Četvrti put u svojoj karijeri Beograd je posetio Steve Wynn. Dvanaest godina posle prvog koncerta u KST-u, opet je nastupio u akustičnom aranžmanu (u Zlatkovom “Living Roomu”), ovoga puta u pratnji prijatelja, pisca, tv kritičara i muzičara Roberta Lloyda (da li ste znali da je Robert svirao na prekrasnoj obradi Richarda Thompsona For Shame Of Doing Wrong, koju su otpevali Syd Straw i Evan Dando na albumu Beat The Retreat?).

Iako sam očekivao i basistu Erika, a da jednog trenutka i Chrisa Eckmana, na kraju su nastupili njih dvojica i ne bih stavio “samo njih dvojica” u bilo kojoj varijanti. Ako sve bude kako treba, drugi deo mog plana trebalo bi da se ostvari već na jesen. Tada će Steve opet da svira po Evropi, ali pojačan šestočlanim bendom (plus dve violine!) u okviru promocije prekrasnog albuma Crossing Dragon Bridge.

[ovo je deo mog mejla Stivu, koji se odnosi na prve utiske posle nekoliko slušanja albuma…
i am/was big lee hazlewood fan. recently i wrote an essay about him (sadly, it was published two weeks before his death) and my favourite part of his career was when he was in sweden in 70’s. crossing dragon bridge sounds exactly like it was lee’s lost record from sweden. gorgeous, intimate, beautifully orchestrated and happy/sad at the same time]

Reakcijina galerija slika sa koncerta u Beogradu nalazi se ovde

[juicebox gallery_id=”19″]

*******************************************************************

Stiv Vin (Steve Wynn) je kao dobri duh Beograda. U prestonicu Srbije prvi put došao je 1996. godine i inspirisao mnoge svojim dvodnevnim rock propovedanjem u KST-u. Svoju misiju u ovim krajevima nastavio je spektakularnim koncertima sa bendom 2003. i 2005. godine u Domu omladine. Jedan je od pionira “Amerikane”, lider nikad prežaljenih američkih indie-rock herojaDream Syndicate, cenjeni solo autor i simbol koji stoji na haubi kadilaka koji vozi “najbolji rock-trio”, The Miracle 3.

Ove godine Stiv Vin u Beograd dolazi da u akustičnom, barskom ambijentu “Living Rooma” SKC-a testira uživo pesme koje je pripremio za novi album “Crossing Dragon Bridge“ (koji je snimao u Ljubljani) i usput da ispriča priče koje moraju da se kažu i da inspiriše one kojima je to neophodno. Društvo će mu praviti bliski prijatelji – gitarista i pisac Robert Lojd (Robert Lloyd) s kojim sarađuje već više od dve decenije i basista Erik Van Lo (Erik Van Loo) koji je u
Beogradu već svirao sa Willard Grant Conspiracy i kao član The Miracle 3

Specijalno za koncert u Beogradu trio će biti „pojačan“ Krisom Ekmanom
(Chris Eckman) liderom grupe The Walkabouts. Kris Ekman ipak neće biti gost na koncertu u Beogradu. Neodložna posla ili “he just had to take a production job that conflicted with the timing.” *

Koliko sam shvatio kriptični mejl Stivove agencije, u Beogradu će svirati samo Stiv i Robert. Time će SWAT stati uz bok kultnom “Blues Triju” kao (drugi) najmanji trio na svetu.

Koncert u “Living Roomu” zakazan je za sredu 19. mart, a počeće oko 22h. Karte će se od 3. marta prodavati u “Living Roomu”a cena ulaznice u pretprodaji je 800 dinara. Poslednjih 40 karata prodavaće se od petka 14. marta po ceni od 1000 dinara. ** KARTE SU RASPRODATE

STIV VIN KRATKA BIOGRAFIJA
Nastali pod uticajem grupa Velvet Underground i Big StarDream Syndicate bili su svojevrsni psihodelični pandan svojih vršnjaka i saboraca na tadašnjoj američkoj nezavisnoj sceni – grupi R.E.M. Ali, za razliku od ovog, jednog od najvećih svetskih rock bendova danas, Dream Syndicate su se 1989. raspali, a Vin je krenuo u prekrasnu i potpuno beskompromisnu samostalnu karijeru.

Karijeru koja je rezultirala s jedanaest ujednačeno dobrih albuma i gotovo suludim brojem koncerata kojih godišnje zna da bude i preko 150. Davno odlučivši da ostane izvan mejnstrima, Stiv Vin je svoj život u potpunosti posvetio muzici, a tokom godina stekao je verno pokloništvo širom sveta, a posebno u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *