Foto: Andrea Vajda Bauk

Radijska emisija Pop Depresija emitovana je premijerno u petak 16. februara 2001. godine. Počela je na Radio Politici, trajala je sat vremena, a trema je počela da me trese par dana ranije (plejlista te prve emisije je ovde). Prijavio sam se na polujavni poziv koji su raspisali za nove emisije, snimio “demo” emisiju na kasetu i… nisam prošao. U sudijskom preglasavanju i uz pomoć Jasne dobio sam ipak priliku od tadašnjeg muzičkog urednika radija Adama (uz gunđanja “kakva ti je ovo muzika” i “zašto ti se emisija zove popovska depresija, hoćeš da nas neko proziva”, “gde su ti Jane’s Addiction i Urban Dance Squad, zašto nisam čuo za ove tvoje bendove…”) da radim to što sam želeo. Zamislio sam je kao neki subjektivni “best of” svega onoga što sam čuo i video tokom tih sedam dana između dve emisije, kao i onoga što mi se dešavalo u tom periodu.

Na Politici emisija se emitovala tri godine, tamo sam upoznao Bjanku koja mi je često bila tonac i koja mi je pomogla da sve to mnogo bolje zvuči. Bjanka je napravila i špicu koju dan-danas koristim. Bjanka je jedno srce!

Od 2. februara 2004. godine Pop Depresija se preselila na Radio 94.9, II program Studija B. Kepa me je upoznao sa Cecom Đolović, ona sa Slobom Konjovićem i počela je nova faza Pop Depresije koja se do danas nije završila. Cecin uticaj na mene/PD bio je ogroman da shvatim šta želim da radim, da slušam svoje srce i da ne treba da me bude briga šta drugi misle. Posle par godina 94.9 radija taj program je ukinut i PD je kao i sve druge emisije prešla na prvi (i jedini program STB), u termin od 22 do 24h ponedeljkom gde je i ostala dok Studio B nije promenio vlasnika.

Od 14. decembra 2015. Pop Depresija se pravi u kućnim (homebrew) uslovima, od radijske emisije postaje podkast, a reemituje se na Radio Aparatu i Bruškinu i na još par mesta. Online platforma Mixcloud je Pop Depresiji, a na osnovu glasova publike, dodelila “Listeners Award” za najbolju “Rock/Alternative” emisiju za 2018. godinu. Ovakvo glasanja (publike) održano je samo te godine, a to ostaje jedno od dva mejnstrim priznanje koje smo ikada dobili 🙂

Ceca i Ivan

Razne lepe (radijske) stvari su napravljene tokom radijske faze Pop Depresije, a kada me neko pita šta bih izdvojio, to su svakako “Jutro…?” i specijal posvećem Džonu Pilu, koji smo Ceca i ja zajedno napravili povodom smrti legendarnog “malog čoveka iz radija”. 16. februara 2021. godine biće emitovana 943. epizoda Pop Depresije, tačno na 20. rođendan.

Uporedo sa radijskim životom Pop Depresije, počele su i neke druge stvari da se dešavaju – pre svega kao posledica same emisije. Od 2002. godine PD je postala koncertna agencija, prvi koncert koji smo organizovali (u saradnji sa Žednim Uhom, Kepom, Draganom i Zlatkom i DOB-om) bilo je gostovanje Nine Nastasije. Tokom sledećih godina organizovali smo, bukirali, promovisali ili učestvovali kao saradnici u više stotina koncerata stranih, domaćih i regionalnih izvođača. Ostvarili smo tesnu saradnju sa Žednim Uhom, Odličnim hrčkom i Kišobranom, kao i sa svim drugim ljudima i organizacijama koji su bile raspoložene za zajednički rad. Dušan Bauk je tokom svih tih godina bio velika pomoć, podrška i uteha (u situacijama kada se sve raspadalo). Dule je srce! Takođe, zahvalnost ide Mateu i Domagoju, Maji, Kepi, Nikši, Draganu i Zlatku, Reakciji i Katarini, Joci, Neci, Zorani, Bati, Ninu, Andrei, Izvanrednom Bobu, Andreju, Moniki, Đoletu, Coki, Arturu, Milkiću, Ici, Apostolu, Nebojši, Urošu, Magdaleni i Žiki, Milošu, Lazaru, Batačiću i Dači…

Napravio sam listu petnaest (možda) najvažnijih PD koncerata inostranih izvođača (baš subjektivna lista, uglavnom bazirana na tome koliko se sećam svega i posebno kako sam se osećao u to vreme) hronološki, koje smo organizovali od 2002. do danas. Većinu koncerata na ovoj listi organizovao je baš mali broj ljudi – u početku smo bili samo Kepa i ja, kasnije Ceca, Dule i ja, od 2012. glavni saradnik PD bio je Peđa/Odličan hrčak, a od Efterklanga – Kišobran (Marun i Junior):

23-09-2002. Nina Nastasia
15-10-2003. Steve Wynn & The Miracle 3
12-04-2004. Trans Am
20-06-2005. Magnolia Electric Co.
27-04-2006. Marah
11-11-2007. Damon & Naomi
20-06-2008. Bonnie “Prince” Billy
25-11-2009. Wovenhand
07-11-2010. Teenage Fanclub
23-05-2012. Richard Buckner
21-11-2012. Mark Lanegan Band
09-11-2013. Efterklang
08-06-2014. Damien Jurado
06-02-2016. Ryley Walker
02-11-2016. Richmond Fontaine

Takođe, bili smo deo organizacije velikih i malih koncerata i festivala koje su drugi bukirali, kao što su Mercury Rev, Alex Chilton, Lambchop, Olafur Arnalds, Howe Gelb, the Walkabouts, Chris & Carla, Erlend Øye, Xiu Xiu, Americana Night festivala, Black Lips… – a najveći deo ovih koncerata bukirao je Dragan Ambrozić i urađeni su u produkciji Doma omladine Beograda.

Zajedno sa kolektivom Kišobran organizatori smo Huteneni festivala, koji je do sada imao tri izdanja.

U nekom trenutku, isprovocirani situacijom na radiju 94.9, okupili smo mlade srpske bendove i u saradnji sa Popboksom i na kraju PGP RTS-om (tj. Ognjenom Uzelcem, tadašnjim direktorom) objavili kompilaciju “Jutro će promeniti sve?” koja je zvanično izašla 23. februara 2007. godine i posle koje zaista ništa (za nas) nije bilo kao ranije.

Sledeća dva PD izdanja, bila su “fanovske” kompilacija “Pesme ispod pokrivača” (2013) i “Samo budi jednostavan” (2014), a od 2015. godine postajemo “ozbiljan” izdavač i u saradnji s Odličnim hrčkom objavljujemo albume “Come Along Wind” Stray Dogg, “Sketches of Belonging” Ane Ćurčin i “Zemlja snova” Kralja Čačka, kao i – nešto ranije – zajedno sa Milanom Glavaškim “Reku”, epski album Rebel Star. Od tada, prvo samostalno, posle u saradnji sa Kišobranom, objavili smo pedesetak izdanja digitalno/CD/cass/LP, a neka od njih (u ograničenim krugovima) prepoznata su kao najbitnija muzička izdanja u godini u kojoj su predstavljena. Radio Beograd 202 dodelio nam je (Kralju Čačka i PD) nagradu za najbolji album objavljen tokom 2018. godine u izboru slušalaca radija za “Spusti svetlost na put”. Pop Depresija je dobila priznanje RUNDE (Regionalno udruženje nezavisnih diskografa Balkana) kao drugi “najveći” regionalni izdavač za 2020. godinu. Nezavisno od toga šta je “veliko” ili “malo” (a mi smo baš “nano”), Pop Depresija i Kišobran već duže vreme zajednički nastupaju kao mali i nezavisni izdavački kolektiv u kojem svi rade volonterski i za muzičare.

Od 2018. organizujemo (od 2020. regionalni) konkurs “Klavirsko nebo” koji je do sad svetu poklonio kompilacije “Klavirsko nebo 1, 2 i 3”.

Imali smo sreću da sarađujemo na fantastičnim albumima dragih prijatelja i da se već godinama brinemo o karijerama i muzici izvođača kao što su Ana Ćurčin/Ana & The Changes, Rebel Star, Kralj Čačka, Stray Dogg (do 2017. godine), Bohemija, VVhile, Prljave Sestre, Roza, Samalas… Baš lepa izdanja spremamo za 2021. godinu 😉

Radujemo se novim emisijama/podkastima, saradnjama, albumima, koncertima i festivalima! Hvala svima koji su na bilo koji način bili deo Pop Depresije sve ove godine, bez vas ovo bi bio jedan totalni debakl…

4 thoughts on “Pop Depresija slavi dvadeseti rođendan

  1. odlično! čestitam!! :))

    mala ispravka, tfc ti je bio valjda 08-11-2010, a ne 11-08-2010 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *