Foto Mladen Šijan

Beogradska grupa Proto Tip predstavlja i treći video singl sa budućeg debitantskog albuma. “Duša u šaci” je čista metafizika u četiri minuta nastala u Down There Studiju u produkciji Uroša Milkića. Singl je dostupan na svim digitalnim platformama, kao i na bandcampu, a video u režiji Nemanje Bajagića i Đurđice Bošković pogledajte na YouTube kanalu grupe.

Za svaku novu pesmu Proto Tip u priču uvede jedan potpuno novi kontinent osećanja i ostane bez jednog člana benda. Nezavisno od aktuelne postave koju čine Nikola Čučković (vokal, gitara), Damjan Nedelkov (gitara), Nikola Bugarčić (bas) i Danilo Ilić (bubanj), na singlu “Duša u šaci” učestvovali su Vuk Knežević (bas) i Vukašin Radić (bubanj). I ta mešavina novo-staro, sreća-tuga, ravnodušnost-haos, ljubav-očaj izbija iz svake pore ove pesme, uz Nikolinu mantru “Mi ne menjamo dan za noć, već nižemo dane i nižemo noći”, euforični gitarski solo, genijalne prelaze, zlokobne sintove i piterhukovski bas.

“Tematski pesma je bliska prvom singlu “Kako ovde”, ali sa razlikom u stavu s kojim se pristupa problemu. Dok je “Kako ovde” stvarala utisak sateranosti u ćošak i imala jednu fatalističku notu, ovde se lirsko Ja avanturistički i naivnije hvata u koštac sa nemani. Druga strofa se otvara metatekstom (EKV) i sadrži komentar i distinkciju spram novog vala. Muzički pesma je stvarana pod snažnim utiskom benda Spaceman 3, u smislu da je nastala iz početna 2 tona na gitari,” demistifikuje genezu pesme Nikola.

Proto Tip su tokom poslednjih nekoliko meseci premijerno svirali u Ljubljani kao specijalni gosti Repetitora na velikom koncertu u Kino Šiška, a potom i samostalno u zagrebačkom KSET-u. Njihov sledeći koncert je u Beogradu u klubu Drugstore 16. juna, gde su domaćini američkom bendu The Black Lips.


proto tip – duša u šaci (2022. proto tip/Pop Depresija/Kišobran)

Tekst – Nikola Čučković
Muzika – proto tip
Aranžman – proto tip, Uroš Milkić
Snimanje, miks, master – Uroš Milkić || Down There Studio

proto tip

Gitara, vokal – Nikola Čučković
Gitara, sint – Damjan Nedelkov
Bas gitara – Vuk Knežević
Bubanj – Vukašin Radić
Bubanj, sint – Danilo Ilić
Vokal – Dunja Mijačić


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *