Foto: Vanja Keser

Navikli smo da svakim sledećim izdanjem muzički sastav EYOT iz Niša pomera granice i žanrova i produkcije, ali sada su sve digli na najviši nivo. Poznati su svi detalji svetske premijere njihovog petog i najambicioznijeg studijskog albuma do danas, kao i datum objavljivanja novog singla!

Album pod nazivom “557799” objavljuje prestižna američka nezavisna izdavačka kuća ROPEADOPE iz Nju Džersija, a datum izlaska je 23. oktobar. Albumu će prethoditi singl “Heartbeat” koji će biti predstavljen 19. avgusta. Album “557799” snimljen je i masterizovan tokom novembra 2019. godine u dva kultna muzička studija u Engleskoj: “Real World” Pitera Gebrijela i “Abbey Road”. Fascinantni omot za novi album napravio je kultni umetnik iz Londona, Alban Lou.

Artwork: Alban Low

“Ovim ugovorom ostvarili smo višegodišnji cilj. Zbog situacije u kojoj se svi nalazimo nemamo velika očekivanja u smislu koncertne aktivnosti, pa ćemo se fokusirati na promociju albuma, dok se ne stvore uslovi za putovanja i nastupe. Ropeadope skoro svake godine ima Gremi osvajača, a ove godine ćemo i mi biti u konkurenciji. SnarkyPuppy, Christian Scott, Nate Smith, Edi Palmieri i mnoge poznate kolege su bile ili trenutno jesu pod njihovim okriljem. Pored nas, tu je od ranije i naš Dimitrije Vasiljević i to je veliki uspeh za našu džez scenu” poručuje Dejan ILIJIĆ, líder grupe EYOT.

Podsećamo da je ovaj niški bend postigao ono najteže u muzici: došao je do svog zvuk, koji je prepoznatljiv svuda u svetu. Negde između roka i džeza, klasične i ambijentalne muzike, impresionizma i eksperimenta, oni povezuju različite stilove u jake i kompaktne kompozicije, naglašene emotivnosti.

EYOT karijera spade u izuzetne priče za bilo koje vreme i za bilo koji deo sveta. Objavili su do sada četiri albuma – sve za inostrane izdavačke kuće – i nastupili u više od 20 zemalja širom sveta, što je neverovatno dostignuće za bilo koji sastav, a posebno onaj koji svira džez. Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god da dođu, stekli su reputaciju jednog od najzanimljivijih evropskih instrumentalnih bendova u poslednjoj deceniji. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.

Od prvih dana do danas muzika grupe EYOT izazivala je oduševljenje. Ivan Lončarević iz Pop Depresije je napisao: “Postoje anomalije u (muzičkom) svetu Srbije i regiona koje nije baš lako objasniti, ali koje mogu da budu ključne za nove generacije koje se i dalje pitaju ima li smisla baviti se profesionalno muzikom. Dejan Ilijić i EYOT su poseban slučaj i nadam se da će ljudi decenijama proučavati njihov primer i iskustva, iskoristiti sve što mogu, ali i uneti nešto novo, nešto svoje. Biti profesionalni muzičar iz Niša, svirati džez koji nije baš skroz džez ili čudni rokenrol bez pevanja, snimati albume u prestižnim studijima po svetu, imati ugledne izdavače koji nisu s neba pali u posao kojim se bave i stalno nalaziti nove izazove za sebe, svoj bend, svoju publiku, to je esencija tog čudesnog bića koje zovemo umetnik.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *