Roza (Foto: Miloš Stošić)

Beogradski trio Roza u saradnji sa nezavisnim izdavačkim kućama Balkan Veliki i Pop Depresija predstavlja svoje prve izdanje, EP Roza. Roza je sastav koji čine Nebojša Kuzmanović (Mnjenje), Dušan Damnjanović (Mnjenje) i Stevan Ćirović (VVhile), a kažu da sviraju “muziku za liftove” koja dosta vuče na krautrock sa primesama šumadijskog balearik gruva. Hipnotišuće i plesno, masno i poletno, idealna muzika za šetanje raskopanim Beogradom.

Roza je vagon u kome su se srela tri čoveka čiji su se koloseci kretali paralelno, sve do trenutka kada su nasumično počeli da se ukrštaju. Dule, Nebojša i Steva su poslednjih par decenija svoja muzička putovanja proveli krećući se u sferi hardcorea, punka, post-punka, noisea, eksperimentalne i ponekad jazz muzike, a stanica koja je definitivno opredelila da se udruže su zajedničke turneje Mnjenja (Dule i Nebojša) i VVhile-a (Steva) od pre par godina, kao i činjenica da je u međuvremenu prvi pomenuti bend prestao da postoji, a potonji je prešao u novu fazu “rada na daljinu” od kada se Andrija odselio iz Srbije. Muk na mestu Stoletove režuće poezije i Andrijinih bravuroznih falseta je zamenjen instrumentalima u kojima se ovaj trio prvi put kreće kroz već hiljadu puta pređene i opustošene predele …. afrobit, jazz, post-punk, tropicalia, krautrock, bosanova, synth pop… i zgrožen onim što zatiče, stvara svoju viziju postapokaliptičnog naselja koje bi na tom mestu moglo da nikne i da stvori novi život po njihovoj meri.

Roza je zamišljeno putovanje obalama Mediterana dok se vučete na posao raskopanim blatnjavim beogradskim ulicama, lift muzika u sumornim bolničkim čekaonicama, vino iz tetrapaka presuto u sjajne kristalne bokale, dokumentarni filmovi o radikalnim političkim komunama u posleratnoj Nemačkoj i tajnim vladinim projektima o vanzemaljcima.

Rozin debi EP snimljen je u junu 2019. od strane Relje Svilara, koji je radio i mastering i miks zajedno sa Rozom, a februara 2020. objavljen je za beogradsku Pop Depresiju i skopski Balkan Veliki. Omot je radio Sven Sorić iz zagrebačke udruge This Town Needs Posters i sestrinskog benda ###, a vinilno izdanje se očekuje za nekoliko meseci.


Roza – Roza EP (2020)

All songs written by Roza, except:
Meki zid (written by Roza/Vladimir Bijedić) and
MDMA i pljuge (written by Roza/Tomica Tomašević).

Recorded, engineered and produced by Relja Svilar in Belgrade, June 2019.
Mixed by Relja Svilar and Roza
Mastered by Relja Svilar

Cover art by Sven Sorić
Band pic by Miloš Stošić

Roza:
Dušan Damnjanović
Nebojša Kuzmanović
Stevan Ćirović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *