#06 :: HUPER :: Mart 2008 ::


Josef K, Orange Juice, Postcard, Domino, Paul Haig, Malcolm Ross, Edwyn Collins, Joy Division, Franz Ferdinand…

Obično se priča priča od početka. Znate ono: uvod, razrada i zaključak. Nemam ništa protiv ovakve doktrine, čak se trudim da je ispoštujem svaki put kad mogu, ali sada to neće biti slučaj… Izdavačka kuća Domino najveća je mala/nezavisna  izdavačka kuća na svetu i tu reputaciju uspešno održava poslednjih pet, šest godina.

“Nezavisna i mala” je zbog svoje filozofije, odnosa prema muzičarima s kojima sarađuje, kampanje koju sprovodi i mnogih drugih malih, slatkih i lepih stvari koje govore da ipak ima nade za muzičku industriju na globalnom planu. “Najveća” je zato što za nju objavljuju albume i škotske stadionske zvezde Franz Ferdinand i njihov engleski pandan Arctic Monkeys. I s njima ova priča ima veze, direktne ili indirektne, odlučite sami.

Desetak miliona prodatih albuma FF omogućilo je Dominu da neke divne i zaboravljene albume osamdesetih izvuče iz podruma i sekondhend marketa i da ih postavi bar na jedan dan na centralna mesta prodavnica i tako omogući novim slušaocima da se upoznaju sa muzikom bendova Orange JuiceYoung Marble GiantsThe TriffidsFire Engines,Josef K

Ovi poslednji, čudaci iz Edinburga, junaci su priče koju čitate. Domino je objavio Entomology, sabrana dela grupe Josef K, u novembru 2006. godine.

Kada realno gledam na lik i delo sastava Josef K, puno je stvari koje bi moralo da budu minusi, a to na kraju ipak volšebno nisu: preterani artizam, samozaljubljenost, foliranje i snobizam(‘alo, u redu je… čitali su i drugi Proces pa nisu od toga pravili dramu). Josef K u svojoj nevelikoj karijeri (postojali su samo dve godine) zvanično su objavili samo jedan studijski album. Bend su predvodili večito enigmatični i zamišljeni Pol Hejg (Paul Haig) i Malkolm Ros(Malcolm Ross), obojica gitaristi i autori pesama, prvi je i pevao. Postanak benda vezan je za legendarnu izdavačku kuću Postcard, a inspiraciju da svoje misli iskažu kroz muziku Pol, Malkolm i bubnjar Ron Torens (Ron Torrance) pronašli su u mitskom letu 1977. godine, eksploziji panka i posebno specifičnosti Njujorka koji je tada bio dom kultnim sastavima Velvet Underground i Television.

Prvo ime benda bilo je TV Art, a od leta 1978. do istog perioda naredne godine Hejg je “otkrio” Kafku, a bend je dobio definitivno ime i basistu Dejvida Vedela (David Weddell). Iako su Velveti i dalje bili glavna inspiracija, sve više se u novim pesmama primećuju i uticaji Pere UbuSubway Sect. Prvi demo snimci grupe nisu zaintrigirali nikoga, posebno ne prestižni Rough Trade sa kojim su Josef K imali neke “ideje” o saradnji. Situacija se drastično popravlja kada u novembru 1979. Džon Pil (John Peel) na BBC-ju pušta singl Chance Meeting. Tada u život Josef K ulaze Edvin Kolins (Edwyn Collins) i Alan Horn (Alan Horne), pevač i menadžer drugog značajnog škotskog benda tog vremena Orange Juice.

*Sada sledi rez – ako gledate “Izgubljene/Lost” onda ste se valjda navikli na “flešforvard”… Edvin Kolins je 1994. godine 14 nedelja ostao na UK listi singlova sa pesmom “A Girl Like You”, a gledaoci VH1 kanala izabrali su pesmu za jednu od 100 najvećih u žanru “sad i nikad više” (One-hit Wonders). Posle dva teška moždana udara koja je preživeo na početku 2005, serije operacija i komplikovanog oporavka, Kolins je krajem prošle godine objavio album “Home Again” i održao par trijumfalnih koncerata…

U aprilu 1980. godine Kolins i Horn osnovali su Postcard Records, a njihova prva odluka bila je da kući priključe i Josef K. I pored toga što su generalno bili totalno nezainteresovani za to šta drugi misle o njima, drugi i treći singl, Radio Drill Time i It’s Kinda Funny samo su proširili “hajp”, koji je omogućio bendu da svira prvi put u Londonu, a usput su naterali nekoliko novinara iz ostrvske metropole da se zapute na sever u potrazi za “zvukom mlade Škotske”.

Celokupni studijski opus grupe Josef K može da stane na dva diska, na kojima bi se našlo mesta za sve singlove grupe, dva albuma i radijske sešne. Prvi album, “debitantski,” bend je snimio u novembru 1980. godine, ali odlukom Hejga i Rosa ploča “Sorry For Laughing” povučena je pre odlaska u prodavnice i sledećih deset godina smatrana je nepovratno izgubljenom. Iako je do 1990. godine, kada je album prvi put zvanično objavljen, bilo raznih objašnjenja zašto se dogodio “total recall”, možda je najbliže istini ono tvrđenje da se bend uplašio zvuka koji je bio suviše “ispoliran” i pop, malo nalik energiji i “prljavosti” koju su Josef K potencirali na koncertima. Zvanično, “The Only Fun In Town”, pravi “prvi” album objavljen je devet meseci kasnije, a snimljen je za šest dana u Briselu. Bio je to prvi i  jedini album koji je originalni Postcard objavio u svojoj istoriji.

**Flešforvard br. 2: Pesma “Sorry For Laughing” doživela je dve obrade u razmaku od skoro dve decenije. 1985. nemačka elektro-pop grupa “Propaganda” obradila je pesmu na albumu “Secret Wish”, a 2004. francuski “Nouvelle Vague” isto je učinio na debitantskoj ploči prepunoj novotalasnih klasika sa bossa-nova šminkom.

Imidž benda doživeo je značajne promene na putu do prve ploče. Od jednobojnih odela s početka koncertnih promocija, do suludo-šarenih psihodeličnih majica i napadnih kapa, bend je činio sve da sliku koju su drugi imali o njima – mladi ljudi koji znaju šta rade i koji zrače svojom ozbiljnošću – sruši do temelja. Pevač Pol Hejg nijednom tokom koncerata nije progovorio ni reč sa publikom, bend nikada nije svirao “na bis”, a fanovi nikada nisu imali priliku da dobiju autograme… U jednom trenutku Hejg (ili Ros) smislili su da je za njih najbolje da na probi snime najave za pesme i da ih samo puste sa ozvučenja za vreme koncerata, čisto da ne gube vreme na bespotrebne reči dok čekaju da se naštimuju. Ono što nisu mogli da promene, bez obzira koliko se trudili da budu “drugačiji”, bila je magija sviranja uživo i reakcija publike. Za vrlo kratko vreme Hejg i Ros postali su izuzetno kvalitetni gitaristi, a njihovo viđenje post-pank konfuzije, posmatrane kroz fank ili disko ritmove, povremeno je bilo jako blisko depresiji i beznađu Iana Kertisa (Ian Curtis) i njegovih Joy Division.

Od izlaska albuma (jul 1981. godine, 3. mesto UK liste nezavisnih izdanja), do poslednjeg koncerta u Glazgovu i raspada grupe prošlo je samo nekoliko meseci. Hejg je sam doneo odluku o tome da je sa grupom gotovo, a iako je u nekoliko intervjua sledećih godina pokušavao da objasni razloge za takav potez, nijednom nije dao neko uverljivo objašnjenje.

U 21. veku zvuk grupe Josef K možete da čujete na pesmama bendova Franz Ferdinand,InterpolBelle & Sebastian

Singlovi pionira škotskog pop Orange Juice i Josef K na Postcardu bili su glavna inspiracija za nastanak legendarne izdavačke kuće Creation i za pojavu sledeće generacije britanskih muzičara, koju su predvodili Primal Screamthe Pastels, i Wedding Present.

Sredinom devedesetih “brit-pop” na krilima OasisStone Roses i Happy Mondays osvaja svet, a nemali broj fanova Postcarda u njihovim hitovima čuo je i posvete bendovima Orange Juice i Josef K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *