Koliko puta ćete imate priliku da pratite početak nečije karijere, a da znate da će ona biti velika i značajna? Nadam se, za početak, bar jednom mesečno…

Louise, Stephen & Bal

Koncert Quinn definitivno nije “najveći” koncert u čijoj organizaciji sam učestvovao. Ni po posećenosti, ni po “pažnji” medija koju je dobio (uostalom kao i ceo Refract 4), ni po finansijskim uslovima. Ipak, čini mi se da mi je ovaj koncert, uz dolazak Nine Nastasije, događaj koji sam najličnije “doživeo”.

O muzici Quinn ne želim da pričam. Ko je želeo (i mogao), sam je mogao da stekne mišljenje, makar ono bilo i tako neoriginalno sramotno – da su isuviše “Kid Loko”, ali pravo na sopstveno mišljenje je jedna divna tekovina “demokratije”

Moja ideja za upuštanje u ovakvu “avanturu” bila je sasvim jednostavna: osećaj koji imam za neke grupe i izvođače do sada me nikada nije izneverio – i to se potvrdilo i u slučaju Quinn.

Želeo sam da u Beograd dođe jedna nova i talentovana grupa iz Škotske, predvođena fascinantnom pevačicom i autorkom, a da njihov dolazak i reakcija publike, budu neka vrsta“početnog kapitala”, na osnovu kojeg će se ostvariti neka dugoročna saradnja između Škotske i Srbije, Glazgova i Beograda, koja bi funkcionisala u oba smera i koja bi kulminirala koncertima meni posebno dragih grupa, Belle & Sebastian i Teenage Fanclub.

Videćemo što će se događati u vremenu koje je pred nama, ali za sada dobra volja postoji…

Charlie & Aly

Sve ovo ne bi se desilo da nije bilo angažovanosti i strasti Bojane Ljubišić, koja je na sebe u ime organizatora Refracta 4 preuzela sav teret oko dolaska Quinn u Srbiju i usput, dogovorila njihove nastupe u Kragujevcu i Prijepolju.

O koncertu Quinn u Prijepolju legenda će se širiti još dugo, a oni sami ovako su videli svoj“obilazak Srbije”:

“Kragujevac was fun, but Prijepolje was really amazing – a mad crowd and then a beautiful house up the mountain and we met some really wonderful people Enes, Nikola…”

Pre koncerata Quinn su u četvrtak 12. maja gostovali na dve beogradske radio stanice>>

Na “mom” radiju 949 (Studio B, II program) gostovali su kod Svetlane Đolović, pričali o sebi, saradnji sa Kidom Lokoom, Glazgovu i Škotskoj, prijateljima i kolegama, muzici koju vole i koju sviraju… Puštali su nešto od svojih trenutnih muzičkih favorita i iskoristili priliku da se upoznaju sa Slobom Konjovićem i istorijom Studija B.

Robert

Na radiju B92 gostovali su kod Pavla Veljkovića u emisiji Standby. 

“Nezajažljivi” Pavle “naterao” ih je da uživo odsviraju čak 5 pesama, između ostalih i ove dve koje možete da preuzmete.

Quinn “Astronauts” (live@b92) dl
Quinn “You Don’t Try Anymore” (live@b92) dl
Hvala svima koji su bili na koncertima Quinn, posebno onima koji su kupili karte.

QUINN, PETAK 13. MAJ, GALERIJA MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI

FESTIVAL Refract 4 [od 10. do 15. maja 2005.]

Koliko puta imate priliku da pratite početak nečije karijere, a da znate da će ona biti velika i značajna? U slučaju škotske pevačice i autorke Luiz Kvin (Louise Quinn) i benda koji nosi njeno ime (Quinn), uspeh je“accident waiting to happen”, a imaćete retku priliku da se u to i sami uverite kada 13. maja (petak!) prvi put budu nastupili u Beogradu u okviru festivala “Refract”.

Luiz Kvin kao svoje muzičke uzore navodi Lua Rida (Lou Reed), Bouvija (David Bowie), Dilana (Bob Dylan) i Kleš (the Clash), kao i džez legende Elu Ficdžerald (Ella Fitzgerald) i Saru Von (Sarah Vaughn).

Na “veliku scenu” stupila je kao pevačica na genijalnom albumu francuskog producenta i kompozitora Kid Lokoa (Kid Loco), “Kill Your Darlings” 2001. godine. Sledeće godine Quinn objavili su debitantski album“Inbetween Worlds” na sopstvenoj etiketi Lunardiscs. Jedanaest pesama, od kojih je posebno bila zapažena“Rising Star,” skrenulo je pažnju ostrvskih medija na jednu novu i neobičnu grupu. “Kult sledbenika” širio se i učestvovanjem na saundtrekovima za značajne britanske nezavisne filmove “The Last Great Wilderness” i“The Principles Of Lust”.

Za drugi album “Luss” Quinn su za producenta “regrutovali” Kid Lokoa, koji je u Glazgovu proveo skoro mesec dana, a rezultat te saradnje je ploča koja je zrela, drugačija, moćna i nadahnuta. Promena u zvuku posebno je uspešna u numerama “You Don’t Try Anymore” i “The World Is Upside Down”. Još jedan značajan gost na ploči je britanska džez legenda Bil Vels (Bill Wells), koji je zaslužan za raskošne gudačke i duvačke aranžmane.

Quinn u Beograd dolaze u petočlanoj postavi, a zanimljivo je da će sa njima na put krenuti reditelj i snimatelj, koji će pratiti put benda u prestonicu Srbije i boravak na festivalu. Film će biti napravljen u saradnji sa Channel 4, gde će biti i emitovan.

Za one koji vole škotski pop, ženske vokale tipa Houp Sandoval (Hope Sandoval/Mazzy Star), Bet Orton (Beth Orton), Sare Kreknel (Sarah Cracknell/St. Etienne) ili Kida Lokoa, ovo je događaj koji se ne propušta.

Pretprodaja prvog kontigenta kompleta karata za sam festival pocece 15. aprila u Bilet servisu i IPS Mamut storu po ceni od 1200 dinara (za pet muzickih veceri), dok ce se posebne karte za promo party tj. nastup Matthew Herberta moci kupiti po specijalnoj ceni od 550 dinara u klubu Pazi Skola 15. i 16. aprila.

http://www.refractnet.net
http://www.quinnonline.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *