Ne verujem da će bilo kome ovih deset albuma biti “najbolji” iz 2018. godine, ali s obzirom na količinu “best of” izbora kojima smo zasuti sa svih strana, mislim da ćete se već snaći za “najbolje” sami. Ovo je deset preporuka za albume koji svaki na svoj način spajaju žanrove, pomeraju granice, teraju na razmišljanje i, na kraju, nagrađuju pažljive slušaoce. Srbija i Makedonija na jednom mestu, što da ne 😉 Hvala BeforeAfter na pozivu [Albumi koji pomeraju granice]!

Pikolomini – Bela ptica, crn bran (Sharla)

Mislim da nije preterivanje reći da ovo što se dešava u makedonskoj muzici u ovom trenutku može da se poredi sa Kanadom pre dvadesetak godina, neposredno pre eksplozije Broken Social Scene, Arcade Fire, Feist, The Dears, Metric, Do Make Say Think, Stars… Ako bih poredio dalje, David Angelevski je Dan Bejar – Destroyer, onaj koji je uvek spreman na promene, radikalno menjanje izraza i dragoceni saradnik svima. Ako je to tako, ovo je njegov “Destroyer’s Rubies”. Album za citiranje i maštanje.

Jasna Jovićević Sextet – Flow Vertical (FMR Records)

Za sve one koji vole to što radi genijalni Colin Stetson ovo je album koji će vas udariti u mozak i tamo dugo ostati. Čudesni spoj jazza, klasične muzike i slobode da se istražuje kroz zavodljivu igru saksofona, bas klarineta, vokala, gudača, udaraljki, fagota… Psihoanaliza koja vas rastavi i sastavi i koja vas prosto tera da razmišljate o sebi.

21 vek – 21 vek LP (Balkan Veliki)

Zamislite da su Darkwood Dub posle “Elektropionira” otišli na drugu stranu i nastavili da prave muziku koja provocira i uzbuđuje, tera na razmišljanje, ali i na ples. To je 21 vek.

Dragon’s Fuel – Dragon’s Fuel (Horz)

Sin Borisa Kovača, Lav, sa svojim fantastičnim bendom nadahnuto miksuje zvukove Balkana i muzike sveta sa posvetama uzorima i citatima nekih bitnih mesta iz muzičke istorije.

Razni izvođači – Klavirsko nebo (Pop Depresija)

Nešto čemu sam posvetio gotovo celu 2018. godinu. Da, zaista mislim da je (neo)klasična muzika pank XXI veka i da je klavir električna gitara novog milenijuma.

Telemama & Pikolomini – Kratok album za dvajca (Sharla)

PJ Harvey i John Parish na makedonski način ili kako bi zvučala Kate Tempest na sedativima.

Coucou Abel – ST (SKC Kragujevac)

Zamislite da sedite u kafani u danu u kojem se (opet) čeka “kraj sveta” i naručujete piće i onda primetite džuboks u uglu. Prosto znate da tamo mora da se nalazi i “Kavana blues”. To je ta pesma, saundtrek za kraj sveta, muzika od koje sve počinje i kojom se sve završava.

FIN Project – Re-vision(DIY)

Nikola Stojkovski i njegov amalgam post-rockovske melanholije, džeziranog ambijenta i old school trip-hopa. I jedan od hitova godine koji su zajedno stvorili Nikola, Vasko i Tena Rak – “Daj nekoj blagoslov”.

Fish In Oil – Sve će biti u najboljem redu (Metropolis Jazz)

Uglavnom razočaran koncertnim nastupom Fish In Oil na BJF sa Marcom Ribotom, album značajno popravlja utisak, posebno u mirnijim i meditativnijim pesmama gde uspeva da se obuzda pretencioznost saksofona.

Vasko Atanasoski – Leb i zabi (Balkan Veliki)

Vasko u fazi kreativnog ludila kada podjednako kroz sebe kanališe Mitra Mirića, debelog Elvisa, Henrija Rolinsa i Kebru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *