Nije dobar Pit, ne valja ni Kluni, Oskar ide ???

Svako ima svoje adute, svako ima slabosti, a svako gleda i dodelu Oskara. U redu, možda sam zakasnio za ovu godinu, ali neka ovo bude početak kampanje “Bjela za Oskara!”, makar i za životno delo. Naš je, a svetski. I svet to mora da zna!

Od prvog dana odnos mene i Bjele bio je poseban. Od kada su nam se pogledi sreli (preko malog ekrana) u filmu “Boško Buha” znao sam da je on Taj. Branko Bauer mu je dao šansu, a Bjela je briljirao kao Sirogojno, i za klasu nadmašio Boška, Miluna, Luna i ostale i najavio veliku karijeru koja je sledila.

Dan-danas pamtim kratak kurs pravljenja sarmi Mire Furlan u drami Gorana Gajića “Video jela, zelen bor”, gde je Bjela kao Milisav još jednom pokazao svu raskoš svog talenta. Iako nije bilo lako, junački je podneo patnju ostavljenog muškarca, pokrenuo novi biznis i na kraju ležerno trijumfovao u večitoj srpskoj olimpijskoj discipini “ko će kome, ako ne svoj svome”.

Inače sam sklon mišljenju da je “Crni bombarder” najbolji srpski film svih vremena, jer ta dubina koju je Darko Bajić dostigao, to nisu imali ni Saša Petrović ni Žika Pavlović, čak i kada su se trudili. Ali o Darku neki drugi put, jer je Crni taj koji je ukrao šou.

Začetnik narkolepsije na srpskom filmu, Crni je suvereno vladao i na surovim beogradskim ulicama i kao faktor ujedinjenja zaraćenih navijačkih grupa i kao nadahnuti radijski voditelj, a posebno kao politički svesna jedinka koja se bori za bolje sutra i to kao glas generacije u tada još neizvesnoj borbi za demokratiju. Ipak, za mene je u prvom planu bila ljubavna priča Dobre Lune i Crnog, koja je svoj vrhunac imala (a gde drugde?) na Zlatiboru. Dirljiva pripovest o dedi koji je pao s krova i počeo da priča naopačke metafora je sveta u kojem se svaka drugačijost smatra za bolest i slabost. Živele slabosti! – a uz Bjelu svet je (još jednom) postao bolje mesto.

Iz obzira prema drugim glumcima, ne tako talentovanim i ostvarenim, adute i antalogijske scene iz serija i filmova kao što su “Bolji život”,”Bal na vodi”, “Rane”, “Lepa sela, lepo gore”, “Pun mesec nad Beogradom”, “Balkanska pravila”, “Vratiće se rode”… sačuvao sam u svom srcu. Neke stvari do kojih vam je posebno stalo ipak se ne dele s drugima.

Neki drugi ljudi (i to od svih baš glumci!), na molbu The New York Timesa izabrali su svoje omiljene glumačke kreacije iz protekle decenije. Ako vas zanima šta misle George Clooney, Sandra Bullock, Colin Firth, Julianne Moore, Woody Harrelson i ostali pogledajte donji YT klip. A onda se vratite gore, do metafizike u sirogojno džemperima i još jednom razmislite ko je najbolji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *