Foto: Simona Pavlović

Pop Depresija i Kišobran imaju čast da vam predstave album “Izlet (dueti za klavir i saksofon)” kompozitorke i pijanistkinje Milice Tegeltije. U saradnji sa saksofonistom Lukom Ignjatovićem Milica je stvorila jedan začudan muzički svet u kojem čovek i priroda žive u harmoniji, a ljubav čini da je sve moguće i realno. Album je objavljen na CD-u, a dostupan je za slušanje na svim relevantnim digitalnim platformama, kao i na bandcamp-u i Youtube-u. Produkciju i snimanje albuma pomogao je SOKOJ.

“Izlet” je u svom srcu jedna divna i dečije bezbrižna igra klavira i saksofona, a na tu neoklasičnu-džez osnovu, kao što lišće u jesen pada na zemlju, spuštali su se uticaji balkanskog muzičkog nasleđa, opijenost selom i životom van civilizacije i tomsojerovska želja za avanturom.

“Muzika, kao neka vremenska mašina, ima moć da nas vodi tamo gde smo nekada bili – u neka ušuškana stara sela gde se igralo krpenjačama i išlo kilometrima na izvor po vodu i gde se cenila svaka njena kap, do nekih sakrivenih pećina sa rumenim kadama i u čijem je središtu „izvor života“, do napuštenih tvrđava čije usijane kamene zidine leti tope đonove… Nekad nas vodi i tamo gde se nadamo da ćemo biti – na plivanje kraj vodopada, a nekad ume da zaustavi vreme i stavi nas u neko određeno stanje – bezbrižnosti, zamišljenosti, blaženstva… Nekad se muzikom kao bojama slika i tad nam je veličanstvena priroda najbolji saveznik, a nekad samo melodijom smemo izgovoriti ono što ispunjava naš unutrašnji svet. Muzika je nekad jednostavno samo igra, zabavna i osvežavajuća. A savet za onog ko se poput mene, odluči da na „Izlet“ krene – najvažnije je imati kraj sebe pustolova pravog, koji sve razume i čini da muzika diše i raste nezaustavljivo,” savetuje buduće avanturiste Milica Tegeltija.

Na “Izletu” se nalazi 11 kompozicija, a uz ranije poznate pesme “Pavana i “Cassiopeia” – koje su sada dobile definitivni oblik – u centru pažnje je petodelna Sirogojno svita, koju čine “Sirogojno sviće”, “Galop”, “Borba petlova”, “Stopića pećina” i “Na izvor po vodu”. Svakako da će veliku pažnju izazvati uvodna, raspevana i razigrana naslovna kompozicija, kao i predivna eterična “Vodopad”. Milica i Luka su sa pesmom “Pavana” učestvovali na kompilaciji “Klavirsko nebo #1” koja je objavljena krajem septembra 2018. godine i tada je šira publika bila prvi put u prilici da čuje proizvod njihove saradnje. Prvi zajednički nastup imali su na promociji kompilacije u martu sledeće godine.

“Negde sam pročitao da je muzika ogledalo duše i zbog toga sam, kada me je Milica pitala da sviramo njene kompozicije u duetu, znao da će muzika koju ona bude iskomponovala biti puna lepote, optimizma, dobrote i snovanja. Album “Izlet” jeste ogledalo Milicine duše i meni jedan od najdražih projekata na kojima učestvujem,” tako opisuje “Izlet” Luka Ignjatović.

Milica Tegeltija je kompozitorka i muzički pedagog, a svoj debitantski album “Igra” objavila je 2017. godine. Luka Ignjatović je jedan od najcenjenijih džez muzičara regiona, a spisak njegovih autorskih kompozicija, saradnji i gostovanja je “best of” regionalnog novog džeza. Luka je i profesor džez saksofona na Odseku za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu. Član je grupe Schime Trio.


Milica Tegeltija i Luka Ignjatović – Izlet (dueti za klavir i saksofon)

Artwork: Hana Tegeltija

1. Izlet 04:03
2. Cassiopeia 01:54
3. Pavana 05:05
4. Vodopad 04:36
5. Sirogojno sviće 02:08
6. Galop 00:56
7. Borba petlova 01:58
8. Stopića pećina 01:55
9. Na izvor po vodu 03:03
10. Plavi vagoni 02:35
11. Snovanje 03:52

Klavir: Milica Tegeltija
Saksofon: Luka Ignjatović

Autorka muzike: Milica Tegeltija
Aranžmani: Milica Tegeltija, Luka Ignjatović

Snimljeno u studiju Future Nature Sound, Pančevo 2019/2020.
Tonski snimatelj: Danijel Vuković
Editing: Nebojša Brdarić
Mix, mastering: Lazar Arsović || Coffee and Wine Studio

Ilustracija i dizajn omota: Hana Tegeltija
Fotografija: Simona Pavlović

Snimanje i produkciju albuma pomogao je SOKOJ.
(c) & (p) 2020. Milica Tegeltija/Pop Depresija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *