Savršeno veče, divna atmosfera, raspoloženi bendovi. Stray Dogg tehnički savršen, nadahnut, fokusiran i prepun strasti. Mark Eitzel opet drugačiji, prepun emocija i spreman da ostavi srce na bini. Hvala svima 🙂

[juicebox gallery_id=”20″]

**************************************************
Mark Eitzel Band + Stray Dogg: DOB/Amerikana, Nedelja 21h, 03/02/2013

Proslavljeni lider američke grupe American Music Club, Mark Ajcel (Mark Eitzel), nastupiće sa pratećim bendom u okviru mini srpske turneje u Beogradu i Novom Sadu 3. i 4. februara.

Mark Eitzel Band će u Beogradu nastupiti u nedelju 3. februara u “Amerikani” Doma omladine Beograda u 21h, dok će u novosadskom klubu CK13 svirati dan kasnije u isto vreme. Podrška na koncertu u DOB-u je Stray Dogg, dok je u Novom Sadu The Fischermen and The Christian Settlers.

Mark Ajcel je od čudne muzičarske fele – mušičav, nepredvidljiv, neprilagođen i tera po svome, evo, već tridesetak godina – i baš takav je pravi miljenik beogradske publike.

Njegov treći dolazak u Srbiju (Beograd 3. februar i Novi Sad 4. februar) označava i početak njegovog “drugog” života, onog koji dolazi posle ozbiljnog susreta sa smrću… Trijumfalni povratak posle teškog infarkta u maju 2011, obeležio je prošlogodišnji album “Don’t Be a Stranger” (Decor/Merge) koji mnogi smatraju njegovim najboljim radom u novom milenijumu.

Avantura puna peripetija, koja je počela još 2010. završila se “filmskim” srećnim krajem – tako što je Ajcelov stari prijatelj dobio na lotou i rešio da finansira snimanje albuma! Poznate introspektivne teme o potrošenim ljudima, neispunjenim obećanjima, demistifikovanju slave, besparici, gubitku nade i neizvesnosti novog početka, dočarane su suptilnije nego ikada pre, uz pomoć uglednog producenta Šeldona Gomberga, gitariste AMC-a Vudija, bubnjara Kostelovih The Attractions Pita Tomasa, te raskošne gudačke sekcije.

Poezija Marka Ajcela, puna duhovite autoironije ali i mračnog samoprezira, učinila ga je jednim od najcenjenijih autora u savremenom američkom roku. Njegov jedinstveni melanholični stil upotpunjuju “vazdušasti”, setni glas kao i znatiželja prema srodnim muzičkim žanrovima, od džeza do elektronike, sa kojima koketira na svakom novom izdanju.

Sa više od 15 objavljenih albuma, solo i sa American Music Club, Ajcel je s pravom stekao titulu Najboljeg američkog pesnika svoje generacije (The Guardian).

Na ovoj, prvoj solo turneji sa bendom još od 2001. godine, Mark Ajcel nastupa s ekipom u kojoj su Patrik Nikolson (gitara/klavijature), Geret Hav Dejvis (bas) i Stiven Hiskok (bubanj), a dobar deo koncertnog repertoara čine pesme American Music Club, uz šetnju kroz sve faze Ajcelove karijere…

Specijalni gosti na beogradskom koncertu su lokalni miljenici publike, bendSTRAY DOGG, koji će tom prilikom promovisati u idealnim tehničkim uslovima svoj drugi studijski album “Fire’s Never Wrong”.

Ulaznice za beogradski koncert u pretprodaji su po ceni od 1200 dinara na svim prodajnim mestima Eventima, kao i u Šikarici (Skadarska 22) i prodavnici ploča Pinball Wizard (TC Eurocentar, Makedonska 30).

škrIPA predstavlja
MARK EITZEL BAND + The Fischermen and The Christian Settlers
PONEDELJAK 4. FEBRUAR 21h, CK13 NOVI SAD

“Dobrodošli u klub izgubljenih duša” 

Ovim rečima možemo opisati skriveni i neprikosnoveni svet Marka Eitzela. Jedan od najvećih singer/songwritera današnjice, predvodnik kultnog benda American Music Club, poznavalac tamne strane ljudskog srca i svakog bara za usamljene u San Francisku, nastupiće po prvi put u Novom Sadu 04.02.2013. u okviru svoje turneje kojom promoviše trinaesto solo izdanje “Don’t be a stranger”. “Invisible Man”, kako i sam sebe naziva, Eitzel je modernoj muzičkoj istoriji ostavio neke od najintrigantnijih i najiskrenijih albuma u koje možete utopiti sve svoje strahove, nadanja, ljubavi i propratne indikacije.

Ovoga puta Marka ćemo gledati sa svojim pratećim bendom u okviru turneje koja promoviše njegov novi album “Don’t be a stranger”, a svako ko bude prisustvovao koncertu shvatiće zašto su pesme ovog čoveka obrađivala imena kao što su Calexico, Chris & Carla (The Walkabouts), M Ward, Lambchop, Divine Comedy, Steve Wynn, Peter Buck (R.E.M.)…zašto ga je prestižni “Guardian” proglasio za najvećeg živog tekstopisca i muzičara i zašto se njegovi albumi i pesme pojavljuju u svim relevantnim rock enciklopedijama.

Kao podrška Marku nastupiće novosadski singer/songwriter the fischermen sa svojim bendom the christian settlers. the fischermen je solo projekat novosadskog kantautora Gabija Fischera. Dela koja piše pod jakim su uticajem kompozitora i autora kao što su Éric Satie, Claude Debussy I Frédéric Chopin, Leonard Cohen, Bob Dylan, Tom Waits, Nick Cave, David Eugene Edwards, Marc Ribot, Lee Ranaldo,Thurston Moore i Efrim Menuch. Shodno, žanrovi koji se mogu čuti u njegovim pesmama kreću se od panoramskih, soničnih, sanjalačkih vožnji sve do klasičnijih folk, americana i pop stvari.

Karte za koncert u Novom Sadu, koji će se održati u ponedeljak 4. februara u 21h u CK13 u pretprodaji su od 8. januara po ceni od 600 dinara dok će u redovnoj prodaji i na dan koncerta iznositi 800 dinara. Prodajna mesta su Omladinski Centar CK13, Vojvode Bojovića 13 i CD-Shop Mungos, Zmaj Jovina 2.

Korisni linkovi: www.popdepresija.com www.odlicanhrcak.com
Mark Ajcel (Mark Eitzel), proslavljeni lider sastava American Music Club, treći put u svojoj karijeri posetiće Beograd u nedelju 3. februara. U okviru svoje mini-srpke turneje sviraće i u Novom Sadu dan kasnije.

Sa svojim matičnim bendom Mark Ajcel objavio je desetak albuma, a do iste cifre stigao je i tokom solo karijere. Oprobao se u brojnim žanrovima: od gitarskog roka i popa, preko džeza, soula, folka, kantrija do elektronike. U Beogradu je svirao već dva puta: solo 2002. godine u bioskopu Doma omladine i drugi put na oproštajnoj turneji American Music Club 2008. godine u SKC-u.

Ovoga puta Mak Ajcel dolazi u “Amerikanu” Doma omladine kao lider četvoročlanog benda s kojim će predstaviti aktuelni studijski album “Don’t Be a Stranger”, za koji kritika kaže da je njegovo “najlepše” solo izdanje u ovom veku.

Svojevremeno je ugledni The Guardian za Ajcela rekao da je “Najbolji američki pesnik svoje generacije”, dok mu je Rolling Stone  dodelio “titulu” rok autora godine.

Na ovoj, prvoj solo turneji sa bendom još od 2001. godine, Mark Ajcel nastupa s ekipom u kojoj su Patrik Nikolson (gitara/klavijature), Geret Hav Dejvis (bas) i Stiven Hiskok (bubanj), a dobar deo koncertnog repertoara čine pesme American Music Club, uz šetnju kroz sve faze Ajcelove karijere. Specijalni gosti na beogradskom koncertu su lokalni miljenici publike, bend STRAY DOGG, koji će promovisati svoj drugi studijski album “Fire’s Never Wrong”.

Ulaznice za beogradski koncert u pretprodaji su po ceni od 1200 dinara na svim prodajnim mestima Eventima, kao i u Šikarici (Skadarska 22) i prodavnici ploča Pinball Wizard (TC Eurocentar, Makedonska 30).

Pre koncerta u Beogradu Mark Ajcel je za fanove u Srbiji pričao o novoj ploči, turneji i svom životu…

Kako si zadovoljan sa albumom “Don’t Be a Stranger”?

Mark Ajcel: Više sam nego zadovoljan. Mislim da je to odlična ploča. Posebno me raduje što primećujem da se publici jako dopada.

Postoji zanimljiva priča oko načina na koji si došao do novca za snimanje albuma…

Da. Jedan prijatelj je na lutriji dobio 13 miliona dolara i pošto nismo imali dovoljno love da odemo u veliki studio, pozajmio mi je 5.000 dolara. Čim smo snimili album uspeli smo sve da mu vratimo.

Šta sviraš ti na ovoj turneji, gitara ili nešto drugo?

Ne, neću svirati gitaru ovog puta. Malo mi je postalo komplikovano da sviram gitaru i pevam. Istina, možda se desi da je zasviram u nekoj pesmi, ali uglavnom to neću raditi na ovoj turneji.

Pre godinu i po dana si doživeo srčani udar. Kako si sada, da li osećaš neke posledice?

Još uvek sam živ, što je dobar znak (smeh) Mislim da sam OK..Iako svaki put kada osetim da me nešto boli, plašim se da ću da umrem (smeh)

Čitao sam u jednom intervjuu da si bio potpuno švorc nakon toga, da si sve pare potrošio na lečenje. Istina?

Da, to ti je Amerika, nije kao u Evropi. U stvari sada je već tako svuda, mada u Americi je najgore. Ako nemaš para, umrećeš. Nikog nije briga za tebe.

Mark Eitzel Band će u Beogradu nastupiti u nedelju 3. februara u “Amerikani” Doma omladine Beograda u 21h, dok će u novosadskom klubu CK13 svirati dan kasnije u isto vreme. Podrška na koncertu u DOB-u je Stray Dogg, dok je u Novom Sadu The Fischermen and The Christian Settlers.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *