zavisno od rasploženja.

U 2004. Trans Am izdaju ploču sa izrazito političkom (ili anti-političkom) temom. “Liberation” je protiv narastajućeg straha i tenzija koje truju život, a muzičku inspiraciju crpi iz celokupne muzičke zaostavštine grupe.

Nije slučajno to što je grupa koja dolazi iz administrativnog centra SAD, Vašingtona, insistirala da svira koncert u Beogradu. Proverite i sami šta Trans Am imaju da kažu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *